Новини
Ракурс
Олег Ляшко

Купуй українське — плати лобістам і чиновникам

У вівторок, 5 грудня, Верховна Рада збирається проголосувати за законопроект №7206, який отримав креативну назву — «Купуй українське, плати українцям» (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промислового виробництва та малого і середнього підприємництва). У разі ухвалення цей закон цілком може знищити конкуренцію на публічні закупівлі.


.

15 листопада законопроект було підтримано профільним комітетом парламенту, а 5 грудня депутати можуть за нього проголосувати. У законопроект закладені інтереси окремих виробників, а готували й представляли його депутати з різних фракцій. Головний ініціатор законопроекту — Олег Ляшко — має найвіддаленіший стосунок до економіки, натомість найбезпосередніший — до популізму.

Положення законопроекту суперечать установкам Світової організації торгівлі, до якої Україна вступила у травні 2008 року, а також угоді про держзакупівлі, до якої ми приєдналися 2016 року в рамках СОТ. Запропонований документ суперечить і Угоді про асоціацію з Європейським Союзом, яка набула чинності з початку нинішнього року.

Головна ідея законопроекту — надання преференцій українському бізнесу, які розраховуватимуть за незрозумілими формулами (відразу згадується остогидлий «Роттердам +»). Також ініціатори проекту мають намір створити додаткові бюрократичні бар'єри шляхом запровадження нових довідок і ускладнення процесу подання пропозицій про закупівлі.

Зараз в Україну не йдуть іноземні гроші саме з цієї причини — в нашій паперовій казуїстиці іноземцю не розібратися ніколи, а вітчизняний навчений підприємець завжди впевнено і жваво вирішував подібні проблеми роздаванням хабарів. Європейці вважають українську економічну систему, що залишилася після «совка», невідновною і нежиттєздатною. Тому ренесанс української економіки неможливий — необхідно будувати щось абсолютно свіже, а не ускладнювати і без того непрості правила.

Люди, які дорвалися до влади, намагаються завжди перебувати біля бюджету, і найправильніше, на їхню думку, — це перетворити держзакупівлі на закритий майданчик для своїх. У нас сьогодні і так майже 100% постачальників державі — українські компанії. Від кого збираються захищати вітчизняний ринок лобісти цього законопроекту, незрозуміло. А ось для кого — можна дуже швидко розібратися, простеживши парламентський шлях цієї фільчиної грамоти.

Державні закупівлі традиційно лобіюються окремими групами. Ухвалення законопроекту №7206 створить умови для завищення цін у всіх сферах держзакупівель, що після набуття чинності цим документом відразу відіб'ється на населенні у вигляді глобального зростання цін. Адже держава переплачуватиме з бюджетних коштів за всі необхідні для свого існування товари й послуги. Зростання витрат становитиме сотні мільйонів гривень, які осядуть в кишенях лобістів і чиновників.

«Красива назва маскує цілий ряд шкідливих ініціатив, згідно з якими в будь-якому тендері замовник буде зобов'язаний переплатити до 43% за товар, який по складній формулі визначений кимось як «вітчизняний», — написав на своїй сторінці в Facebook заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов. І тут важко звинуватити його в невмінні аналізувати доступні цифри.

Нехай знайдеться хоч одна людина, здатна довести, що ухвалення цього закону скоротить бюджетні витрати, — і тоді її можна буде переконати. А якщо з'ясується, що вона просто представляє чиїсь інтереси — то й покарати за несправедливі думки.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter