Новини
Ракурс

З чистого аркуша: як зробити цей рік найкращим у вашому житті

5 січ 2018, 11:12

Що б ви не хотіли змінити у своєму житті, пам'ятайте: значення має кожен маленький крок. Адже саме з таких дрібниць і складається великий результат. Тут зібрані п'ять порад, які допоможуть поглянути на життя інакше й розпочати свій шлях до вашого найкращого року.


.

1. Позбавтеся чогось

Багато хто прагне додати щось у своє життя з нового року — якусь корисну звичку, наприклад. Та краще задуматися над тим, що можна з життя прибрати. Нехай це буде щось, що більше не працює для вас, не приносить радості або бажаного результату, радить психолог із Міссурі Барбара Марквей (Barbara Markway). Це дозволить вам звільнити місце для чогось нового й потрібного.

Можливо, це друг, який забирає забагато вашого часу, але спілкуванням з яким ви вже давно не насолоджуєтеся. А може, давно настав час очистити свій гардероб від речей, які ви не одягали ось уже рік чи два. Або просто час припинити дивитися безглузді телешоу.

«Позбуваючись чогось, ви вивільняєте місце у своєму житті для того, що на поточний момент є більш значущим для вас», — пояснює психолог.

2. Зосередьтеся на людях і вашому власному благополуччі

Заводьте нові знайомства, приділяйте увагу собі й закохайтесь. Саме стосунки й ментальне здоров'я, а не гроші, відіграють ключову роль у нашому відчутті щастя, показало нещодавнє дослідження Лондонської школи економіки.

Задоволеність підвищується найбільше, коли люди мають партнера й насолоджуються життям, вільним від депресії та тривог. Тоді як зростання доходів має набагато менший ефект.

Якщо ви маєте дітей, то знайте, що ви відіграєте величезну роль в їхньому відчутті щастя. Чим щасливіша ваша дитина, тим більше вона буде задоволена життям, коли виросте.

3. Замість цілей на весь рік будуйте квартальні плани

Виберіть щось, на чому хотіли б сконцентруватися в кожному з чотирьох кварталів майбутнього року, радить експерт з тайм-менеджменту Лаура Вандеркам (Laura Vanderkam).

«Часто ми будуємо безліч грандіозних планів і намагаємося реалізувати їх усі відразу. Але це шлях до провалу, — каже експерт. — А ось працювати старанно над чимось протягом 90 днів цілком реально, квартальні цілі дозволять сфокусуватися на одному завданні в один період часу».

Встановіть собі на кожен квартал три здійсненних мети: по одній для кар'єри, стосунків і для себе. Наприклад, із січня по березень ви збираєтеся попрацювати над пропозиціями щодо поліпшення роботи компанії, читати по дві книги на тиждень своїм дітям та бігати по 5 кілометрів. Потім, у квітні-червні, ви вибираєте три інші цілі. Продовжуючи таким чином, за рік можна досягти дуже багато чого.

4. Позбавтеся перфекціоністських думок «все або нічого»

Можливо, вам знайомі ці думки:

«Я з'їла одне печиво й однаково зіпсувала всю дієту, тож можна доїдати всю пачку» або «Я однаково не можу постійно готувати свіжу їжу, тому приречена харчуватися деінде».

Якщо ви думаєте щось подібне, значить, ви загрузли в перфекціоністських думках «все або нічого». Замість цього варто спробувати бути «краще, ніж ідеал», радить психолог Елізабет Ломбардо (Elizabeth Lombardo).

Ви спокусилися одним печивом? От і добре, смакуйте кожен шматочок і відпустіть почуття провини.

Не можете готувати кожного разу свіжу їжу з органічних продуктів? Можливо, вам вдасться робити це тричі на тиждень. Або додавати до одного прийому їжі на день один новий овоч.

Суть у тому, щоб фокусуватися на кожному кроці в потрібному напрямі, а не на тому, щоб завжди відповідати ідеалу.

5. Відключайтеся від гаджетів

Всі ми проводимо дуже багато часу за читанням електронної пошти, гортанням стрічки Facebook та іншими додатками в телефоні. Саме тому так важливо вміти йти офлайн. Це дозволяє нам відволіктися, відпочити й перезавантажитися, каже клінічний психолог із Нью-Йорка Лія Лагос (Leah Lagos).

«Багато хто взагалі ніколи не відключається, якщо тільки спеціально не запланує на це час», — пояснює вона.

Своїм клієнтам психолог радить виділяти один-два дні на те, щоби відключити гаджети й уважно спостерігати в цей час, на що спрямована їхня увага. Це означає взагалі відключити свій телефон, або ж, якщо це неможливо, хоча б обмежитися переглядом пошти двічі на день — вранці та ввечері. Використовуйте вільний від технологій час на спілкування з сім'єю і друзями, на те, щоб побути на природі.

Після цього проведіть невеличке дослідження: чи помітили ви якісь фізіологічні зміни в тілі? Чи змінилася здатність фокусуватися на чомусь? Чи стало більше енергії? Як настрій? Чи знизився рівень стресу і тривоги?

В ідеалі робити це двічі на місяць, але щонайменше — раз на квартал.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: Today


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter