Ракурсhttps://racurs.ua/
Кавуни «приручили» на півночі Африки, фото:
90-річну помилку щодо походження кавунів виправили учені
https://racurs.ua/ua/n155117-90-richnu-pomylku-schodo-pohodjennya-kavuniv-vypravyly-ucheni.htmlРакурсКавуни насправді походять з північної Африки, а не з південної, як вважалося раніше.
.
Такого висновку дійшли учені з Вашингтонського університету (США), проаналізувавши ДНК вирощених у теплицях рослин, які представляють усі види й сотні різновидів кавунів, повідомляє видання Phys.org.
Таким чином, дослідники виправили помилку 90-річної давнини, коли кавуни потрапили в ту ж категорію, що й південноафриканська лимонна диня.
Натомість виявилося, що найближчим родичем кавунів є диня Кордофан (C. Lanatus) — рослина з негіркою білуватою м’якоттю, яка росте на північному сході Африки.
Ґрунтуючись на ДНК, ми виявили, що кавуни, якими ми їх знаємо сьогодні — з солодкою, часто червоною м’якоттю, яку можна їсти сирою, — були генетично найближчими до диких форм із Західної та Північно-Східної Африки, — зазначають дослідники.
Зазначається, що це відкриття також узгоджується з нещодавно описаними зображеннями з єгипетських гробниць, які показують, що кавун міг бути відомим стародавнім єгиптянам ще понад 4 тис. років тому.
Дослідники також зазначають, що сьогоднішні кавуни походять із дуже невеликого генетичного фонду і дуже сприйнятливі до хвороб і комах-шкідників. Виявлені варіації в генах стійкості до хвороб між динею Кордофан і домашнім кавуном можуть стати в нагоді селекціонерам.
Нагадаємо, у 2018 році учені встановили справжню прабатьківщину шоколаду.
Джерело: Phys.org