Новини
Ракурс
Руслан Ляшко. Фото з відкритих джерел

Прокуратура своїх не здає

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів оприлюднила своє рішення у справі, заведеній на старшого слідчого в особливо важливих справах Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Руслана Ляшка. 1 квітня 2018 року близько першої години ночі на трасі Київ — Вишгород працівники поліції зупинили автомобіль Lexus, яким керував Ляшко, котрий перед цим перебував в одному з розважальних закладів. Слід зазначити, що в той момент Міністерством внутрішніх справ проводилася чергова операція під назвою «Зброя — вибухівка», в ході якої поліція має право зупиняти для перевірки будь-які автомобілі, навіть якщо ті не порушили правил дорожнього руху, тож цю зупинку слід вважати правомірною.


.

Поспілкувавшись із водієм, працівники поліції одразу зрозуміли, що той перебуває у стані алкогольного сп’яніння, про що свідчили характерний запах і порушена мова. Та коли правоохоронці запропонували йому пройти медичний огляд або на місці зупинки за допомогою алкотестера, або в медичному закладі, той категорично відмовився. У Ляшка було вилучено водійське посвідчення, і в присутності двох свідків-понятих складено протокол про вчинення ним адміністративно правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП, у якій прописана відповідальність не лише за п’яне керування транспортним засобом, а й за відмову пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння. На цьому протоколі Ляшко замість підпису поставив хрестик, але попри це Вишгородський районний суд Київської області, який разом з протокольними паперами одержав ще й диск із відповідним відеозаписом, своєю постановою визнав його винним і оштрафував на 10 200 грн.

Так вирішив суд, якому в цьому разі було абсолютно байдуже, де й на якій посаді працює правопорушник. А як відреагувала кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокуратури, яка повинна пильно стежити «за чистотою рядів»? А дуже смішно. Поважне зібрання з десяти членів плюс один головуючий виклало у своєму рішенні потужну теоретичну базу в обґрунтування того, що Ляшко вчинив недобре. Згадало навіть VIII конгрес ООН, який у 1990 році в Гавані ухвалив Керівні принципи, що стосуються державних обвинувачів, де написано, що особи, відібрані для здійснення судового переслідування, повинні мати високі моральні якості та здібності, й таке інше. Потім погодилися з тим, що своїми умисними діями прокурор Ляшко Р. В. вчинив дисциплінарні проступки, передбачені ст. 43 Закону України «Про прокуратуру», зокрема накоїв такого, що порочить звання прокурора і може викликати сумнів у чесності та непідкупності органів прокуратури.

 

А от резолютивна частина вийшла «на славу»: накласти на порушника дисциплінарне стягнення у виді заборони строком на один рік призначати його на вищу посаду, ніж ту, яку він зараз обіймає в органі прокуратури. Втім, кого це нині здивує: який генеральний прокурор, такі й підлеглі. Тільки гроші на їхні лексуси й розважальні заклади течуть з наших з вами кишень.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter