Новини
Ракурс
Фото: pxhere.com

Скажи рибі ні — радить МОЗ, або Чому в Україні помирають від ботулізму

Версія МОЗ


.

11 вересня було зафіксовано ще один випадок смерті від ботулізму (восьмий з початку 2018 року): на Херсонщині не вдалося врятувати чоловіка, його дружина перебуває у реанімації. Згідно з інформацією з сайту МОЗ, хворий запізно звернувся по допомогу. Ймовірною причиною захворювання стала копчена риба домашнього приготування, яку він напередодні споживав разом з дружиною. До Херсонської обласної клінічної лікарні подружжя доставили ввечері 10 вересня, чоловік був у вкрай важкому стані, помер протягом години після госпіталізації.

«Ботулізм — це отруєння ботуліновим токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах. Найчастіша причина отруєння — вживання в’яленої, солоної чи консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку або ж просто в підземному переході», — цитую лікнеп від Міністерства охорони здоров'я.

 

Як врятуватися від смертельної хвороби? За найменшої підозри на ботулізм МОЗ радить негайно звертатися до лікаря: «Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину. З цього року на центральному рівні Україна почала закуповувати сироватки від ботулізму. Наразі наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час. Її терміново доставляють у місце зафіксованого випадку ботулізму».

Як відомо, найкращий спосіб захисту — профілактика. Рецепт від профільного міністерства: «Запам'ятайте просте правило безпеки — не вживайте копчену, в’ялену чи солону рибу, якщо не знаєте, як її готували. Така риба могла бути заражена у природних умовах, до того ж не проходила термічної обробки. З’ясувати, чи в ній наявний токсин, перед вживанням — неможливо! Крім того, причиною отруєння можуть стати інші продукти домашнього консервування — м'ясо, риба, гриби, рідше — овочі. Якщо ці продукти були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином — вони також можуть стати причиною інфікування».

Головні симптоми, які мають насторожити, — порушення зору (перед очима з'являється вуаль, сітка), невиразність мови, відчуття сухості в роті чи м'язова слабкість. Порушується зір поблизу. Показовий тест: людина не може прочитати текст, спочатку дрібні літери, а пізніше і великі. Далі порушується акт ковтання, з'являється гугнявість голосу. Найбільш грізне — порушення дихання. Ви маєте обов'язково звернутися до лікаря, якщо раптом помітили порушення зору, клубок у горлі, зміну голосу. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі та тривалого плачу.

«Будьте обережні! Жодні смаколики чи страва не вартують вашого здоров’я, а подекуди й життя», — застерегла в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на сторінці у Facebook.

Правила, що рятують життя

З огляду на те, що зараження на ботулізм найчастіше відбувається при вживанні в'яленої, солоної риби, лікарі не рекомендують споживати ці продукти. Якщо важко втриматися від купівлі в'яленої риби, беріть тільки потрошену. Не їжте реберця, віддайте перевагу спинці — ймовірність зараження менша.

Ботулотоксин — це білок, отже, розпадається під час нагрівання. Тому відкривши банку з домашньою консервацією, прокип'ятіть її вміст хвилин 10–15. Особливо часто заражаються консервованими грибами, оскільки змити всі спори з них важко. Якщо ж гриби прокип'ятити перед подачею на стіл, хоч як би багато там було ботулотоксину, він повністю зруйнується від дії температури.

Фото: delo / pixabay.com

Ситуація очима інфекціоністів

«Нещодавно повідомлялося про два випадки ботулізму в Сумській області, з нашого стаціонару (Олександрівська клінічна лікарня, м Київ. — Ред.) виписалися двоє молодих людей, зараз два випадки в Херсоні. Одна сім'я, чоловік і дружина, 57 років, їли в'яленого ляща власного приготування. Чоловік надійшов вже у важкому стані і, на жаль, загинув, сироватку не вводили, бо її в стаціонарах немає. Жінка зараз також у важкому стані, на ШВЛ (штучна вентиляція легенів. — Ред.), сироватку везли з Києва майже добу», — описує нинішній стан справ з ботулізмом в Україні Ольга Голубовська, доктор медичних наук, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця на своїй сторінці в Facebook.

«Ракурс» уже писав про кричущу ситуацію з наявністю сироваток проти ботулізму в Україні. Схоже, їх мізерна кількість (12 доз антитоксинів канадського виробництва було доставлено в Україну 25 червня як гуманітарну допомогу за Програмою розвитку ООН) добігла кінця.

Ще кілька років тому стратегічні запаси сироваток були в кожному інфекційному відділенні, препарат вводили за найменшої підозри на ботулізм. Він має бути під рукою, як скальпель у хірурга. Сироватка — це ціна чийогось життя. З незрозумілих причин останні три роки рятівну протиотруту для України не закуповували. Лише у 2018 році профільне міністерство почало опікуватися цим питанням. Мабуть, через те, що сироваток отримали дуже мало, «золотий запас» вирішили зберігати на складі ДП «Укрвакцина», який розташований під Києвом, в Обухові.

На жаль, Україна — поки не Америка, де стратегічний запас ліків проти безлічі інфекцій накопичується централізовано і в разі спалахів негайно доставляється за призначенням. Легковажно, м'яко кажучи, було сподіватися, що в нашій країні сироватки дістануться потрібного місця настільки ж оперативно.

Попри запевнення Уляни Супрун про те, що «отримати сироватку можна в будь-який час» (навіть у вихідні або неробочі години), в документах, виданих Міністерством охорони здоров'я (лист від 27 червня 2018 року №341/16427 і особливе доручення №13 від 27 червня 2018 року), чітко вказано, що «за необхідності отримання сироватки під час вихідних днів запит оформлюється в перший робочий день після події». До того ж отримати сироватку можна шляхом самовивозу за умови дотримання холодового ланцюга. Доставляють, як ви розумієте, автомобілем — не вертольотом, і українськими дорогами... Виходить, що шансів ввести хворому препарат вчасно практично не залишається.

«У нас п'ять випадків ботулізму. Всі постраждалі їли в'ялених лящів, куплених у магазині! За сироваткою довелося двічі ганяти машини в Обухів. Дорога займала понад добу. Добре, що у хворих не було важких дихальних розладів, інакше ця сироватка була б уже нікому не потрібна», — каже лікар-інфекціоніст Рубіжанської міської лікарні Ольга Мартиненко.

За словами медиків, останнім часом сироватку доводиться просто випрошувати. Напевно, тому, що дози стрімко закінчуються. У критичних ситуаціях, щоб врятувати життя хворого, протиотруту шукають усім світом і купують за будь-якою ціною. Непоодинокі випадки, коли пацієнти або їхні родичі, не знаючи справжнього стану справ, звинувачують лікарів у корупції, адже МОЗ сказало, що безкоштовні сироватки є!

«Я не розумію, навіщо так ризикувати своїм здоров'ям у країні, яка не може гарантувати базову біологічну безпеку — забезпечити, нарешті, стаціонари цими сироватками. Ми будемо гратися в політику, добре, що народ на гасла реагує завжди активніше, ніж на здоровий глузд. Якщо хтось має ілюзії, що свою рибу їсти не можна, а куплену в магазині можна, негайно позбудьтеся них — минулого року ми вперше за всі роки незалежності зіткнулися з промисловим ботулізмом, зараз магазини можуть закупити рибу, куплену на стихійному ринку, як це сталося в Сумах. Крім того, любі друзі, в регіонах бракує лікарів, що працюють в інтенсивній терапії, тож навіть заінтубувати хворих, якщо їм раптом стане зле вночі, нікому. Думайте про це, коли їсте цю рибу», — радить інфекціоніст Ольга Голубовська.

Напевно, після порад не їсти в'ялену рибу і домашню консервацію — з огляду на тотальний дефіцит сироваток у нашій країні — на нас чекають інші заборони від МОЗ. Наприклад, не гуляти, не їздити на дачу й у відпустку — вас може вкусити собака чи змія, не можна ненавмисно поранитися іржавим цвяхом і багато інших «не можна»...


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter