Новини
Ракурс

Токсичний ведмедик під ялинку

29 гру 2015, 10:50

Новорічні свята чи не найулюбленіший час для малечі й чи не найважчий для гаманців тат і мам. Адже батьки намагаються виконати дитячі забаганки та подарувати такі бажані іграшки, які нині коштують ой як не дешево. І хоч у магазинах та на ринках вибір забавок дуже великий, проте експерти твердять, що серед усього цього різноманіття знайти справді якісний товар не так вже й легко. Як купити забавку, яка допоможе правильно розвиватися дитині й не спровокує страшні хвороби, розбирався «Ракурс».


.

Економія ховається в деталях

Сучасні іграшки неймовірно яскраві та красиві. Здається, що така краса здатна дарувати дітлахам та їхнім батькам лише приємні емоції, проте, як свідчать експерти, це оманливе враження. Значний час дитячі іграшки, які продаються в Україні, фактично ніхто не перевіряв завдяки мораторію на перевірки бізнесу.

Імпортери закуповують за кордоном товари, якість яких часто залишає бажати кращого, і завозять їх в Україну як контрабанду. Оскільки купівельна спроможність українців останніми роками знизилася, постачальники обирають красиві, проте дешеві іграшки, адже дорогі та якісні просто ніхто не купуватиме. Аби здешевити свою продукцію, виробники зазвичай економлять на непоказних деталях, використовують неякісну фурнітуру тощо. Таким чином, якісна та небезпечна забавки можуть мати однаковий вигляд, але полярно різну «начинку».

Щодо небезпеки, яку приховує в собі іграшка, передовсім ідеться про невідповідність вимогам стандартів. Нерідко лікарі наголошують, що саме забавки можуть спровокувати небезпечні реакції дитячого організму. А все тому, що в процесі виробництва іграшок використовуються хімічні речовини: фталати, хром, свинець, сполуки фтору, кадмій тощо. Коли дитячий організм контактує з іграшками, надмірно багатими на ці речовини, то виникає подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, алергічні реакції. Деякі ж латексні чи паперово-целюлозні іграшки виділяють у повітря летючі хімічні речовини, які потрапляють в дитячий організм, коли маля дихає, і таким чином можуть спровокувати алергію.

Аби унеможливити подібне, всі іграшки, які офіційно потрапляють на територію України, підлягають перевірці шляхом проведення відповідної експертизи. Згідно із законом «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», вся продукція та товари, які виробляються та реалізуються, мають бути безпечними. Аби довести, що товар справді безпечний, проводиться санітарно-епідеміологічна експертиза, після якої видається спеціальний документ — висновок, який має визначений термін дії. Тож якщо на прохання батьків продавець відмовляється надати такий висновок або показує документ, де затерта дата його видачі, варто відмовитись від покупки.

«Вимоги та норми безпеки такого товарного асортименту, як іграшки та ігри для дітей і підлітків, прописано в Державних санітарних правилах і нормах безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей. Ці правила обов’язкові до виконання: в них визначають критерії безпеки для здоров’я дітей та вимоги щодо відповідності віковим морфофункціональним і психофізіологічним особливостям», — роз’яснює Олексій Даниленко, начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Держсанепідслужби України.

Висока вартість нічого не гарантує

Загалом безпека дитячої продукції визначається за певним переліком показників, починаючи з органолептичних. Для дитячих іграшок це запах, стійкість фарби до вологої обробки, слини та поту: малеча починає пізнавати світ через руки і все пробує на смак. Щоб дізнатися, з чого зроблена іграшка, фахівці повинні її перевірити.

«Зазвичай ми починаємо експертизу ігор та іграшок із їх ретельного огляду, під час якого звертаємо увагу на складові частини, відсутність деталей діаметром менше 30 мм, щільне закріплення будь-якої частини іграшки з проведенням органолептичних досліджень, — переконує Ольга Пономарьова, лікар загальної гігієни Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області. — Визначаємо рівень міграції та вміст хімічних сполук, це здійснюється майже за 50-ма показниками (солі важких металів, розчинників, спирти, похідні кислот, електромагнітні показники, напруженість статистичного електричного поля, стійкість до слини, поту тощо). І лише якщо забавка успішно пройшла випробування за всіма цими показниками, тоді вона отримує документ, який засвідчує її безпечність, тобто висновок».

Отож, як ми бачимо, аби достеменно дізнатися, наскільки безпечна іграшка, потрібно провести лабораторні дослідження. Чим і зайнялися наші експерти.

У столиці одним із улюблених місць малечі є торгова зона поблизу магазину «Дитячий світ». Почесний президент громадської організації «Всеукраїнська асоціація захисту прав споживачів «Споживча довіра» Ірина Кравченко розповідає, що, відвідавши ці торгові ряди, була вражена: більшість представлених іграшок не мають ні маркування, ні пакування.

І лише дуже невелика кількість іграшок могли похвалитися наявністю маркування (на етикетці був зазначений виробник та спеціальний знак — трилисник, який вказує на те, що іграшка проходила випробування в українських лабораторіях). Такий знак ставиться лише на ту партію товару, яка пройшла контроль безпечності. Інакше з’ясувати, з яких матеріалів зроблена іграшка, чи безпечні використовувались барвники, чи відповідає нормам міцність пластмаси та довжина проводів, неможливо. «Побачене засмучує, адже на ринках безконтрольно продається продукція, яка не має права там бути, — наголошує І. Кравченко. — Тому ми вирішили закупити іграшки та віддати їх на дослідження в лабораторію «Укрметртестстандарту». Нам вдалося перевірити іграшки лише за одним показником безпеки — рівень запаху. Хотілось би ще дослідити й вміст небезпечних речовин у фарбниках, але такі дослідження мають проводитися контролюючими органами на державному рівні чи постачальниками товару».

Отож для дослідження закупили фігурки Фіксиків, поросятко Пепу, рожеву поні та кілька гумових ляльок, схожих на Барбі. Результати тестування показали, що запах у ляльок уп’ятеро перевищує норму, Фіксиків і свинки — вчетверо. Це притому, що вартість іграшок коливається в межах 140 гривень. Незважаючи на високу ціну, на упаковці не було вказано ані виробника, ані імпортера.

У ВЕГО «Мама-86» також вирішили дослідити ринок іграшок та перевірити ті, які наразі продаються в торговельній мережі. В результаті з’ясувалося, що 80% іграшок виготовлені в Китаї. Це були різні виробники та бренди. Деякі іграшки навіть не потрібно було досліджувати в лабораторії, адже достатньо було одного погляду, аби зрозуміти, що вони неякісні.

«Тестування іграшок на вміст токсичних елементів було проведено спеціальним пристроєм, так званим рентгенофлуоресцентним аналізатором, — розповідає координатор проектів із хімічної безпеки ВЕГО «Мама-86» Денис Павловський. — Нами було протестовано 569 іграшок, і в 164 (25%) зразків вміст токсичних металів перевищував рівень стурбованості. В 405 товарах (75%) не виявили токсичних металів».

Експерти домашнього масштабу

«Раніше в Україні працювало приблизно 400 підприємств, які виготовляли справді якісні іграшки. Наразі їх залишилося не більше ста, серед яких максимум десятеро виготовляють свою продукцію відповідно до технічного регламенту, — роз’яснює І. Кравченко. — Приблизно 80% іграшок, які продаються в наших магазинах, виготовляються в Китаї. Їх везуть морем в Одесу, звідти на оптові ринки, і далі вони вже розповсюджуються Україною. Я б не твердила, що всі китайські товари погані. Питання в тому, що у більшості випадків ми не можемо встановити, хто саме завіз цю продукцію в Україну, тому незрозуміло, кому пред’являти претензії, якщо ця іграшка зашкодить здоров’ю дитини».

Як вже зазначалося, більшість іграшок завозять в Україну як контрабанду, тому треба бути дуже обережними. Аби придбати справді безпечну іграшку, батькам доводиться перетворюватися на експертів. Звісно, дослідити цяцьку так само, як у лабораторії, не вийде, але вирізнити непотріб від відносно якісного товару можна.

Лікар-гігієніст Держсанепідслужби О. Пономарьова радить при виборі іграшки звертати увагу на наявність індивідуального пакування. Також не варто соромитись і нюхати іграшку, оскільки саме сильний запах підкаже, що товар неякісний. При цьому деякі ведмедики та лисички пахнуть так, що чути навіть через пакування. Різкий запах свідчить не лише про низьку якість іграшки, адже очевидно, що виробник зекономив на фарбі, але й про те, що вона може бути небезпечна для здоров’я. Якщо в ній є перевищення норми по запаху, то дитині загрожує інтоксикація. Трапляється, що малеча пограється такою забавкою, і в неї починає боліти голова чи з’являється алергічна реакція. А батьки навіть не зрозуміють, у чому тут справа. Також потрібно просити надати сертифікати відповідності та звертати особливу увагу на дату їх видачі. Адже ці документи чинні протягом року.

Водночас експерти наголошують, що за іграшками потрібно ретельно доглядати. Адже вони, як і решта побутових речей, накопичують бруд. Фахівці Держсанепідслужби радять якомога частіше мити та прати дитячі забавки. Для дітей до трьох років варто купувати іграшки, які можна мити під проточною водою.

Також батькам варто нагадати вихователям у дитсадках, що в їхніх закладах діють спеціальні норми, згідно з якими іграшки в першій групі раннього віку повинні митися двічі на день гарячою водою, щіткою, милом або 2% розчином питної соди у спеціально призначених для цього (промаркованих) тазках, потім — промиватися проточною водою з температурою 37 градусів та висушуватися. Іграшки для дітей старшого віку повинні митися щоденно наприкінці дня. Одяг для ляльок необхідно прати по мірі його забруднення, а після прання обов’язково прасувати.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter