Новини
Ракурс
Надто гарячий чай збільшує ризик розвитку раку стравоходу

Безпечну для здоров’я температуру чаю встановили учені

22 бер 2019, 08:34

Учені встановили, яка температура чаю не становить загрози для здоров’я.





Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ще кілька років тому попереджувала, що вживання дуже гарячих напоїв може провокувати розвиток раку. Йшлося про напої, температура котрих перевищує 65 градусів за Цельсієм, повідомляє видання Science Alert.

Здебільшого попередження ВООЗ стосувалося любителів мате — парагвайського чаю, який вживають при дуже високих температурах, переважно в Південній Америці, Азії та Африці.

Проте, попри давно відому небезпеку надто гарячих напоїв, ґрунтовних досліджень щодо того, яка саме температура чаю є безпечною, досі не було. У ВООЗ вважають такою температурою 65 градусів за Цельсієм.

Щоб уточнити цей показник, учені ініціювали масштабне дослідження в провінції Голестан, розташованій на північному сході Ірану, відомої як високим рівнем розвитку культури чаювання, так і відносно високим рівень раку стравоходу.

Крім того, в цьому регіоні спостерігається низька частота куріння та вживання алкоголю, звичок, які могли б вплинути на результати.

Дослідники зібрали інформацію про понад 50 тис. осіб, починаючи з 2004 року. Потім за станом їхнього здоров’я слідкували за допомогою телефонних дзвінків.

Найголовніша особливість цього дослідження полягає в тому, що під час першого опитування проводився замір температури напою, якій віддають перевагу учасники експерименту. Їм подавали чай, нагрітий до температури 75 градусів за Цельсієм, пропонували зробити ковток і прокоментувати, чи відчувалося це як звична температура напою.

Для тих, хто любив трохи прохолодніший чай, дослідники дозволяли знизити температуру.

В результаті було встановлено, що особи, котрі щодоби вживають 700 мл чаю (приблизно дві кружки), нагрітого до температури понад 60 градусів за Цельсієм, майже вдвічі частіше ризикують захворіти на рак стравоходу порівняно з любителями більш прохолодного напою.

Таким чином, вчені дійшли висновку, що відносно безпечною температурою є 60 градусів за Цельсієм.

Через брак статистичних матеріалів учені не змогли дослідити вплив вживання чаю в кількостях, менших ніж 700 мл на добу.

Втім, зібраної інформації достатньо, щоб з впевненістю рекомендувати любителям чаю дати трохи охолонути цьому напою перед вживанням.

Нагадаємо, учені нещодавно виявили в чаї ліки від раку.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter



.



Загрузка...