Новини
Ракурс

Свята в колі сім’ї: як уникнути напруги й налагодити стосунки

23 гру 2017, 20:17

Якщо ви знаєте, що на сімейних зустрічах уникнути неприємних ситуацій не вдасться, — вирушайте на вулицю. Як показало недавнє дослідження, спокійна 20-хвилинна прогулянка допомагає повернути уважність і почуття сімейної близькості. Дослідження проводилося з парами мати-дочка, проте його автори вважають, що цей спосіб підійде всім сім'ям незалежно від складу.


.

«Ми наполегливо радимо сім'ям виходити разом на прогулянку так часто, як це можливо, — каже Діна Айзенштарк (Dina Izenstark), співавтор дослідження, доцент Університету штату Каліфорнія в Сан-Хосе з питань розвитку дітей і підлітків. — Природа має колосальний вплив на сімейні стосунки, оскільки знімає розумову втому. А коли члени сім'ї не такі втомлені, у них з'являється потенціал, щоби краще ладнати одне з одним».

Причина зрозуміла: вам доводиться приділяти дуже багато уваги іншим людям, в результаті ви втомлюєтеся, стаєте імпульсивними, втрачаєте концентрацію і здатність зчитувати чужі емоції — не найкращий рецепт для налагодження сімейних стосунків. А коли ви гуляєте, природа непомітно робить свою справу, відновлюючи вашу увагу.

Прогулянка в парку або в лісі відволікає від щоденних турбот, ви відчуваєте, що стаєте частиною іншого світу. Ви дозволяєте своєму розуму блукати, спостерігаючи за приємними дрібницями — листям, що падає з дерев, сніжинками, струмочками чи хмарами. В результаті ви стаєте менш дратівливими і краще контактуєте з іншими людьми — чудовий стан для спілкування з родичами.

В ході дослідження фахівці попросили 27 матерів і їхніх молодих дочок вийти на 20-хвилинну прогулянку спочатку в торговому центрі, а потім у парку. Після відпочинку на природі пари набрали більше очок при тестуванні на ступінь сімейної близькості, також вони проявляли більше взаємоповаги, ніж після відвідування торгового центру.

Практично будь-яка прогулянка на свіжому повітрі здатна допомогти вашій родині налагодити стосунки. Якщо немає можливості виїхати в ліс, наприклад, можна просто пройтися вашим районом. Але чим більше рослинності й чим менше міського шуму навколо, тим кращий ефект.

Важливо також пам'ятати, що на сімейних прогулянках бажано вимкнути телефон або хоча б ставити його на беззвучний режим. «Чим далі сім'я віддаляється від щоденного стресу, тим краще», — кажуть дослідники.

Ця порада здатна допомогти вам не лише в період новорічних канікул. Психологи радять впровадити практику спільних 20-хвилинних прогулянок у ваше повсякденне життя.

Можна також раз на тиждень шукати нове місце для прогулянки, а вечірню 20-хвилинну телепередачу замінити променадом по околицях.

«Природа — дуже ефективний і водночас абсолютно безкоштовний спосіб і покращити психічне здоров'я кожного члена сім'ї окремо, і налагодити сімейні стосунки», — зазначає фахівець.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.today.com/series/one-small-thing/thanksgiving-family-tension-walking-together-outside-can-help-t119155


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter