Новини
Ракурс

Дитячі меблі. Що модно, а що необхідно?

30 сер 2018, 10:00

Сон мій


.

Перше і найважливіше, що вам слід придбати, — це ліжечко. Спати з батьками малюкові небезпечно й ні до чого — відучити від цієї звички його потім буде ой як непросто.

Вибір ліжечок сьогодні настільки широкий, що з легкістю задовольнить будь-який попит. Ліжечка-маятники, ліжечка з «парканчиком», приставні ліжечка (до дивана батьків), ліжечка-манежі й навіть ліжечка-трансформери, які ростуть разом з вашою дитиною, — все передбачено для того, щоб малюк солодко спав.

Яку модель обрати, вирішувати вам. Але пам'ятайте, що свої меблі дитина всіляко досліджуватиме, зокрема й зубами. А значить, вони мають бути виготовлені з екологічно чистих матеріалів, в ідеалі — з натурального дерева. Зносостійкими будуть тверді листяні породи — вільха, бук, ясен, горіх. А ось від хвойних краще відмовитися, адже вони швидко продемонструють вам усі «каліцтва», які їм завдасть дитина.

Якщо ви обмежені в коштах, розгляньте моделі з ДСП. Головна умова — плита має бути зі зниженим рівнем формальдегіду (клас Е1). Більш міцними та екологічними будуть варіанти з МДФ. Щоправда, і коштують вони дорожче.

Уважно обирайте матрац. Добре, якщо він буде з пружин з багатошаровим наповнювачем, литого пінополіуретану, кокосової стружки, водоростей. А ось матраци з вати мають властивість злежуватися, з поролону — підвищують пітливість.

Під час купівлі ліжечка ретельно його огляньте. Воно має бути стійким, щоб дитина не змогла його перекинути, коли почне ставати на ніжки. Обов'язково передбачте бортики, особливо якщо малюк прокидається вночі — так він не випаде. І, звичайно, без бортиків не обійтися у двох'ярусного ліжка, на якому так люблять спати діти старшого віку.

У ліжечках з «парканчиком» відстань між решітками має бути не більш як 6 см. Інакше малюк може застрягти між ними.

І, звичайно, огляньте дно ліжка. Пам'ятайте, що суцільне не дає матрацу дихати. Поки дитина не привчена до горщика, це буде проблемою — через відсутність вентиляції може утворитися грибок. Тому краще віддайте перевагу рейковому дну.

Сповиваємо без розтрат

Другим місцем, без якого дитині ніяк не обійтися, буде сповивальний столик. Саме на ньому ви мінятимете малюкові памперси й переодягатимете його, робитимете масажі і вправи. Купувати сповивальний столик окремо сенсу немає. Сучасні пеленатори поєднують з дитячими комодами. Дошку для сповивання, яка кріпиться на ліжечко або дорослий комод, можна придбати навіть окремо.

Якщо ж ви обрали ліжечко-трансформер, то автоматично отримаєте і тумбочку-пеленатор, яка по мірі дорослішання дитини перетвориться на тумбочку біля ліжка.

Речі складені

Безумовно, малюкові важливо також мати місце для зберігання речей. Згодом їх стане так багато, що дорослий гардероб здасться вам просто мізерним.

Розподілити одяг малюка можна у висувних ящиках ліжечка. Але зручніше придбати для цього комод (він же сповивальний столик) або систему зберігання. У ящиках ліжечка ви зможете заховати іграшки та речі, які не потребують щоденного використання.

Сидимо комфортно

Уже за півроку після народження вашій дитині знадобиться стільчик для годування. Зазвичай він поєднаний зі столиком. Асортимент меблевих магазинів на будь-який смак і гаманець. Це можуть бути як бюджетні моделі з дерева, так і трансформери з пластику і металу.

Допоможе такий меблевий гаджет вам не лише під час годування, а й розваг дитини. Діти із задоволенням грають і малюють, сидячи на стільчику з персональним столом, даючи батькам змогу займатися домашніми справами.

Відпочиваємо і граємося

Не зайвими, але й не обов'язковими в арсеналі батьків будуть пристосування для відпочинку малюка. Це можуть бути різноманітні манежі, гойдалки, будиночки, батути й навіть цілі ігрові та спортивні комплекси. Всі вони сприяють розвагам і розвитку вашого малюка. Безумовно, орієнтуватися потрібно на вік та уподобання дитини. Якщо ваш малюк непосида, він із задоволенням пропадатиме в ігровому комплексі. Спокійні дітки люблять проводити час у пісочниці або влаштовувати ігри в будиночках. Ну а всім до душі припаде сухий басейн, який заповнюється кульками.

У школярів — свої переваги. Їм цікавіше будуть спортивні комплекси та батути. Втім, учням потрібні й більш багатофункціональні меблі — нове спальне місце, письмовий або комп'ютерний стіл, зручний стілець з регульованою висотою сидіння. Ідеальним вибором стануть дитячі кімнати, що поєднують у собі зони для відпочинку, навчання і розваг.

Одним словом, вибір меблів для дитини — завдання непросте. Не бійтеся розпитувати про всі параметри консультантів і ретельно вивчати склад. Так ви й не помітите, як складете цей іспит на відмінно.

Важливо знати

Вибираючи меблі для свого малюка, пам'ятайте, що вони мають бути:

— виконані з екологічних матеріалів;

— міцними та стійкими до пошкоджень;

— розраховані на вік і потреби дитини;

— бути безпечними — принаймні, без гострих кутів.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter