• Світові новини
  • Юридичні новини
  • Погода
  • Новини України
Ракурс

В Україні нелегально виробляється більше половини хліба

24.11.2012 13:55 Коментарі

На думку різних експертів, на території Україні кількість «тіньових» підприємств, що випікають більше тисячі тонн хліба на рік, становить приблизно 3,5 тис. проти 800 легальних.

Відповідно до офіційних даних, за рік в Україні випікається близько 1,7 млн тонн хліба, що становить трохи більше 100 грамів на одну особу на добу. За даними експертів, насправді в Україні споживається у два рази більше хліба, однак неефективне держрегулювання все більше заганяє виробників цієї продукції у «тінь».

Оглядач аграрного ринку Володимир Чопенко стверджує, що на початку 2010 р., згідно з офіційною статистикою, працювало 2010 підприємств хлібопекарської галузі, а наразі звітують про виробництво близько 800. Водночас, виробництво хліба за цей час за статистикою зменшилося лише на 1–2% і склало 1,7 млн тонн, повідомляє «Дзеркало тижня».

Чопенко зазначає, що 1,7 млн тонн — це трохи більше 100 грамів на добу, тоді як у продовольчому кошику норма хліба розрахована на рівні 277 грамів. Якщо взяти до уваги згадані 277 грамів (залежно від віку та професійних категорій) і населення України, то виходить, що за рік в Україні має виготовлятися 5,1 млн тонн хліба, або 110 кг на душу.

На думку експерта, істина знаходиться десь посередині. Аналітики компанії «ПроАгро» вважають, що в України виготовляється приблизно 4,2 млн тонн хліба. Якщо відняти той обсяг, який випікає населення — майже 400 тис. тонн, то виходить 3,8 млн тонн. Від цього обсягу можемо відняти дані про об’єм легально виготовленого хліба (1,7 млн тонн) і отримаємо 2,1 млн тонн, які не враховуються державними обліковцями, а це значить, що їх реалізують у «тіні».

Джерело: ZN.UA


Помітили помилку? Виділіть текст, що її містить, та натисніть Ctrl+Enter
Новини за темою: хліб, тіньова економіка
Версія для друку



Загрузка...
Загрузка...




Загрузка...

Погода Sinoptik

Загрузка...