Новини
Ракурс
Кухонна сіль, фото: «Добрі поради»

Неприємний сюрприз: у кухонній солі вчені знайшли частки мікропластику (КАРТА)

20 жов 2018, 08:04

Група китайських вчених, проаналізувавши сіль 39 виробників з 16 країн з різних частин світу, знайшла в 36 з них частинки мікропластику. Про це повідомляє видання «N+1» з посиланням на статтю в журналі Environmental Science & Technology.


.

Сіль, яка піддавалася аналізам, виготовлялася у різний спосіб. У цьому переліку була морська сіль, яка утворюється шляхом випаровування води, кам’яна сіль, котру яку добувають з осадових порід, та сіль, зібрана з солоних озер.

Дослідження показало, що найбільше мікропластику міститься в морській солі (1 тис. 674 частинки на кг), значно менше — у солі з озер (462 частинки на кг), найменше — в кам’яній солі (148 частинок на кг).

Крім того, кількість мікропластика значно залежала від країни-виробника. Найбільше його виявили у солі з азіатського регіону, який «славиться» надзвичайним рівнем забруднення пластиковим сміттям. Зокрема, морська сіль з Індонезії містила аж 13 тис. 629 частинок мікропластика на кг.

Тобто, морська сіль може бути хорошим показником величини забруднення мікропластиком навколишнього морського середовища.

Кількість виявленого в морській солі мікропластика, карта: Environmental Science & Technology

Мікропластиком вважаються невеликі частки пластику, діаметр яких складає менше 5 мм. Вони можуть бути як спеціально створеними людиною (наприклад, мікропластик використовується як сорбент для поглинання вологи в підгузниках), так і виникати в результаті розпаду пластмасових виробів на дрібніші частки. Проте, не залежно від походження, мікропластик становить серйозну загрозу для довкілля.

Частки мікропластику можуть зберігатися сотні років, перш ніж остаточно розпадуться. Це небезпечно, зокрема тим, що пластик може містити токсини, такі як пластифікатори, стирол, фталати та інші інгредієнти, багато з яких вважаються канцерогенними та токсичними. До того ж, на поверхні мікрочастинок можуть накопичуватися інші небезпечні речовини.

Вплив мікропластика на людину ще недостатньо досліджений. Проте вчені вже встановили його шкоду для здоров’я риб та дощових черв’яків.

Сіль — це не перший харчовий продукт, у якому виявили мікропластик. Так, німецькі вчені нещодавно знайшли його в пиві та мінеральній воді. Вважається, що до напоїв він міг потрапити внаслідок розкладання пластикової тари.

Нагадаємо, вчені не рекомендують позбавлятися використаних контактних лінз, змиваючи їх у каналізацію, оскільки це призводить до забруднення довкілля мікропластиком.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter






Загрузка...