Новини
Ракурс

Наукові досягнення XXI століття: як зміниться наше життя в найближчому майбутньому

5 січ 2018, 09:43

Метеорологи можуть з упевненістю передбачити завтрашній дощ, але ніхто навіть не мріє про те, щоби спрогнозувати ймовірність опадів через рік. Так само і вчені: їм простіше сказати, як приблизно виглядатиме наш світ протягом найближчих десяти років, ніж спрогнозувати, що чекає на нас наступного сторіччя.


.

Технології завтрашнього дня ґрунтуються на наукових досягненнях дня сьогоднішнього. Адже спочатку потрібно так удосконалити наукову концепцію, щоби зрозуміти, як можна її застосувати на практиці. Відомий приклад — дослідження Майкла Фарадея 1820–30-х років про зв'язки між електрикою і магнетизмом. Минули роки, перш ніж його напрацювання набули практичного значення й було побудовано перші електродвигуни та електрогенератори — винаходи, що повністю змінили світ. Іноді, звичайно, наукові відкриття призводять до абсолютно непередбачуваних способів практичного застосування — одним з яскравих прикладів тому служить інтернет.

Майкл Фарадей

Але все це вже стало історією, а що ж на нас чекає у 2018-му? Звичайно, світ не зміниться радикально. Поки що можна точно назвати три технології, про які ми дедалі частіше будемо чути в доступному для огляду майбутньому.

Перша — це неймовірні можливості, що відкриваються в медицині з розвитком генної інженерії. Лише минулого року ми стали свідками розробки методів, що дозволяють модифікувати або замінювати окремі молекули ДНК з можливістю скасувати генетичні мутації, відповідальні за цілу низку складних захворювань. Так, незабаром стане можливим видалити конкретний ген, замінивши його «здоровим». Це допоможе в лікуванні таких спадкових захворювань, як серповидноклітинна анемія, муковісцидоз (кістозний фіброз) або хвороба Гантінгтона. Однак ця медаль має і зворотний бік. З'являється можливість зміни геному в ембріоні (так зване редагування зародкової лінії), що потенційно може призвести до створення дітей певного типу і генетично модифікованої надлюдини. Дискусію про етичну складову таких методів має бути проведено якнайшвидше.

Ще одне досягнення, про яке ми будемо чути дедалі частіше, — це штучний інтелект та робототехніка. Одна з останніх розробок у цій сфері — машинне навчання. Використовуючи так звані Великі дані (Big Data) — величезні сховища інформації, які аналізуються з метою вивчення моделей людської поведінки, — ця технологія ШІ, відома як глибоке, або глибинне навчання, набирає все більших обертів. Тепер ШІ може шукати й знаходити шаблони у величезних масивах інформації. До них відносяться, наприклад, поточна швидкість і місцеперебування кожного транспортного засобу на дорогах міста з поточним станом кожного світлофора; або медичні записи з кожної регіональної або національної лікарні з докладним описом симптомів кожного пацієнта, дозами ліків і результатами. Однак поки що не варто занадто турбуватися: знадобиться час, щоби було запроваджено нові правила.

Третя сфера застосування новітніх технологій — це, звісно, енергетика. Поновлювані джерела енергії (сонячні й вітрові електростанції) продовжують стрімко дешевшати, крім того, з'являються нові методи зберігання енергії. Йдеться про створення надбатареї — їх можна буде використовувати як у смартфонах, так і в електромобілях.

А ще років за 10–20 у нас, напевно, будуть холодильники, які самі повідомлятимуть супермаркет про те, що закінчилося молоко. І повністю контрольовані штучним інтелектом розумні міста. І віртуальна реальність, встановлена просто в наші сітківки ока. І навіть плащі-невидимки.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/dec/31/the-appliance-of-science-hope-and-fear-in-tomorrows-world


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter