Новини
Ракурс
Фото: publicdomainpictures.net

Безкоштовна медицина: які послуги, окрім вимірювання талії, зможе надати сімейний лікар

Липень у МОЗ називають дуже плідним місяцем у сфері охорони здоров'я України. Саме з 1 липня комунальні (наразі їх 149) і приватні (12) клініки почнуть жити по-новому — у них є шанс отримати гроші, які йдуть за пацієнтом. У профільному міністерстві обіцяють, що першими переваги змін відчують пацієнти. Адже Національна служба здоров'я підписує договори лише з тими медичними установами, які можуть надати затверджений пакет послуг і, як заявляють головні медики країни, здатні робити це якісно.


.

Універсальні солдати

Отже, які безкоштовні медичні послуги повинні надавати українцям лікарі первинної ланки (терапевти, сімейні лікарі та педіатри)? З повним переліком можна ознайомитися в наказі МОЗ №504, який набув чинності 1 липня. Якщо коротко, то лікарі первинки легким рухом руки перетворюються на умільців від медицини — діагностують і лікують найпоширеніші захворювання, травми, отруєння, патологічні й фізіологічні (під час вагітності) стани. І якщо вже впоратися ніяк не вдається, виписують направлення до вузьких спеціалістів.

 

Лікарі первинки тепер вестимуть неускладнену вагітність (як зможе терапевт або сімейник, який не має достатнього досвіду і знань в цьому питанні, визначити ступінь «неускладненості», у профільному міністерстві поки не уточнили). На їхні плечі лягає також надання невідкладної та паліативної допомоги. Іншою, вільною від фонендоскопа рукою, лікар оформлятиме медичні довідки, виписуватиме рецепти за програмою «Доступні ліки», проводитиме вакцинації, робитиме електрокардіограму, аналізи й дослідження (як то загальний аналіз крові та сечі), визначатиме холестерин. Якщо з вимірюванням артеріального тиску, а тим паче окружності талії і зросту проблем не має бути, то навіть у найвіддаленішому населеному пункті на первиці повинні надати пацієнтам можливість зробити швидкий тест на вагітність, тропонін, ВІЛ та гепатити.

Джерело: moz.gov.ua

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить пацієнтам зберегти собі список послуг, які мають надаватися на первинці безкоштовно, і вимагати їх від свого лікаря. Однак чиновник не дає рецепта, де медустановам взяти чималі кошти для належного оснащення, киваючи на місцеву владу.

«Ми не їздимо перевіряти, чи є це все (матеріально-технічне оснащення для надання первинної медичної допомоги. — Ред.). Ми не хочемо зайвої бюрократії. Ми переходимо на більш довірливі стосунки. Але це означає, що якщо відбудеться перевірка і цього не буде, санкції будуть жорсткі», — попереджає заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Чиновник також вважає, що головну вигоду від реформи має отримати пацієнт. А як же лікарі? Які, немов універсальні солдати, мусять «бути доступними для пацієнта у вихідні та свята» (цитую МОЗ). Про зарплати медиків вже говорять якось менше і тихіше. Згідно з однією з останніх презентацій, на думку Супрун, заробітна плата медичного персоналу цілком залежатиме від головних лікарів.

Джерело: moz.gov.ua

Міраж медреформи

На жаль, судячи з відгуків пацієнтів і коментарів медичної спільноти, на первинці здебільшого мало що змінилося. Плутанина і турбулентність. Немає важливих для діагностики інфаркту тестів на тропонін. Про них пацієнти поки ще не знають, тому не вимагають так часто, як електрокардіограму, — гірко жартують лікарі. Мізерна кількість тестів на холестерин з лишком компенсується тестами для визначення ВІЛ-інфекції: подейкують, що за її невиявлення у найкращих совкових традиціях обіцяють «санкції та репресії».

Чомусь у бажанні реформувати медичну галузь чиновники взялися сліпо копіювати те, що вже є проблемою в західних країнах і потребує змін. Багато наших співвітчизників судять про розвинену медицину за чутками та фільмами. Але ж доступ до вузькоспеціалізованої медичної допомоги в розвинених країнах проблематичний: часто-густо доводиться чекати місяцями. Головний плюс західної медицини — держава не залишить вас наодинці з онкологічними та іншими тяжкими захворюваннями, які не по кишені навіть європейцеві, який пристойно заробляє. Не обіцятиме безкоштовно виміряти талію, коли сусідні сторінки соцмереж рясніють проханнями про допомогу і збір грошей на коштовне лікування.

Реформатори, витягуючи пазли з чудової американської медицини, забувають, що Україна — не США. Америка у 2016 році стала першою країною в світі, що ліквідувала кір. В Україні статистика зовсім інша: з початку року 20 тис. хворих і 11 смертей. Можливо, реформаторський запал варто пустити в інший бік? Однією з причин нинішньої плачевної ситуації з кором є відсутність вакцин протягом півтора року. Тим часом інфекціоністи попереджають про спалах дифтерії, що насувається.

Гарні ідеї, не підкріплені фінансовим фундаментом, навряд чи не розсиплються в пух і прах. Вдала реформа — це не псевдонауковий фільм «Секрет». Тут силою думки, презентаціями не вийде достукатися до Всесвіту, який має все зробити сам. Що б нам не казали уряд, МОЗ, сухі цифри говорять самі за себе: сьогодні на сферу охорони здоров'я витрачається утричі менше, ніж, наприклад, п'ять років тому.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter