Новини
Ракурс
Вітаміни при неврологічних захворюваннях

Головний біль та депресія можуть свідчити про дефіцит вітамінів — невролог

23 бер 2019, 10:50

Навесні особливо часто відчутна втома та брак енергії. Про що можуть свідчити дратівливість, виснаження та головний біль, а також про те, чим харчуються нейрони та що любить нервова система, — Олександра Щебет, лікар-невролог, медичний керівник Печерської філії R+ Medical Network.


.

Їжа, яку любить нервова система

Нервова система — це потужний комп'ютер, який регулює всі процеси нашого організму. Мозок займає лише 2% від маси тіла, а споживає 25% енергії. Якщо харчування неповноцінне, то страждає робота і цього комп'ютера, і весь організм.

Нейрони харчуються глюкозою. Це не означає, що глюкозу треба споживати надмірно. Глюкоза повинна поступати регулярно і в достатній кількості. Мабуть, ви відчували: з'їли цукерку, начебто додали енергії, але швидко відбувається глікемічний провал, коли вже не можеш зібрати себе докупи. Якщо харчуватися білим хлібом, тістечками, цукерками — швидкими вуглеводами, такі провали відбуватимуться регулярно.

Віддайте перевагу повільним вуглеводам — крупам, бобовим. Особливо корисні для мозку горішки. Якщо ви любите чимось перекушувати на роботі, поставте баночку з волоськими горішками, мигдалем, кеш’ю тощо. В горіхах є майже все, що потрібно для мозку. Вони містять омега-3 поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), безліч мінеральних речовин. Мабуть, недарма волоський горіх схожий на мозок.

Вітаміни при неврологічних захворюваннях. Волоський горіх. Фото: Marco Verch / Flickr

Раджу регулярно вживати авокадо. Він також містить багато ПНЖК, які впливають не тільки на здоров'я та красу шкіри, а й на нервову систему. Омега-3 входять до складу мієлінової оболонки нервових волокон і впливають напряму на метаболізм серотоніну, дофаміну — так званих гормонів щастя.

Коли здають нерви...

Я часто скеровую своїх пацієнтів на обстеження — аналізи на залізо, певні групи вітамінів (наприклад, B12), обов'язково вітамін D. Ці речовини є надважливими. Для невролога вони цікаві насамперед тому, що на фоні їх дефіциту формуються больові й депресивні синдроми.

Коли на прийом приходить молода жінка з хронічним головним болем, крім виключення неврологічних моментів потрібно подивитися, чи немає прихованого дефіциту заліза, з яким наші жінки ходять десятиріччями, дефіциту вітаміну D. Ендокринологи вважають, що у всіх нас є дефіцит цього вітаміну. Питання стає особливо актуальним наприкінці зими та на початку весни. Є проблема навіть влітку — ми всі переважно сидимо в офісах, мало хто може дозволити собі вийти на годину прогулятися посеред дня.

Однак факт дефіциту потрібно все ж підтвердити. Краще звернутися до свого лікаря, який підкаже, які саме аналізи варто здати в лабораторії, а за результатом призначить необхідне дозування. Самі собі ви можете приписати зайві дослідження не на одну тисячу гривень. До того ж можна заробити гіпервітаміноз. В деяких випадках це небезпечніше за брак вітамінів.

Для неврології одним з найсерйозніших є дефіцит вітамінів групи B. Виражений дефіцит у нас зустрічається рідко. Є різні вітаміни B, їх дефіцит по-своєму впливає на структуру нервової системи. Нервові клітини, скажімо так, обгорнуті мієліновою оболонкою, по якій проходить нервовий імпульс. Вітаміни групи B напряму беруть участь у формуванні цієї оболонки, впливають на швидкість передачі імпульсу.

Вітаміни при неврологічних захворюваннях. Одним з найсерйозніших є дефіцит вітамінів групи B. Фото: Vitamina Verde / Flickr

Найчастіше в наш час можна спостерігати дефіцит вітаміну B12. Такий дефіцит зустрічається у людей, які зловживають алкоголем, адже алкоголь блокує синтез цього вітаміну. Абсолютно благополучний на перший погляд молодий бізнесмен, який іноді запиває стрес, може звернутися до лікаря через сильний біль у ногах. Майже відразу після ін'єкції вітаміну B12 все минає.

Окремо треба виділити магній. Магній — це мінерал, який регулює багато біохімічних процесів. Без магнію нейрони не можуть нормально працювати. В умовах стресу нейрони працюють надмірно, магнію витрачається більше, що призводить до підвищення втомлюваності, тривожності, емоційної збудливості. Можуть з'являтися надокучливі хронічні головні болі.

У всіх міжнародних протоколах є рекомендації починати лікування з високих доз магнію. Сам по собі магній добре прибирає ці симптоми. У своїй практиці я досить часто призначаю магній пацієнтам. Крім пігулки добре вживати їжу, багату на магній, — так ефект буде тривалішим і набагато стійкішим. Магній — це горішки, зелені салати, броколі, крупи (гречка), багато магнію в кіноа.

Вітаміни при неврологічних захворюваннях. Магній міститься у горішках, зелених салатах, броколі, крупах (гречці), кіноа

Продукти, які шкодять нервовій системі

Швидкі вуглеводи — солодощі, білий цукор у надмірних кількостях шкідливі. Нейрони хоч і харчуються глюкозою, але не мають здатності її накопичувати. Коли навколо нейрона концентрація глюкози стає високою (наприклад, при надмірному вживанні солодощів, у пацієнтів з цукровим діабетом), це призводить до підвищеної агресивності, дратівливості, виснажливості, продуктивність падає. Якщо вам хочеться солодкого, візьміть шматочок гіркого чорного шоколаду — з вмістом какао щонайменше 70%, він дасть вам енергію.

Пам'ятайте про поміркованість, вживаючи алкоголь. Він токсично діє на нейрони.

Є дані, що треба обмежувати червоне м'ясо. З одного боку, у червоному м'ясі є і залізо, і білок, і омега-3. З іншого, якщо їсти продукти переробки з жирного червоного м'яса, наприклад, ковбаси, то це призводить до розвитку атеросклерозу. Найкраще — це запечене м'ясо, тушковане. Гриль — ідеальний варіант приготування і для овочів, і для м'яса, адже при цьому максимально зберігаються поживні речовини.

Вітаміни при неврологічних захворюваннях. Гриль — ідеальний варіант приготування і для овочів, і для м'яса

Потрібно не забувати про рибу. Бажано обирати морську або океанічну. Риба містить велику кількість поліненасичених жирних кислот, йод, фосфор, жиророзчинні вітаміни — A, D, E.

Чи є чарівні пігулки для пам'яті?

Міжнародна організація під назвою «Кокранівська співпраця» проводить огляд актуальності, достовірності усіх медичних досліджень у світі. Наприкінці минулого року було опубліковано дані щодо впливу вітамінів та біодобавок на функції мислення, пам'яті, зокрема з огляду на можливість відстрочити хворобу Альцгеймера. Це дослідження стосувалося короткострокової перспективи, вчені не вивчали вплив через десять чи більше років. Отже, якщо ви їстимете модні сьогодні пігулки — лецитин, вітаміни, це ніяк не вплине на ваш мозок найближчим часом. У довгостроковій перспективі — можливо. Але в довготривалій перспективі важливіше скоригувати своє харчування. Ви ж не будете все життя сидіти на таблетках!

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter