Новини
Ракурс

Українські науковці за власний кошт роблять сухпайки для кіборгів в донецькому аеропорту

23 гру 2014, 13:16

Співробітники Інституту технічної теплофізики НАН України за особисті кошти закупили продукти, з яких за власними інноваційними технологіями (поза бюджетними темами) виготовили сухі пайки для українських військових.

Сухпайки, виготовлені за технологіями українських науковців, вже оцінили бійці 72-ї механізованої та 95-ї аеромобільної бригад, а також так звані кіборги з Донецького аеропорту, повідомляється в статті газети «Світ».

«Коли ми довідалися, чим насправді харчуються наші солдати на сході України, жахнулися і засмутилися одночасно», — розповіла доктор технічних наук Жанна Петрова.

За її словами, вага добового харчового пайка для розвідника становить близько 3,5 кг. «Військові, з якими я спілкувалася, розповіли, що коли постає вибір між ще однією гранатою, яку треба взяти з собою, і пайком, то він зазвичай іде на користь гранати», — каже Петрова.

Українські теплофізики розробили добовий сухпайок з аналогічною калорійністю, але вагою 500-600 грамів.

Для прикладу, сухпайок їх виробництва містить: сніданок — гречана каша з м’ясом; обід — борщ з м’ясом, картопляне пюре з м’ясом, кисіль; полуденок — гарбузова каша; вечеря — овочеве пюре.

«Спосіб приготування страв дуже простий: у пакетик із сухою їжею заливають 200 мл окропу, пакет закривають і перемішують. За 3-5 хвилин гаряча страва готова», — пише газета.

Бійцям своєї 72-ї, а також 95-ї аеромобільної бригади сухпайки передав аспірант інституту, заступник командира 72-ї механізованої бригади. Після цього українські науковці отримали схвальні відгуки та додаткове замовлення. Нещодавно сухпайки передали в Донецький аеропорт.

«Три дні українські кіборги харчувалися нашими стравами — передають мені вітання постійно, хоч особисто ми не знайомі. Як потім розповіли волонтери, бійці заливали окропом суху страву, на кілька хвилин клали пакетик за бронежилет, і вже потім смакували борщем чи десертом. Український борщ їм особливо сподобався», — каже автор розробок Петрова.

Ідею теплофізиків уже підхопили жінки-волонтери в багатьох регіонах. Вони сушать овочі, а солдати в зоні АТО вже додають інгредієнти в борщ на свій смак.

Сухпайки незамінні там, де немає польової кухні. У маленькому борщовому пакетику є весь необхідний набір: від м’яса до зелені і часнику.

Джерело: Ракурс


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter