Новини
Ракурс
Ілюстрація: Clker-Free-Vector-Images / pixabay.com

«Реорганізація» психлікарні в Дніпрі: втік небезпечний убивця

Увечері 4 жовтня надзвичайно небезпечний психічно хворий злочинець, якого звинуватили у вбивстві і засудили до примусового психіатричного лікування через психічне захворювання, втік. Його перевели зі спеціалізованої психіатричної лікарні суворого спостереження в Дніпрі до обласної психіатричної лікарні. Сталося це на виконання рішення Міністерства охорони здоров'я про закриття єдиного безпечного об'єкта такого роду в країні і переведення всіх 650 пацієнтів у 12 інших лікарень.


.

Попри те, що подробиці того, що сталося, ще належить дізнатися, вже стає абсолютно ясно, що це є результат необдуманої «реформи» від МОЗ. Лише кілька днів тому «Ракурс» писав про те, що рано чи пізно щось подібне неодмінно станеться. І той факт, що біда прийшла так скоро, підтверджує безвідповідальність рішення МОЗ.

План Міністерства охорони здоров'я не передбачає жодних фінансових вливань з тим, щоби підвищити безпеку лікарень, куди переводять небезпечних пацієнтів. Ба більше, персонал цих лікарень не пройшов спеціального навчання. Адже лікарям мали пояснити, як поводитися з такими пацієнтами і як створити для них адекватне терапевтичне середовище. Немає плану реабілітації та ресоціалізації, не розроблено систему оцінки ризиків — все це є надзвичайно важливим, це базові елементи нормальної судово-психіатричної допомоги. Іншими словами, під виглядом «реформи» пацієнтів просто переводять в інші, непідготовлені місця, де все лікування полягатиме в застосуванні великої кількості нейролептиків.

 

Судово-психіатричні служби повинні захищати суспільство від людей, які вчинили злочини, будучи психічно хворими, і вважаються небезпечними для оточення. В Україні зараз на волі опинився дуже небезпечний вбивця. Відповідальність за це лежить безпосередньо на Міністерстві охорони здоров'я. У будь-якому нормальному суспільстві це негайно призвело б до відставки відповідального міністра. Цікаво, чи відноситься Україна до цієї категорії нормальних суспільств. Подивимося.

* * *

Як стало відомо «Ракурсу» з власних джерел, зі спеціалізованої психіатричної лікарні суворого спостереження в Дніпрі пацієнтів почали розвозити «своїми силами». Як наслідок — втеча одного із засуджених за ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter