Новини
Ракурс

Мамо, а Дід Мороз існує? Що відповідати дитині

22 гру 2017, 21:01

Молода мама з Канади Черіті Хатчінсон була спантеличена. Її 8-річний племінник Радек, який живе з її сім'єю разом зі своїм 9-річним братом Федором, нещодавно прийшов до неї і сказав, що більше не вірить у Санта-Клауса. «Я тоді засмутилася, адже малюк виглядав таким розчарованим, — поділилася Хатчінсон. — В той момент я не знала, що йому відповісти».


.

На щастя, кілька днів по тому вона прочитала чийсь пост у Facebook, в якому вона знайшла відповідь, що казати своїм племінникам і власним синам Лукасу і Ленноксу (4 і 6 років). Вона поділилася цим постом і на своїй сторінці в соцмережі, зазначивши, що це найкраще з того, що можна сказати дітям про Санту.

* * * * * *

Автор: Леслі Раш (Leslie Rush)

У нашій родині ми поступово привчаємо дітей не лише приймати подарунки від Санти, але й самому ставати Сантою. Так концепція існування Санта-Клауса припиняє бути міфом, який рано чи пізно буде розвіяний, а перетворюється на низку добрих справ і новорічного настрою.

Це зазвичай трапляється у віці 6 або 7 років. Якщо ви помічаєте у малюка підозри щодо того, що Санти не існує, значить, він готовий. Я зазвичай виходжу з ними кудись «на каву», ми сідаємо за столик, замовляємо напої і далі я промовляю приблизно таке:

«Ти дуже сильно виріс за останній рік. Ти не лише став вищий на зріст, але й серце твоє стало великим. (Далі можна навести 2–3 приклади того, як малюк виказував свої почуття і емоції щодо інших людей, згадати його добрі вчинки за минулий рік.) Взагалі-то, серце твоє виросло настільки, що, я думаю, ти вже сам готовий стати Санта-Клаусом. Ти, напевно, помічав, що більшість Санта-Клаусів, яких ти бачив, — це люди, одягнені, як він. Можливо, дехто з твоїх друзів казав тобі, що Санти не існує. Багато дітей так думають, але це через те, що вони просто не готові самі стати Сантою, а ось ти вже готовий. Розкажи мені найкраще, що ти знаєш про Санту. Що Санта отримує за всі свої турботи? (Плавно підведіть малюка до того, наскільки прекрасне це відчуття — просто усвідомлювати, що ти зробив щось добре для іншого.) Ну ось, тепер ти готовий до свого першого завдання в ролі Санти!»

Переконайтеся, що все це вимовляється з таким виглядом, ніби ви відкриваєте йому страшну таємницю.

А потім ми пропонуємо малюкові обрати когось із оточення, кому потрібно буде зробити щось приємне до Нового року, — найчастіше це хтось із сусідів. Місія дитини полягає в тому, щоби потайки з'ясувати, що потрібно цій людині, а потім так само таємно доставити подарунок, ніколи не зізнаючись, звідки він взявся. Адже Санта-Клаусом потрібно бути не для того, щоб отримувати подяку — це абсолютно безкорислива дія.

Мій старший син обрав «жінку-відьму», що живе по сусідству. Вона була насправді злою — навколо її будинку стояв високий паркан і вона ніколи не дозволяла дітлахам забрати з її двору м'яч, що випадково туди залетів. Вона часто кричала на них, щоб ті не шуміли, тощо. Коли ми їхали до школи, мій син звернув увагу, що вона завжди виходить у двір по ранкову газету боса, а тому вирішив, що їй потрібні капці. Після цього він почав шпигувати, щоб з'ясувати, який розмір вона носить. Ми поїхали до магазина й купили теплі капці. Він сам їх загорнув і написав: «З Різдвом від Санти». В один з вечорів він просунув пакет під її ворота. Вранці ми побачили, як вона забрала подарунок, і не могли дочекатися, що ж буде далі. Наступного ранку ми їхали до школи й знову бачили, як вона виходить по газету — вже в нових капцях! Син був у захваті. А я нагадала йому, що ніхто не повинен дізнатися про його вчинок, інакше він не Санта.

Минали роки, і він щоразу обирав для себе нову «жертву», готуючи ексклюзивний подарунок. В один рік він відполірував свій велосипед, поставив на нього нове сидіння і подарував одній з дочок нашого друга. Ці люди були й залишаються дуже бідними. Ми запитали в її батька, чи не проти він. Вираз її обличчя, коли вона побачила велосипед у внутрішньому дворику з великим бантом на ньому, був майже таким самим радісним, як і вираз обличчя мого сина.

Коли настав час молодшому теж приєднатися до рядів Сант, старший допоміг мені з промовою. Вони обидва стали прекрасними чарівниками. І, до речі, ніколи у них не було відчуття, що їх обманювали — адже вони були посвячені в таїнство справжнього життя Санти.

* * * * * *

Такий підхід розкриває правду про Санту для дітей, але замість того, щоби просто припинити магію, він замінює її чимось ще сильнішим, спонукає батьків навчати своїх дітей того, як самим стати Сантою, дбаючи про інших і переходячи до ролі дарувальників, а не лише одержувачів.

Черіті Хатчінсон виросла в родині, де не було культу Санти, а от її чоловік Джош виховувався на міфі про доброго чарівника. Вони обговорювали, чи варто спробувати такий метод у своїй родині, і дійшли висновку, що він не тільки має сенс, але і є вкрай корисним. «Я відчула, що тепер можу з радістю говорити зі своїми дітьми про Санту і подарувати їм усе це дитяче захоплення і здивування, адже стати Сантою значить навчитися радіти тому, щоб віддавати, і усвідомити істинний сенс Різдва», — зазначила Черіті.

Після прочитання поста Черіті вирішила поговорити зі своїм племінником, який був скептично налаштований щодо існування Санти, і відкрила йому цю таємницю. «Сталося щось неймовірне! — згадує Хатчінсон. — Його очі вмить загорілися, до нього повернувся колишній захват і радість і він не міг зупинитися, ставлячи мені запитання. «А всі про це знають? А мої мама і тато? А ти теж Санта? А мені потрібно лізти в димар, щоби підкинути подарунок? Або як треба його доставити?». Він почав розмірковувати про те, кого обрати й що подарувати. І тепер замість того, щоб тільки складати свій список з побажаннями для Санти, він також планував свою таємну місію». Відтоді, за словами Черіті, її племінник з особливим захопленням говорив про Різдво, адже тепер він сам офіційно став Сантою.

«Думаю, що тут ідеться не лише про те, щоб не розбивати малюкові серце, повідомляючи, що Санти не існує, а й про те, щоб донести саму суть новорічних свят. І це має бути не єдина добра справа, яку ми робимо за весь рік. Урок полягає в тому, щоби знаходити способи бути Сантою протягом усього року», — говорить Черіті Хатчінсон.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.today.com/parents/santa-real-handling-santa-talk-your-kids-t105765


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter