Новини
Ракурс

Магнітні бурі — як пережити та захиститися

Магнітні бурі. Головний біль, слабкість, перепади артеріального тиску, емоційна нестабільність — ці симптоми добре знайомі метеозалежним людям. А ось що являють собою магнітні бурі — сьогодні мало хто знає. Яким чином впливають на людину, чому одні з нас страждають у цей період, а інші не помічають поганих днів? Спробуймо розібратися.


.

Як виникають магнітні бурі

Сонце — це зірка в центрі нашої Сонячної системи, що являє собою величезну плазмову кулю. Це дуже динамічний об'єкт, який впливає на всі аспекти життя на Землі. Час від часу на Сонці відбуваються спалахи, при яких виділяється величезна кількість енергії. Виникає потік заряджених частинок, що розлітаються в усі сторони, мішенню стає також Земля.

 

Наша планета має магнітне поле, яке, немов щит, захищає від космічної радіації, забезпечує існування життя. Хмара енергетичних частинок досягає Землі за кілька днів після спалаху, впливає на її магнітосферу — вона починає коливатися, хвилюватися. Цей процес і називається магнітною бурею, яка чинить глобальний вплив на Землю.

Магнітні бурі можуть стати причиною збою в роботі електроніки, систем навігації та зв'язку, що використовують орбітальні апарати. Так, в 1989 році тривала потужна магнітна буря призвела до того, що в енергосистемі канадської провінції Квебек перегоріли трансформатори. Атмосфера Землі нагрілася, піднялася вгору. В результаті супутники, що низько летіли, зійшли з орбіт, деякі з них були втрачені.

Вплив магнітних бур можна побачити на власні очі — це північне сяйво. Заряджені частинки здатні проникати в атмосферу на магнітних полюсах, там вони взаємодіють з атомами атмосфери й створюють барвисте світіння.

Північне сяйво виникає під впливом магнітних бур

Ми всі — діти Сонця

Зміна геомагнітного фону також безпосередньо відбивається на здоров'ї людини. Насамперед це зачіпає серцево-судинну систему: потік крові по судинах сповільнюється, кров густішає. Організм намагається адаптуватися і змушений підвищувати кров'яний тиск. У цей період спостерігається посилений викид гормонів надниркових залоз — так званих гормонів стресу (кортизол, адреналін). Знижується вироблення гормону мелатоніну, який відповідає за адаптацію нашого організму.

Багато хто скаржиться на загальну слабкість, тривожність, тахікардію, підвищення тиску. Медики відзначають, що в період магнітних бур частішають випадки гіпертонічних кризів, інсультів та інфарктів, загострюються хронічні захворювання. Швидка допомога на 20% частіше їздить на виклики.

«Всі ми в якомусь сенсі діти Сонця, адже складаємося з тих самих елементів, що й Сонячна система, — каже Юрій Гурфінкель, доктор медичних наук, керівник відділу метеопатології, лабораторії мікроциркуляції та ендотеліальної функції Наукового клінічного центру ВАТ РЖД (Москва). — Тому всі люди без винятку реагують на магнітні бурі. Лякатися не варто, адже більшість дуже швидко компенсує ці впливи. Якщо людина молода, здорова, в гарній фізичній формі, вона може лише відчути легку втому, їй захочеться довше поспати. Магнітні бурі більше відчувають ті, в кого організм ослаблений: після важкого інфекційного захворювання — скажімо, грипу, який знижує імунітет. Є категорія людей, для яких магнітні бурі становлять небезпеку. Передусім це ті, хто страждає на ішемічну хворобу серця, хто переніс інфаркт міокарда, інсульт, хворі на стенокардію. Однак це не означає, що магнітна буря обов'язково кардинально позначиться на їхньому здоров'ї. Якщо ці люди приймають певні лікарські препарати, призначені лікарем, зокрема ліки для розрідження крові (наприклад, аспірин, кардіомагніл тощо), ризику, що їхній стан погіршиться, практично немає».

Наскільки часто відбуваються магнітні бурі? Сонце переживає цикли активності, що тривають приблизно 11 років. Максимуми активності бувають низькими та високими. Під час високого максимуму активності на Сонці відбуваються серії спалахів, що призводять до потужних магнітних бур на Землі, іноді тривалістю до тижня. Настільки екстремальні події відбуваються рідко — приблизно раз на 50 років, однак можуть стати причиною катастрофи, подібної до тієї, що сталася в Квебеку.

Ще в далекому 1931 році біофізик Олександр Чижевський написав книгу «Земля в обіймах Сонця», в якій вперше описав вплив сонячної активності на біологічні та соціальні явища — епідемії, революції й війни. На думку вченого, саме в періоди максимуму сонячної активності відбуваються значні події політичного характеру. Пік сонячної активності припав, наприклад, на 1917 рік, 1939-й — початок Другої світової війни, 1991-й — рік розвалу Радянського Союзу.

Симптоми метеозалежності: як собі допомогти

Найпоширенішим симптомом, на який скаржаться метеозалежні люди, є головний біль. Невролог Тетяна Майкова так пояснює причину цього явища: «Наш мозок мусить кожну секунду адаптуватися до сигналів, які надходять ззовні — чи змінюється вологість, температура або тиск тощо. Під час адаптації до змін погоди мозок переходить на більш інтенсивний режим роботи, витрачає більше сил. Це збудження йде на тканини, голова починає боліти. До речі, сам мозок ніколи не болить. Болять тканини голови — слизові, окістя, шкіра, зв'язки та сухожилля... Болезаспокійливі препарати непогано допомагають впоратися з головним болем. Є нюанс: блокуючи провідники болю, вони одночасно блокують всі гальмівні системи, які можуть запобігти наступному болю. Особливо препарати з кофеїном, кодеїном, які окрім цього ефекту дають ще й залежність. Тому за можливості віддайте перевагу релаксуючим методикам. Наприклад, сон має оздоровчі властивості. Заваріть заспокійливий чай з м'яти, меліси або шавлії. Додайте лимон, мед (глюкоза, що міститься в ньому, — джерело енергії). Нанесіть ментоловий бальзам на скроні, шию, крила носа. Від головного болю багатьом допомагають теплі або холодні компреси. Можна туго загорнути хустку або рушник навколо голови — це перемикає больову систему з тих тканин, що болять, на тиск, який з'явився».

Знизити інтенсивність головного болю здатні деякі харчові продукти. «За процеси збудження-перезбудження відповідає зокрема такий елемент, як магній, — зазначає дієтолог Світлана Фус. — Тому продукти, багаті на магній, повинні регулярно бути на вашому столі. Наприклад, пшеничні висівки, вівсяна каша, морська капуста».

Вівсяна каша багата на магній, а сухофрукти — на магній і калій

Ломота в суглобах — ще один симптом метеозалежності. Зміни погоди, магнітні бурі таким чином найчастіше відчувають люди похилого віку або ті, в кого були травми. Від неприємного симптому врятує плавання. Якщо такої можливості немає, невролог радить прийняти душ або теплу ванну: «Постійте під теплим душем 20 хвилин, нехай тканини розслабляться. Можна також зробити теплі сухі компреси на суглоби. Допомагають парафінові аплікації: розплавити парафін, після охолодження до 40 градусів нанести на хворий суглоб і обернути тканиною».

Перепади тиску і серцебиття. «На рівень артеріального тиску впливає кількість рідини, яка затримується в нашому організмі, — каже Світлана Фус. — Затримці рідини сприяє солона їжа, так само впливає і глюкоза. Надмірне споживання солодких продуктів, особливо в поєднанні з жиром, дає в'язку кров. Якщо тиск скаче в період магнітних бур, переглянете свій раціон. На вашому столі щодня повинні бути продукти, які зміцнюють стінки судин, добре впливають на мікроциркуляцію крові, — вітаміни C, A і P. Обліпиха та морква містять багато бета-каротину (провітамін A), вживайте щавель, яйця, невелику кількість якісного вершкового масла, не забувайте про печінку — не частіше як один раз на тиждень».

У період магнітних бур чимало людей нарікає на перепади настрою, тривогу, депресію. «Зазвичай страждають особи вразливі — відповідальні, тривожні, дуже обов'язкові, — пояснює невролог. — Такі люди втрачають дуже багато енергії. Як варіант — частіше пийте чай із заспокійливих трав (м'ята, меліса, ромашка). Не раджу вживати стимулюючі напої. Постарайтеся більше рухатися — ходити пішки, плавати. Ваш адреналін піде на м'язову роботу».

Часто в період магнітних бур люди відчувають безсилля, втому. «Це втома від перезбудження. Тому потрібно розслабитися, накопичити енергію. Як енергетичне підживлення і джерело калію добре допомагає такий рецепт. Візьміть у рівних пропорціях сухофрукти, горіхи, мед і сік лимона. Потрібно перемолоти всі продукти на м'ясорубці, скласти у скляний посуд і зберігати в холодильнику. Вживайте по 1 столовій ложці на день», — радить дієтолог.

Погода покаже, наскільки здоровий спосіб життя ви ведете

Якщо ви страждаєте від магнітних бур, постарайтеся стежити за їх прогнозом. Коли ви озброєні й знаєте про зміну метеоумов, хоча б за кілька днів не вживайте смаженої, гострої, солоної їжі — щоб не дратувати вегетативну нервову систему. Віддайте перевагу молочним продуктам, сиру, овочам та фруктам. Велика кількість жирів активізує згортання крові. У той час як вітамін C, харчування з високим вмістом білка діє протилежно. Харчуйтеся регулярно. Ті, хто йде з дому без сніданку, — кандидати на метеозалежність.

До речі, міські жителі є більш метеочутливими. Тому більше гуляйте на свіжому повітрі. Виділяйте час для фізичного навантаження. Якщо немає можливості плавати, робити гімнастику, просто частіше ходіть пішки. Коли ви даєте розумне фізичне навантаження, кровотік поліпшується.

Яким прогнозам магнітних бур варто довіряти

«Раджу брати до уваги прогнози, які робляться на найближчі три — максимум п'ять днів. Це пов'язано з тим, що вчені відстежують спалахи на Сонці, і якщо спалах трапляється, то його наслідки — магнітні бурі — розвинуться за 3‒4 дні», — радить Гурфінкель.

На жаль, поки що людство не навчилося прогнозувати спалахи на Сонці. Вчені, які займаються фізикою Сонця, сподіваються, що років за п'ять окрім звичної погоди в щоденних прогнозах буде і надійно передбачена космічна погода.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter