Новини
Ракурс

Перестрілка в Княжичах: «організатору банди» Ігорю Касяну продовжили строк утримання під вартою

10 лют 2017, 09:26

Минуло два місяці з моменту трагедії в Княжичах, проте досудове розслідування триває, а генеральний прокурор України озвучує широкому загалу нові версії того, що сталося. Водночас щодо деяких членів так званої княжицької банди суд виніс рішення про продовження строків тримання під вартою. Зокрема, таку ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва було винесено 30 грудня 2016 року щодо відомого екс-правоохоронця, колишнього співробітника УБОЗ Ігоря Касяна.


.

Ситуацію прокоментувала адвокат Ігоря Касяна Марія Островська:

Марія Островська— Загальновідомим є той факт, що злочин, у якому підозрюється наш клієнт, став особливо резонансним через розстріл поліцейських. У ЗМІ небезпідставно висуваються припущення про те, що ніякої гучної княжицької банди зовсім не існувало, а в будинок забралися самі поліцейські-розвідники, яких затримали співробітники Державної служби охорони (ДСО) практично на місці злочину. Адже якби працівники ДСО брали участь у пограбуванні, то не розвідники сиділи б у машині ДСО в наручниках, а працівники охорони — в автомобілях КОРДу (Корпус оперативної раптової дії).

Тепер на державному рівні силовими структурами створюється легенда, згідно з якою у Княжичах нібито орудувало потужне бандитське угруповання під керівництвом колишнього співробітника УБОЗ. Звичайно, така легенда є вагомою і трохи відбілює честь мундира, хоча, зрозуміло, не виправдовує загибелі людей. Доказів у матеріалах справи мінімум. Здебільшого вся підозра будується на протоколі допиту одного з основних фігурантів, який, виправдовуючи свої кримінальні подвиги, вказує на Ігоря Касяна як на організатора злочинів. Ймовірно, для того, щоб домогтися лояльного до себе ставлення і штучно створити пом'якшувальні обставини через імітацію сприяння слідству. А в рамках вищевказаної легенди такий стан справ слідство абсолютно влаштовує, тож вони готові допомагати іншим підозрюваним свідчити проти Ігоря Касяна. Варто зазначити, що цей підозрюваний не має стосунку до грабежу в Княжичах — він зізнається в нальоті на валютників у вересні 2016 року.

Водночас клопотання слідчого про продовження запобіжного заходу складалося з 9 сторінок, 7 з яких займав опис злочинів, скоєних іншими підозрюваними. Причому в силу процесуального законодавства і практики Європейського суду для обмеження свободи людини недостатньо навіть обґрунтованої підозри в тяжкому чи особливо тяжкому злочині. Необхідна наявність ризиків того, що людина ховатиметься або якимось чином заважатиме слідству і впливатиме на учасників кримінального провадження. Щодо наявності таких ризиків у нашій справі, то в клопотанні цьому питанню присвячено менш як п'ять рядків. Причому тільки цитата кримінального процесуального закону займала більше місця, ніж всі обґрунтування сторони звинувачення. Також всупереч вимогам КПК України в клопотанні слідчого не було жодних підстав підозрювати Касяна у втечі або тиску на інших підозрюваних, а слідчий просто процитував статті Кодексу.

Комічним був і сам судовий розгляд цього клопотання, який тривав від 10-ї ранку і майже до 8-ї вечора. Видно було, що прокурор не володіє темою. Так, письмове клопотання слідчого містить одне обґрунтування, усно ж прокурор заявляє про інше. Родзинкою клопотання стала теза, в якій стверджувалося, що Ігор Касян із підозрюваними, потерпілими та свідками живе в одному «місці». На думку прокурора, це є ризиком тиску на учасників кримінального провадження. Якщо ми говоримо саме про місце (а не про місто), то на сьогодні всі підозрювані дійсно живуть в одному місці — ізоляторі тимчасового утримання.

Показову упередженість проявила слідча суддя Тетяна Шевченко. Після заявленого захистом клопотання про забезпечення прокурора копіями матеріалів справи належної якості суддя сама запропонувала обмінятися примірниками документів, доданих до клопотання: мовляв, їй вистачить і нечитабельних копій. І справді віддала адвокатам свої копії. Таким чином, суддя виконала процесуальний обов'язок замість прокурора, продемонструвавши непотрібність матеріалів для власного вивчення з метою ухвалення дійсно законного й обґрунтованого рішення. Адже в цій справі все заздалегідь відомо, тож нащо аналізувати документи — досить повірити на слово прокурору.

Як нам стало відомо, досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні також було продовжено ще на чотири місяці. Але чи будуть із часом підозрювані звільнені, хоча б під домашній арешт, зараз передбачити складно. Як і те, чи вдасться прокуратурі м. Києва встановити дійсно винних у пограбуванні в Княжичах, зможе показати лише час.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter