Новини
Ракурс
Канадійка на рік втратила почуття голоду через інсульт, фото - Wikimedia Commons

Канадійка на рік втратила почуття голоду через інсульт

29 сер 2021, 10:13

Незвичні наслідки інсульту описали вчені з Канади. У центрі уваги команди фахівців, яку очолив Данг Кхоа Нгуєн з Монреальського університету, опинилася 28-річна канадійка, яка перебувала на другому місяці вагітності (сімома місяцями раніше вона народила близнюків).

Жінка потрапила до лікарні з паралічем правої сторони тіла і порушеннями мови. Лікарі діагностували гострий ішемічний інсульт лівої острівкової частини мозку. Це частини кори головного мозку, яка знаходиться в глибині латеральної борозни.

Як наголошується в статті для журналу Neurocase, цей клінічний випадок підкреслює важливу роль острівцевих частинок мозку у сприйнятті смаку і контролі апетиту.

Через 11 днів пацієнтка почала одужувати. Її виписали з лікарні, стан жінки поступово поліпшувався. Однак вона продовжувала відчувати слабкість і виявила, що упродовж шести місяців, що минули після інсульту, вона жодного разу не зазнала почуття голоду, тому ненавмисно пропускала прийоми їжі. Спочатку жінка списувала даний симптом на втому, але він зберігся навіть після того, як її стан покращився.

Через сім місяців після госпіталізації пацієнтку оглянули фахівці з Монреальського університету. Вони з’ясували, що навіть при нестачі калорій жінка не відчувала жодних фізіологічних сигналів про необхідність вгамувати голод. У неї відсутні проблеми зі сприйняттям смаку, запаху і текстури їжі, але навіть улюблені страви і продукти, наприклад, шоколад, перестали приносити їй задоволення через втрату апетиту.

В цілому незвичайний симптом тривав близько року. За цей час жінка втратила близько 10 кг: якщо до моменту інсульту її вага становила приблизно 73 кг, то через 16 місяців — 60 кг.

Дослідники пов’язали проблему з наслідками інсульту. Як відзначають Нгуен і його колеги, це перший описаний в літературі випадок втрати почуття голоду через ішемічний інсульт.


На їхню думку, причиною симптому стало пошкодження лівої острівкової частини мозку, яка відіграє одну з найважливіших ролей в обробці смакових сигналів, а також бере участь в контролі апетиту і енергетичного балансу. Ця частина мозку допомагає оцінювати фізіологічний стан організму.

Джерело: Neurocase

Джерело: Ракурс


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter

.




Загрузка...