Новини
Ракурс

Як старіє обличчя: що потрібно знати про вікові зміни шкіри

23 лют 2018, 21:01

У процесі вікових змін шкіри визначальну роль відіграють генетика й захист від сонця. Але є також кілька індикаторів, за якими можна приблизно визначити, наскільки ви схильні до передчасного старіння шкіри.


.

Фахівці називають п'ять основних ознак того, що ваша шкіра може старіти прискореними темпами. Однак навіть наявність тривожних сигналів не означає, що вам доведеться розпрощатися з мріями про гарне обличчя в літньому віці. Просто потрібно приділити більше уваги догляду за шкірою.

 

1. Веснянки, світлі очі та волосся

Вчені в ході досліджень з'ясували, що блондини зі світлими очима та веснянками більше схильні до передчасного старіння. Пояснюється це тим, що люди з таким типом зовнішності зазвичай мають бліду шкіру, яка більше потерпає від впливу сонячних променів (про це нижче).

2. Шкірні захворювання

Якщо у вас є такі шкірні захворювання, як, наприклад, екзема (запалені ділянки шкіри, сухі червоні плями), то це теж істотно збільшує ймовірність передчасного старіння. Добре зволожена шкіра здатна швидше самовідновлюватися, а тому старішає повільніше (ось чому в догляді антиейдж такими важливими є зволожувальні засоби). Тоді як шкіра, схильна до подібних захворювань, нездатна функціювати максимально ефективно, що в результаті й призводить до ранньої появи зморшок.

3. Колір шкіри

Чим світліша шкіра, тим більше вона схильна до прискореного старіння. Пов'язано це з тим, що світла шкіра більше страждає від шкідливого впливу сонячних променів.

Чим світліша шкіра, тим більше вона схильна до прискореного старіння

«Природний рівень пігментації шкіри є основним показником того, наскільки добре вона захищена від УФ-випромінювання, — пояснює Алекса Кімбол (Alexa B. Kimball), професор дерматології в Гарвардській медичній школі. — Гранули меланіну поглинають і нейтралізують УФ-промені, захищаючи шкіру від фотостаріння. Саме вплив сонця є головним фактором, який пришвидшує процес старіння шкіри».

Іншими словами, чим темніша шкіра, тим краще вона захищена від сонця. Однак навіть для людей з дуже смаглявою шкірою необхідний якісний догляд.

4. Міміка

Залежно від того, наскільки часто ви використовуєте м'язи обличчя (коли смієтеся, піднімаєте брови, сердитися тощо), ваша міміка може стати причиною появи глибоких зморшок. З дорослішанням шкіра втрачає еластичність і здатність повертатися на місце після рухів. Тож якщо ви любите виражати свої емоції за допомогою міміки, будьте готові до того, що лінії на обличчі з'являться раніше, ніж хотілося б.

5. Суха шкіра

«Чим сухіші верхні шари шкіри, тим вони жорсткіші, — каже доктор Кімбол. — Коли шкіра добре зволожена, вона є більш еластичною, а значить, краще відновлюється після мімічних рухів, які призводять до появи зморшок».

Тобто міміка в будь-якому разі призводить до утворення зморшок, але якщо при цьому у вас суха шкіра, то процес відбуватиметься набагато швидше.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерела: https://www.newbeauty.com/slideshow/2498-how-well-youll-age/

https://www.newbeauty.com/blog/dailybeauty/10435-skin-pigmentation-predicts-how-well-youll-age/


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter