Новини
Ракурс
Гриби. Фото: pixabay.com

Як уберегтися від отруєння грибами — поради МОЗ

29 лип 2018, 15:57

У Міністерстві охорони здоров’я надали поради, як захиститися від вживання отруйних грибів та що робити у разі отруєння. Про це написала очільниця МОЗ Уляна Супрун у Facebook.


.

Не рекомендується купувати гриби на стихійних ринках, а вживати лише ті, які вирощуються штучно та продаються в магазинах.

У лісі, збираючи гриби, уважно оглядати їх. Насамперед, звертати увагу на колір капелюшка, ніжку. Класти до кошика лише знайомі гриби та відкидати ті, які викликають сумніви. Отруйні гриби не повинні знаходитися поряд з їстівними.

Окрім цього, не радять збирати гриби біля автошляхів, підприємств або сміттєзвалищ, адже гриби вбирають у себе отруйні речовини та важкі метали.

Не можна їсти сирі гриби, а готувати їх потрібно протягом першої доби після збирання. Відварювати їх необхідно щонайменше три рази, щоразу у свіжій підсоленій воді. Час приготування — близько 30 хв та більше.

Зберігати страви з грибів варто в емальованому посуді в холодильнику. Термін їхньої придатності -щонайменше доба.

У МОЗ зазначають, що основні ознаки отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок та навіть галюцинації.

Нагадаємо, що на Київщині шестеро осіб потрапили до лікарні із гострим отруєнням грибами. П’ятеро пацієнтів перебувають у досить важкому стані, одного — перевели до стаціонарного відділення, його стан здоров’я задовільний.

Джерело: Ракурс


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter






Загрузка...