Новини
Ракурс
Мітинг студентів медуніверситету. Київ, 20 лютого 2018 року. Фото: nmu.ua

Спецоперація: як зірвати іспити в Національному медуніверситеті та усунути ректора

20 лютого Міністерство охорони здоров'я тимчасово відсторонило від виконання службових обов'язків ректора Національного медуніверситету ім. Богомольця. Озвучена причина — зрив ліцензійного іспиту для студентів-стоматологів, який мав відбутися вранці того ж дня. Відсторонення від посади Катерини Амосової відбулося на тлі скандалу зі зниклою іноземною студенткою медуніверситету. Однак у МОЗ зв'язок між цими подіями заперечують.


.

Заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський на прес-брифінгу так пояснив рішення міністерства: «Ліцензійний іспит «Крок» на сьогодні є чи не єдиним інструментом перевірки якості медичної освіти в Україні. Сьогодні з усіх медичних університетів лише НМУ ім. Богомольця не забезпечив проведення іспиту «Крок 1» у стоматологів. Ми відсторонили ректора Амосову та створили комісію для перевірки діяльності університету».

На численні запитання журналістів заступник міністра відповідав сухо й занадто коротко. На відміну від вступної промови про те, що корупція в медицині починається в аудиторіях медвишів, а якісна трансформація системи охорони здоров'я можлива тільки за умови якісних змін у медичній освіті.

 

Алхімія замість сучасної медицини

За якісні зміни в кузні майбутніх лікарів виступають і в НМУ ім. Богомольця. Саме тому стосунки між Центром тестування та медвишем, м'яко кажучи, давно є натягнутими. Якщо Центр тестування називає тести «Крок» «незалежним об'єктивним оцінюванням професійної компетентності майбутніх медиків в Україні», то студенти й викладачі думають зовсім інакше, вважаючи «Крок» невдалою копією традиційного для США професійного лікарського іспиту Step.

Українські іспити абсолютно не відповідають сучасному рівню медицини. «Крок» містить близько 30% некоректних завдань: є дійсно правильна відповідь, але, згідно з тестом, треба вибрати іншу; присутні й зовсім архаїчні, смішні завдання. Викладачі з гіркотою зауважують, що їм принизливо пояснювати студентам, чому так відбувається.

Медуніверситет неодноразово звертався до МОЗ задля вирішення цього питання, однак поки що безрезультатно. Запрошені іноземні фахівці також поставили діагноз українській медичній освіті: тести не відповідають сучасним знанням про медицину. Ба більше, «тести насправді виглядають архаїчними й навіть алхімічними. <…> Це виглядає безглуздо і непродуктивно. <…> Не трактують медицину з сучасної точки зору: молекулярної біології, геноміки, трансляційної медицини та персоніфікованої медицини. <…> Не відповідають вимогам чіткого оцінювання знань» — так вважає професор Володимир Зельман із Keck School of Medicine of USC, Лос-Анджелес, США (детальніше про це можна прочитати у статті «Діагноз медичної освіти в Україні: алхімічні тести і американські іспити по-новому»).

Якість будь-яких тестів залежить від професіоналізму тих, хто їх складав. У США це величезна рада, куди входять професіонали, які не лише проводять тестування, а й відповідають за ліцензії. Тобто члени ради несуть відповідальність за те, яких фахівців випускають. В Україні все відбувається по-іншому. До складу ради входять представники МОЗ, однак їх список ви навряд чи знайдете у відкритому доступі. Ще у редакторської ради вельми цікавий статут. Це державна організація при Центрі тестування, але у статуті записано дивні речі: необмежені премії, безвідсоткові кредити...

Відсторонення за дотримання букви закону?

Прокоментувати ситуацію, що склалася, «Ракурс» попросив Наталію Літвінову, декана медичного факультету №2, доцента кафедри хірургії №4 НМУ ім. Богомольця:

«Протягом останніх років між університетом та Центром тестування виникали неодноразові конфлікти, які стосувалися незаконності оплати тестування, наднизької якості тестового контенту та зневажання прав студентів. Центр тестування є безваріантним монополістом як структура, яка оцінює студентську наукову компетентність, і наш університет був єдиним серед медичних вишів України, який піднімав ці питання.

Наталія Літвінова і студенти НМУ ім. Богомольця. Фото: nmu.ua

Влітку минулого року Центр тестування не видав нашим випускникам сертифікати «Крок 2», необхідні для працевлаштування. Ми виграли два суди. Центр було зобов'язано видати відповідні сертифікати — студенти їх отримали.

Центр тестування — монополіст, тож відмовитись від його послуг неможливо. Але, на відміну від ЗНО, послуга платна — 1,5 млн грн на рік. З чого складається ціна, куди йдуть прибутки — з'ясувати не вдається. НМУ ім. Богомольця — бюджетна організація і не може витрачати такі гроші без тендеру. Тендер не відбувся через те, що Центр тестування не подав заявку.

20 лютого не відбулося тестування «Крок 1» для студентів стоматологічного факультету. Не дивлячись на те, що останні декілька днів університет намагався дійти консенсусу та все ж таки провести тестування, Центр умисно саботував його проведення. Як наслідок — неотримання студентами сертифікатів і неможливість продовжувати подальше навчання. Особливо гострою ця проблема є для іноземних студентів.

Хочу також зазначити, що протягом останніх шести місяців на наш університет, особисто на ректора Амосову здійснювалася масивна інформаційна атака. Характер статей, які публікувалися в інтернеті, був відверто замовницький, тобто навмисне викривлення існуючих фактів значно переважало над здоровим глуздом. Проплачені мітинги, купа безглуздих звернень до депутатів, дивні «журналістські розслідування»... Відбувалися хакерські атаки на комп’ютери співробітників університету. Були зламані поштові скриньки, мобільні телефони, навіть месенджери... Поліція, на жаль, на наші звернення не відреагувала».

У медуніверситеті вважають, що усунення ректора НМУ з займаної посади суперечить чинному законодавству. Валентин Гвоздій, адвокат Катерини Амосової, так коментує те, що відбувається: «Ми розглядаємо цю ситуацію як продовження тиску на керівництво НМУ ім. Богомольця щодо здійснення платежів за надані послуги Центру тестування МОЗ без проведення тендерних процедур. Керівництво вишу проводить політику прозорості у сфері господарської діяльності, а окремі чиновники намагаються змусити Катерину Амосову здійснювати тіньові операції. Через її категоричну відмову від таких дій і з'явилося розпорядження про її відсторонення».

Адвокат також додав, що в обставинах, що склалися, у керівництва медуніверситету та його ректора не залишається інших шляхів, як звернутися до судових і правоохоронних органів задля встановлення істини й відповідного правового реагування.

Нового в. о. ректора Михайла Захараша, професора кафедри хірургії №1 (призначення якого міністерством викликало подив у медвиші), студенти не пускають на роботу, заблокувавши вхід до навчального закладу. У Михайла Петровича великий послужний список — доктор наук, член-кореспондент НАМНУ, керівник Українського проктологічного центру, генерал-майор медичної служби у відставці (в минулому багато років, до 2009-го, очолював Військово-медичне управління СБУ). На думку студентів, причина відсторонення Амосової з посади притягнута за вуха: «Університет і ректор зробили все можливе для своєчасного проведення тесту й навіть внесли як оплату за проведення іспиту особисті кошти (104 тис. грн), оскільки держава виділила на тестування студентів НМУ 2018 року лише 300 грн».

20 лютого під стінами МОЗ відбувся мітинг, на якому були присутні студенти, інтерни, викладачі, готові відстоювати свої права.

Мітинг студентів медуніверситету. Київ, 20 лютого 2018 року. Фото: nmu.ua

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що для всебічного розгляду ситуації в НМУ ім. Богомольця створено комісію. На час її роботи від посади також відсторонено директора Центру тестування МОЗ України Ірину Булах, яка очолює відомство — на заздрість міністрам охорони здоров'я, які постійно змінюються, — чималий строк (з 1999 року).

Чим закінчиться протистояння? Погана новина в тому, що студенти залишаються заручниками ситуації. На прес-брифінгу Лінчевський пообіцяв надати можливість студентам-стоматологам, у яких іспит був зірваний, скласти тест. Є надія, що буде й гарна новина. Схоже, чимало майбутніх лікарів активно наполягають на якісних змінах у медичній освіті. Та чи готові до реальних змін наші державні мужі?


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter