Новини
Ракурс

Про право на справедливий суд і судову заборону його захищати

Ви правильно зрозуміли: ми знову будемо говорити про конкурс до Верховного суду.


.

Що таке «справедливий суд»? Визначення цьому поняттю дають приписи ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Право на справедливий суд забезпечується незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Отже, безсторонність суду розпочинається з часу встановлення його у повній відповідності до приписів закону.

Чому дотримання процедури, яка передбачена законом, є дуже важливим? Якщо суд встановлюється з порушенням закону, що доводиться і призначенням до його складу суддів, які не набули функціональної легітимності, то його вже не можна назвати безстороннім, оскільки на згадану процедуру впливає протиправне рішення державного органу, котре порушує волю законодавця. Одним словом, суд встановлюється всупереч приписам закону і його утворення залежить від того, хто його (закон) порушив.

У нашому випадку 29 березня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ), на мою думку, умисно порушила приписи Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і власних нормативно-правових актів, допустивши до наступного етапу кваліфікаційного оцінювання у конкурсі до Верховного суду 299 з 382 конкурсантів, що не склали успішно кваліфікаційний іспит (не набули функціональної легітимності). А це, незалежно від того, що буде далі, порушить право на справедливий суд, оскільки призначать суддями цього суду не менше 37 конкурсантів зі згаданих 299 осіб.

Але навіщо арбітр умисно порушив правила гри? Така гра вже є нечесною, бо виявилось, що правила не є правилами, а арбітр — арбітром.

Я звернувся до суду (ВАСУ), щоб захистити конституційне право на справедливий суд громадян усієї держави, на яке посягнула остання в особі ВККСУ, детально описавши суть двох порушень: незаконне встановлення третього мінімально допустимого балу під час іспиту, що дозволило повернутись у конкурс 43 конкурсантам; незаконний допуск до конкурсу конкурсантів, які за іспит сумарно після подолання двох мінімально допустимих балів не набрали 157,50 балу.

І що сказав суд? Розуміючи, що порушення дуже очевидні, суд вирішив визнати мене неналежним позивачем і відмовив у задоволенні позову. З рішенням можете ознайомитись тут. Цитата:

Під час проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного суду публічно-правові відносини виникають між компетентним органом в особі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та особами, які претендують на зайняття таких посад. Жодна інша особа не є учасником таких правовідносин, а отже не є належним позивачем у розумінні пункту 8 частини першої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України.

Не зумівши пояснити, хто може оскаржувати незаконний допуск конкурсантів до конкурсу, суд, не проаналізувавши жодного доводу щодо порушень, процитував дві норми права та сказав, що все зроблено правильно.

Уявіть: нам усім заборонили захищати конституційне право, за належне забезпечення яким відповідає держава. Право на справедливий суд захищає межі нашої свободи. Отже, хтось хоче, щоб наша свобода не була захищена справедливим судом у найвищій судовій інстанції країни. Як ви вважаєте, хто це?

Особисто я вважаю, що це влада, представники якої, на мій погляд, умисно порушили порядок обрання суддів Верховного суду. Тобто за утворення найвищої судової інстанції держави йде боротьба між владою і суспільством. Ви ж не допускаєте, що члени ВККСУ могли в такому масштабі та так відкрито порушувати закон, керуючись виключно власними інтересами? Зрозумійте це.

Доказом всього сказаного є й аналіз інтерв'ю голови ВАСУ, котрий головував у судовому засіданні, коли розглядався мій позов. Він відверто каже, що судді цього суду перебувають під «штучним» тиском Вищої ради правосуддя (ВРП).

Зверніть увагу, що у нашого західного сусіда також триває боротьба влади й суспільства за Верховний суд. Прочитайте, з якою заявою на підтримку вимог суспільства виступили колишні президенти Польщі. «Ми боремося, оскільки програний бій за Верховний суд буде початком необмеженої тиранії і диктатури нинішнього уряду», — йдеться у зверненні колишніх президентів. Бачите, які ризики вбачає демократія Заходу у разі призначення суддів найвищої судової інстанції з порушенням закону?

Поляки протестують проти судової реформи

Ми ще свій бій не програли, але такі ризики існують. Поразка суспільства у боротьбі з владою за право на справедливий суд у найвищій судовій інстанції держави відкине нас у розвитку назад або ж зупинить його.

Я переконався, що шукати правди у національних судах важко, бо судді бояться влади й дуже хочуть опинитися у новому Верховному суді. Однак віра в надію на Творця змушує оскаржити рішення суду і вимагати від ВРП надання правової оцінки порушенням ВККСУ, котрі відмовився аналізувати належним чином суд (проігнорував мій висновок, не провівши жодного аналізу його доводів).

Перемога у цій боротьбі залежить від уваги суспільства до конкурсу і глибокого усвідомлення членами ВРП, що від їхніх рішень залежить, чи буде наша та їхня свобода захищена. Захищена від влади справедливим судом у найвищій судовій інстанції держави. Моя справа сказати, а ваша — почути.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter