Новини
Ракурс
Какао-боби, фото: Yoga If School

Учені знайшли нову прабатьківщину шоколаду

30 жов 2018, 08:27

Шоколад виявився на 1,5 тис. років старішим харчовим продуктом, ніж вважалося раніше. Такого висновку дійшла міжнародна група вчених, яка досліджувала знайдені в Еквадорі доісторичні зразки гончарних виробів, повідомляє видання ScienceMag с посиланням на статтю в журналі Nature Ecology & Evolution.


.

До цього вважалося, що першим центром виготовлення шоколаду була Центральна Америка, а саме культури ольмеків та майя, які використовували його в своїх ритуалах ще в 1900 р. до н. е.

Однак дослідження диких какао-дерев показало, що найбільше генетичне різноманіття серед цих рослин спостерігається у верхів’ях Амазонки. Тож логічним було припустити, що вперше з цією рослиною люди зіткнулися саме в Південній Америці.

Результати археологічних досліджень в розташованому на території теперішнього Еквадору регіоні розкопок городища «Санта-Ана — Ла-Флорида», де колись розміщувалося найстаріше відоме поселення культури маййо-чінчіпе, яка існувала близько 5,5 тис. років тому в західній Амазонії, виявили залишки посуду, дуже схожого на той, що в пізніші епохи використовували для напоїв із какао представники народу майя.

Подальші аналізи виявили у цьому посуді крохмаль того ж типу, що й у стручках какао-дерев. Також були виявлені сліди теоброміну, сполуки, що присутня лише в зрілих насінинах какао. Крім того, із гончарних виробів вдалося витягнути зразки стародавньої ДНК, яка відповідає послідовностям сучасних дерев какао.

Результати усіх цих трьох досліджень свідчать, що мешканці городища використовували какао у період приблизно з 5,3 до 2,1 тис. років тому, відповідно до даних вуглецевого аналізу виявленого посуду. Це робить знахідку найстарішим зафіксованим випадком вживання какао.

Нові відкриття натякають на те, що древні культури Південної Америки мали набагато більший вплив на розвиток пізніших грандіозних цивілізацій Центральної Америки, ніж раніше вважали дослідники, особливо враховуючи те, що зразки посуду з «Санта-Ана — Ла-Флорида» мають стиль, аналогічний тому, що використовувався пізніше в Центральній Америці.

Однак наразі невідомо, чи древні жителі Еквадору одомашнили какао. Вони могли просто зібрати стручки з диких какао-дерев, що ростуть там. Дослідження геному какао вказує на можливість одомашнення на територіях, розташованих далі на північ.

Нагадаємо, нещодавно швейцарські кондитери повідомляли про створення нового виду шоколаду — рубінового.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter






Загрузка...