Новини
Ракурс
Програма «Доступні ліки» 2019 стане доступнішою. Фото з відкритих джерел

Як отримати доступні ліки по-новому

З 1 квітня 2019 року програма «Доступні ліки» стане доступнішою і зручнішою для пацієнтів — так анонсували новації в Міністерстві охорони здоров'я.


.

Програма «Доступні ліки» переходить до НСЗУ (Національної служби здоров'я України). Аптеки, які виявили бажання брати участь у програмі, більше не укладатимуть договори з різними департаментами охорони здоров'я, а почнуть співпрацювати з НСЗУ. У МОЗ обіцяють прозорість, чіткість і оперативність усіх процесів, а також документообіг в електронному форматі.

У березні Національна служба здоров'я почне підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня має запрацювати електронний рецепт і НСЗУ почне виплати аптекам.

Про програму «Доступні ліки»

Нагадаємо, що «Доступні ліки» почали працювати 1 квітня 2017 року. Планується, що програма реімбурсації (відшкодування вартості ліків) зможе переломити сумну статистику щодо серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і цукрового діабету II типу.

Механізм має працювати таким чином: пацієнт звертається до свого сімейного лікаря по рецепт, а потім отримує ліки в аптеках-партнерах (їх можна знайти за спеціальними стікерами на вході). Препарати зі спеціального списку можна отримати або безкоштовно, або з невеликою доплатою. Витрати аптекам компенсує держава.

Впровадження реімбурсації — процес непростий, що раз у раз кульгає. Програма «Доступні ліки» реалізовується по-різному в різних областях і містах. Є регіони, де аптек-учасників дуже мало, а люди фізично не в змозі до них дістатися.

Не дуже довіряючи державі у фінансових питаннях, аптеки досі не шикуються в чергу, щоби приєднатися до програми. Схоже, вони мають на те підстави. Про те, що бюджетні гроші закінчилися раніше, ніж планувалося, свідчить ухвалена Кабміном у вересні 2018 року постанова №745-р, якою уряд зобов'язав місцеві влади розрахуватися по боргах з аптеками. На жаль, гроші на ліки є далеко не в усіх місцевих бюджетах, нерідко влада намагається перекласти на них і інші витрати, наприклад, зарплати вчителів.

Зміну схеми розподілу бюджетних коштів, коли єдиним замовником і платником за послуги стане НСЗУ, можна вважати кроком уперед. Залишається звична проблема — недостатнє фінансування. Попри те, що бюджет програми у 2019 році збільшили на 30%, до 1 млрд грн, наздогнати ціни на ліки непросто.

Експерти відзначають, що виробники, які потрапили до списку постачальників безкоштовних ліків, дуже часто підвищують ціни. Це означає, що державі доводиться платити дедалі більше. Наприклад, аерозоль для лікування астми «Беклофорте Евохалер» («Глаксо Веллком Продакшн», Франція) в березні 2018 року коштував 140 грн, у травні ціна виросла до 203 грн, сьогодні держава відшкодовує повну вартість препарату у 223 грн.

Є ще одна гарна новина: програму «Доступні ліки» планують розширити. Щоправда, у 2021 році. «З тим, щоб більше пацієнтів, які живуть зі складними захворюваннями, мали стабільний доступ до необхідних ліків, оплачених Національною службою здоров’я України», — кажуть у профільному міністерстві.

Настають зміни

Сьогодні у програмі «Доступні ліки» беруть участь 258 препаратів, з яких 64 — безкоштовних. Поки до переліку увійшли ліки для лікування трьох нозологій: серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і цукрового діабету II типу. Детальніше ознайомитися з програмою, списком препаратів і сумою відшкодування державою/доплатою пацієнтом можна на сайті liky.gov.ua.

Ліки стануть доступнішими. У МОЗ обіцяють, що незабаром отримати ліки за рецептом можна буде в будь-якій аптеці, яка підпише договір з Національною службою здоров'я (без прив'язки до місцевості, де рецепт було видано).

«Наприклад, якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а у сусідньому селі чи місті, тепер отримати ліки за рецептом ви можете у зручній для вас аптеці. Не обов’язково отримувати ліки в аптеці, що знаходиться поряд з вашим лікарем», — роз’яснюють у МОЗ.

Електронний рецепт. Ще одна важлива новація — з 1 квітня препарати за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами або педіатрами через електронну систему охорони здоров'я. До цього часу в аптеках-партнерах обіцяють встановити спеціальне програмне забезпечення.

Приєднаються приватні медзаклади та ФОПи. «Завдяки електронному рецепту «Доступні ліки» нарешті без проблем зможуть виписувати приватні заклади та ФОПи», — обіцяє в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Ще багато запитань залишається без вичерпних відповідей. Як відбуватиметься погашення рецепта, якщо в аптеці, наприклад, немає усієї кількості препарату, зазначеного в ньому? За словами глави НСЗУ Олега Петренка, зараз впроваджуються прості рішення, які згодом будуть удосконалюватися. Наприклад, на цьому етапі виписка багаторазового електронного рецепта і його часткове погашення функціоналом не передбачені. В такому разі пацієнт або отримує повну кількість призначеного препарату і аптека погашає рецепт повністю, або звертається до іншої аптеки, де є необхідна кількість препарату.

У майбутньому планують впровадити і багаторазовий електронний рецепт, і частковий його відпуск. Обіцяють, що за певних умов пацієнт матиме можливість звернутися до лікаря й отримати електронний рецепт у телефонному режимі. Всі ці питання є актуальними, оскільки до 2020 року у планах повний перехід на електронний рецепт для всіх лікарських засобів.

Як отримати ліки в аптеці за електронним рецептом

Як отримати ліки в аптеці за електронним рецептом. Ілюстрація: Facebook

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація.

Важливо! Пацієнт має звернутися саме до свого лікаря. Якщо ви ще не підписали декларацію, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепта лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст смс: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта. Це важливо, адже програмою «Доступні ліки» найчастіше користуються літні люди, які з мобільним телефоном на «ви».

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять у програму «Доступні ліки».

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів, називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо потрібного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку й отримати його там.

Хочеться сподіватися, що від анонсованих змін виграють всі учасники програми. Наприкінці березня Рахункова палата обіцяє оприлюднити звіт за результатами аудиту «Доступних ліків», а також надасть рекомендації, які допоможуть виправити помилки і зробити програму більш ефективною і доступною.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter