Ракурсhttps://racurs.ua/
Фото: ecoleaks
Наші проби кращі, ніж норми ЄС: в уряді відповіли на закиди про радіоактивність українського молока
https://racurs.ua/ua/n106473-nashi-proby-kraschi-nij-normy-ies-v-uryadi-vidpovily-na-zakydy-pro-radioaktyvnist-ukrayinskogo.htmlРакурсКерівник Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа відповів на результати дослідження британськими та українськими науковцями проб молока у забруднених після аварії на ЧАЕС регіонах. Про це Лапа 12 червня написав у своєму Фейсбук.
.
Керівник служби закликав не вдаватися до песимізму, читаючи про перевищення норми вмісту радіонуклідів у молоці у п’ять разів. Володимир Лапа вважає, що некоректно називати забрудненим усе молоко, адже рівень радіації різниться не тільки в різних регіонах, але й в різних населених пунктах.
Крім того, не всі проби навіть у найбільш забрудненій Рівненській області показують перевищення.
Найбільшу увагу Лапа пропонує звернути на тому, що в Україні норматив по цезію-137 для сирого молока встановлений на рівні 100, для масла і сирів — 200, для сухого молока — 500 Бк/кг. У той же час європейський регламент ЄС 2016/52 встановлює допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвої групи у 1000 Бк/кг.
Тому, якщо порівняти європейський норматив із пробами молока на Рівненщині, то вміст радіонуклідів в українському молоці вдвічі менший, ніж допустимі значення цезію в ЄС.
Раніше «Ракурс» повідомляв, що британські та українські науковці провели спільне дослідження і виявили, що рівень радіоактивного забруднення молока з деяких регіонів України перевищує норму у п’ять разів. Дослідники відібрали зразки продукції з приватних ферм у Рівненській області. Рівень вмісту радіоактивної сполуки цезію у шістьох зразках з 14 для дорослих та у восьми зразках для дітей було перевищено.