У картоплі фрі та каві виявили канцероген
https://racurs.ua/ua/n51804-u-kartopli-fri-ta-kavi-vyyavyly-kancerogen.htmlРакурсМова йде про акриламід, з’ясувало Європейське агентство з безпеки харчових продуктів. Токсин утворюється в процесі запікання або обсмажування вуглеводних продуктів при високій температурі, пише MEDdaily з посиланням на The Express.
Вчені провели досліди на лабораторних тваринах, в результаті яких з’ясували, що з’єднання провокує розвиток раку. При цьому видалити з харчових продуктів його неможливо. Також акриламід міститься в сигаретному димі.
Дослідження показало, що в 51% випадків діти контактують із з’єднанням, споживаючи продукти з картоплі (включаючи чіпси і запечену картоплю). Діти схильні до небезпеки більше, ніж дорослі, зокрема, через невелику масу тіла.
Окрім своїх канцерогенних властивостей, акриламід представляє небезпеку для нервової системи, негативно впливає на пренатальний та постнатальний розвиток, чоловічу фертильність.
Вчені рекомендують максимально знизити вживання даних продуктів харчування. А понизити рівень сполуки допоможе правильне зберігання: наприклад, зберігання картоплі в холодильнику призводить до збільшення в ньому цукру, що у свою чергу підвищує рівень акриламіду.