Коронавірус через мутацію перестав боятися холоду — вчені
https://racurs.ua/ua/n152616-koronavirus-cherez-mutaciu-perestav-boyatysya-holodu-vcheni.htmlРакурсНайпоширеніша мутація коронавірусу зробила його нечутливим до холоду.
Вперше про неї стало відомо на початку березня 2020 року — тоді в Європі почали поширюватися нові штами коронавірусу, повідомляє «Популярна механіка».
Зараз мутація D614G є практично у всіх варіацій коронавірусу. Тайванські вчені створили перші тривимірні зображення S-білка з цією мутацією і пояснили, чому D614G дуже швидко стала поширюватися по всій планеті.
Для цього вони підготували безліч кристалів, що складаються з повторюваних фрагментів S-білка вірусу, заморозили їх і піддали дії рентгенівського випромінювання.
Отримавши кілька подібних знімків для розгорнутих і згорнутих форм цього білка, вчені порівняли їх з фотографіями тієї ж частини білка без D614G. Виявилося, що оригінальна форма S-білка дуже нестабільна при низьких температурах.
Через це вона, на відміну від S-білка з мутацією D614G, могла довільно змінювати свою форму. Зокрема 96% зразків білка без цієї мутації втратили оригінальну форму приблизно через шість днів після потрапляння в холодильник, а у випадку білків з мутацією це сталося лише з 12%.
Крім цього, мутантні версії білка витримували нагрівання до вищих температур і загалом краще адаптовувалися до різких коливань умов навколишнього середовища. Це і пояснює, чому штами SARS-CoV-2 з D614G навесні минулого року дуже швидко поширилися по всіх континентах.
Нагадаємо, коронавірус у Великій Британії забрав життя кожного восьмого пацієнта, який потрапляв у лікарню. Майже третя частина пацієнтів, що хворіли на COVID-19, повернулися до стаціонарного лікування протягом чотирьох місяців після виписки.