Вчені з’ясували причину запійного пияцтва
https://racurs.ua/ua/n50266-vcheni-z-yasuvaly-prychynu-zapiynogo-pyyactva.htmlРакурсФахівці з Дослідницького інституту Скріппса в Ла-Хойе переконані, що всьому виною генетичне порушення, пише Medikforum з посиланням на журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.
Зокрема, вчені з’ясували, що причиною запійного пияцтва можуть бути мутації і пошкодження в гені GIRK3. Експеримент на мишах показав, що «відключення» даного гена перетворювало тварин на запійних алкоголіків.
Так, пошкодження або відсутність даного гена може істотно загострювати відчуття задоволення від вживання алкоголю, і тоді бажання випити виникає знову і знову. Разом з тим, при даному генетичному збої може мати місце і протилежне явище, коли задоволення від алкоголю настільки низько, що для досягнення відчуття радості його доводиться випивати набагато більше.
Дослідники встановили, що алкоголь досить сильно впливає на роботу особливих каналів на поверхні нейронів мозку, пов’язаних з дією генів з сімейства GIRK. Так, у «нормальних» гризунів при вживанні алкоголю частота і сила імпульсів в центрі задоволення посилювалися під дією молекул етилового спирту. А у тварин з відключеним геном «сигнали задоволення» були дуже слабкими, тому за короткий період вони прагнули випити якомога більше алкоголю.
Вчені схильні вірити другій гіпотезі, відповідно до якої при дефекті гена GIRK3 алкоголь починає діяти слабкіше, що призводить до збільшення кількості випитого спиртного. За їх словами, якщо вдасться синтезувати препарат, що підсилює роботу GIRK3-каналів в організмі хронічних алкоголіків, то це допомогло б контролювати запої.