Новини
Ракурс

Вищий антикорупційний суд: перший крок

1 бер 2018, 21:08

Верховна Рада України у перший день весни вирішила підтримати в першому читанні законопроект №7440 «Про Вищий антикорупційний суд». Документ спрямований на визначення засад організації та діяльності Вищого антикорупційного суду і спеціальних вимог до суддів цього суду та гарантій їхньої діяльності.


.

Вищий антикорупційний суд пропонується визначити як постійно діючий вищий спеціалізований суд у системі судоустрою. Законопроектом пропонується поширити юрисдикцію Вищого антикорупційного суду на всю територію України та передбачається, що він розглядатиме віднесені до його відання справи як суд першої та апеляційної інстанції. Перегляд у касаційній інстанції цих справ, а також за нововиявленими обставинами здійснюватиметься у загальному порядку.

Проводитиметься окремий відбір кандидатів на посаду суддів Вищого антикорупційного суду, які розглядатимуть справи у першій інстанції. Пропонується обирати слідчих суддів строком на один рік без права переобрання два роки поспіль.

 

Щодо суддів ВАС, то законопроект передбачає додаткові спеціальні вимоги, пов’язані з предметною компетенцією суду та його спеціалізацією щодо розгляду кримінальних проваджень про корупційні злочини, зокрема:

— громадянин України;

— не молодший за 35 років;

— повинен мати стаж роботи на посаді судді не менш як п'ять років, або науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років, або досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше сім років, або сукупний стаж (досвід) такої роботи (мається на увазі професійної діяльності) щонайменше сім років та мати значний досвід здійснення у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією і володіти знаннями та практичними навичками застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією, практики Європейського суду з прав людини;

— обов’язкове проходження психофізичного дослідження із застосуванням поліграфа. (Водночас передбачається, що такі результати не можуть бути підставою для ініціювання кримінального провадження або провадження у справі про адміністративне правопорушення, а використовуються як інформація ймовірного характеру при проведенні кваліфікаційного оцінювання судді.) Відмова судді від Вищого антикорупційного суду пройти психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа за відсутності медичних протипоказань є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, що є несумісним зі статусом займаної посади.

У законопроекті також вказуються суб’єкти, які займати таку посаду не можуть, це:

— особи, які упродовж останніх десяти років працювали у правоохоронних органах;

— депутати всіх рівнів;

— особи, які протягом п'яти років входили до складу керівних органів політичної партії або були пов’язані з політичними партіями трудовими чи договірними відносинами;

— особи, які входили до складу Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель або до складу комітетів з конкурсних торгів (тендерних комітетів), утворених замовниками для здійснення процедур державних, публічних закупівель до створення електронної системи закупівель відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі»;

— особи, що були у будь-який час притягнуті до відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Законопроект передбачає «прозорий відбір» — ведення відео- та аудіофіксації й трансляції у режимі реального часу відповідних засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на офіційному веб-сайті.

Голова суду обиратиметься в порядку, встановленому Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Для відбору суддів у законопроекті передбачається утворити при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України Громадську раду міжнародних експертів, чисельністю не більш як семеро членів, що призначаються ВККСУ на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання корупції.

З метою забезпечення врахування позицій Громадської ради міжнародних експертів пропонується наділити її правом вето щодо кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, подолання якого можливе двома третинами від загального складу ВККСУ.

Громадська рада прийматиме рішення про надання вмотивованого висновку щодо невідповідності кандидата на посаду судді Вищого антикорупційного суду визначеним критеріям 2/3, а з інших питань — більшістю голосів зі складу Громадської ради.

Відповідно до законопроекту основним завданням названої Громадської ради є сприяння ВККСУ у встановленні критеріїв професійної етики та доброчесності, у тому числі щодо законності джерел походження майна, відповідності рівня життя кандидата, дотримання норм етичної поведінки.

Підготувала Ольга Нікодімова


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter