Новини
Ракурс
Реальна «палеодієта» насправді могла бути досить небезпечною для здоров’я, фото: PxHere

Здорове харчування: реальна «палеодієта» насправді могла бути переповнена токсичними металами — учені

15 лют 2020, 20:58

Учені поставили під сумнів популярне твердження, що люди будуть здоровішими, якщо дотримуватимуться дієти своїх предків із кам’яного віку (так званої «палеодієти»), тобто харчуватимуться так, як люди до винайдення сільського господарства.


.

Дослідники з Університету Стоні-Брук (США) встановили, що їжа, яку споживали перші люди у Норвегії 6,5 тис. років тому, була не просто нездоровою, а й загалі токсичною, повідомляє видання Science.

У деяких випадках люди в неоліті, можливо, споживали у понад 20 разів більше небезпечних металів, ніж допускають сьогоднішні норми.

Дослідники проаналізували кістки десятків решток атлантичної тріски та тюленів, знайдених в древніх сміттєвих ямах на восьми археологічних об'єктах. Більшість порізів на кістках тюленів свідчать про те, що тварин забивали заради м’яса, а не просто знімали шкуру.

Згідно з попередніми археологічним дослідженням, обидва види були одними з основних інгредієнтів в раціоні харчування людей, які тут жили. Відомо, що мисливці-збирачі також їли пікшу (риба родини тріскових), китів, дельфінів, північних оленів і бобрів.

Кістки тріски в цих місцях містили у понад 20 разів більше кадмію і до чотирьох разів більше свинцю, ніж Європейська агенція безпеки харчової продукції вважає безпечним у м’ясі. Кадмій може викликати захворювання нирок, печінки і легенів, в той час як свинець може порушувати роботу мозку і нервової системи.

Рівень ртуті, який може викликати пошкодження мозку, нирок і імунної системи у людини, також був високим в обох тварин.

Однак, за словами вчених, наразі не зрозуміло, як саме раціон цих доісторичних людей завдав би їм шкоди. Річ у тім, що негативний вплив важких металів міг бути зменшеним фруктами чи м’ясом північних оленів. Також тогочасні мешканці Норвегії просто могли не жити достатньої довго, щоб відчути повний вплив накопичення в організмі шкідливих речовин.

Навіть якщо тріска та тюлені були забруднені важкими металами, таке м’ясо, безсумнівно, було хорошим джерелом білка і інших ключових поживних речовин. Так що, можливо, ця палеодієта була не такою вже й поганою, — зазначають учені.

Водночас учені наголошують, що в своєму дослідженні були обмежені невеликою кількістю виявлених останків тварин всього з декількох об'єктів, тому отримані результати можуть не повністю відображати раціон норвежців кам’яного віку.

Нагадаємо, у стародавніх жувальних гумках учені виявили ДНК перших жителів Скандинавії.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter






Загрузка...