Звідки в молоці беруться антибіотики
https://racurs.ua/ua/n67185-zvidky-v-moloci-berutsya-antybiotyky.htmlРакурсЯк розповіла «Ракурсу» керівник відділу тестувань центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій, перевірка на вміст антибіотиків у молоці не надто часто виявляє такі порушення. За словами експерта, антибіотики не той інгредієнт, який виробники спеціально додають в молоко.
Вона пояснила, що антибіотики потрапляють в молоко тоді, коли корову лікують цими препаратами, а молоко від ще хворої тварини здають на пункти переробки. «Такого не повинно бути. Здебільшого антибіотики зустрічаються в так званому домашньому молоці. Тож купуючи його, потрібно бути вкрай обережним, адже виявити антибіотики в молоці в домашніх умовах неможливо», — попереджає Кільдій.
Вона також розповіла трохи про способи фальсифікації молока. Так, найпростіше — домішування води. Крім того, часто виробники економлять на жирі.
У свою чергу заступник начальника Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Тетяна Шатаєва зазначає, що в Україні штрафи за фальсифікат такі, що виробникам легше заплатити їх і випускати, що захочеться. Тому, на її думку, треба змінювати законодавство.
Спеціаліст також додала, що у центрі тестування своєї продукції замовляють виробники, які хочуть її експортувати. «Критерії для отримання дозволу на вивезення продукції набагато жорсткіші за критерії для продажу на внутрішньому ринку. Тож продукція, яка не пройшла експортного тесту, очевидно, йде на продаж для українців», — уточнила вона.