• Світові новини
  • Юридичні новини
  • Погода
  • Новини України
Ракурс

Кабмін вирішив стежити за продуктовою безпекою України

26.10.2012 08:44 Коментарі

Кабінет міністрів підготував законопроект про стандарти продуктової безпеки України, в якому визначено критерії загрози такій безпеці та запобіжні заходи.

У поданому в парламент законопроекті № 11378 «Про продуктову безпеку України» Кабмін визначив граничні індикатори, перевищення яких свідчитиме про загрозу продуктовій безпеці країни. Зокрема, за такі критерії пропонується брати денний енергетичний раціон громадянина (не менш як 2,5 тис. ккал), державні запаси зерна на 60 днів споживання (за нормою ООН — 17% річного споживання), витрати домогосподарств на харчові продукти (не більше 50%, тоді як 2007 року пропонувалося не більше 60%), диференціацію вартості харчових продуктів за соціальними групами. Законопроект також пропонує визначати продуктову незалежність країни, за якої імпорт на внутрішньому ринку не перевищує 20% (хоча ще 2007 року норма була — не більше 30%). Законопроект передбачає регулярний урядовий моніторинг основних критеріїв продуктової безпеки, передає «КоммерсантЪ-Украина».

Передбачені також конкретні заходи, якщо виникає загроза продуктовій безпеці, а саме: товарні інтервенції, інструменти державного регулювання, стимулювання національних виробників. Крім того, у законопроекті пропонується вдаватися до інструментів тарифного захисту задля досягнення продуктової незалежності.

У пояснювальній записці до законопроекту не вказано, чи існує загроза продуктовій безпеці України наразі. Востаннє Міністерство економіки намагалося розрахувати такі загрози 2008 року.

На думку експертів, продуктова безпека України поліпшилася. Зокрема, за словами генерального директора аналітичного центру «Украгроконсалт» Сергія Феофілова, девальвація гривні та зниження життєвого рівня українців спричинились до зниження частки імпорту харчових продуктів, яка тепер не більше 5-10%.

Проблеми
можуть виникнути з реалізацією положення законопроекту про частку витрат домогосподарств на продукти харчування, адже згідно з методологією Держстату, за якою там розраховують споживчу інфляцію, українці витрачають на продукти не більше 50% доходів майже в усіх регіонах країни, за винятком Києва.

Крім того, експерти сумніваються в ефективності норми про обмеження частки імпорту, з огляду на зобов'язання України перед СОТ.

Як повідомляв «Ракурс», за даними Міністерства аграрної політики і продовольства України, з початку цього року експорт продуктів удвічі перевищив імпорт.

Джерело: КоммерсантЪ-Украина


Помітили помилку? Виділіть текст, що її містить, та натисніть Ctrl+Enter
Версія для друку





Загрузка...
Загрузка...




Загрузка...

Погода Sinoptik