Новини
Ракурс

Гривня копійкою міцнішає

Місяць тому «Ракурс» розповідав про причини сезонного зростання курсу долара в Україні. Тоді американська валюта коштувала близько 24 грн. За місяць гривня подешевшала, а долар подорожчав до 25 грн. Тепер ваги сезонності готові качнутися у зворотний бік.


.

Різноманітні ознаки на фінансовому ринку вказують на те, що валютне коливання гривні готове гойднутися в бік зміцнення національної валюти до Нового року, а почнеться стабілізація вже наприкінці листопада.

Безготівковий ринок

Першими ознаками стабілізації валютного ринку й обнадійливої зміни тенденцій є результати торгів на міжбанківському валютному ринку. Останні дні листопада ринок знайшов рівновагу, за якої попит вже не перевищував пропозицію.

У п'ятницю, 27 листопада, котирування міжбанку стартували з 23,45 грн/дол. купівля та 23,60 грн/дол. продаж. Протягом торгів котирування не діставалися позначки 24. Трохи раніше гривня зміцнювалася по кілька копійок на день, відвойовуючи втрачені позиції.

На зміцнення безготівкової гривні вплинуло кілька факторів. З одного боку, як вказувалося в попередньому огляді, валютна виручка аграріїв більш активно починає повертатися до країни лише в другій половині осені. З іншого боку, Національний банк таки згадав про свої обов'язки й почав продавати долари на міжбанку, аби пригальмувати падіння гривні. Щоправда, регулятор більше старався вербально: анонсував продаж 50 млн дол., фактично ж випустив в обіцяний день тільки 5 млн дол. Частково це допомогло. А замість обіцяних «багато доларів прямо зараз» НБУ видав постанову №822, що набула чинності 27 листопада, якою заборонив юридичним особам скуповувати валюту за одним зовнішньоекономічним договором через різні банки. Відтепер улюблена тактика наших громадян займати одразу кілька черг за дефіцитним товаром буде недоступна для юридичних осіб щодо скуповування валюти.

Готівковий ринок

Готівковий ринок останнім часом часто поводився більш розв'язно, вкрай знехотя слідуючи безготівковому курсу. Причин такої поведінки декілька. Одна — це скупка самими банками валюти для виконання власних зобов'язань. Інша — тиск попиту чорного ринку, сильно простимульованого виплатами Фонду гарантування вкладникам збанкрутілих банків, особливо великих. З цим погодився навіть перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський, виступаючи у Верховній Раді. Але 28 листопада 2015 року ФГВФО призупинив виплати клієнтам банку «Фінанси і кредит» у зв'язку з необхідністю завершення «повного технологічного циклу формування списку вкладників, які мають право...». Тому потік готівкової гривні, витягнутої з ліквідованого банку, в перших числах грудня вичерпається до початку відновлення виплат, про терміни яких поки нічого не повідомляється. Чи то гроші закінчилися, але зізнатися якось незручно. Чи то НБУ ввічливо попросив пригальмувати викидати на готівковий ринок стільки гривні. Або дійсно неув'язочка вийшла — з папірцями треба розібратися, хто тут за списками перший, хто другий. Не так вже й важливо. Головне — в падінні гривні намітилася тенденція її зміцнення. Ігор Уманський, виступаючи перед депутатами, висловився так: «Сезонний фактор завжди впливає, в цей період відбуваються певні коливання й ослаблення гривні. Водночас, перед новорічними та різдвяними святами спостерігається традиційна зворотна тенденція, коли йде зміцнення національної валюти».

Те, що перед святами громадяни дістають кубушки, продають долари й витрачають гривню на подарунки, розваги та застілля, — факт, що повторюється з року в рік. Тому є надія, що Новий рік пройде без валютних потрясінь з гривнею, яка укріпилася на рівні близько 24 грн/дол. А бажано, ще нижче.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter