Новини
Ракурс

В Україні нелегально виробляється більше половини хліба

24 лис 2012, 13:55

На думку різних експертів, на території Україні кількість «тіньових» підприємств, що випікають більше тисячі тонн хліба на рік, становить приблизно 3,5 тис. проти 800 легальних.

Відповідно до офіційних даних, за рік в Україні випікається близько 1,7 млн тонн хліба, що становить трохи більше 100 грамів на одну особу на добу. За даними експертів, насправді в Україні споживається у два рази більше хліба, однак неефективне держрегулювання все більше заганяє виробників цієї продукції у «тінь».

Оглядач аграрного ринку Володимир Чопенко стверджує, що на початку 2010 р., згідно з офіційною статистикою, працювало 2010 підприємств хлібопекарської галузі, а наразі звітують про виробництво близько 800. Водночас, виробництво хліба за цей час за статистикою зменшилося лише на 1–2% і склало 1,7 млн тонн, повідомляє «Дзеркало тижня».

Чопенко зазначає, що 1,7 млн тонн — це трохи більше 100 грамів на добу, тоді як у продовольчому кошику норма хліба розрахована на рівні 277 грамів. Якщо взяти до уваги згадані 277 грамів (залежно від віку та професійних категорій) і населення України, то виходить, що за рік в Україні має виготовлятися 5,1 млн тонн хліба, або 110 кг на душу.

На думку експерта, істина знаходиться десь посередині. Аналітики компанії «ПроАгро» вважають, що в України виготовляється приблизно 4,2 млн тонн хліба. Якщо відняти той обсяг, який випікає населення — майже 400 тис. тонн, то виходить 3,8 млн тонн. Від цього обсягу можемо відняти дані про об’єм легально виготовленого хліба (1,7 млн тонн) і отримаємо 2,1 млн тонн, які не враховуються державними обліковцями, а це значить, що їх реалізують у «тіні».

Джерело: ZN.UA


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter