Ракурсhttps://racurs.ua/
Вік матері на момент пологів впливає на ризик розвитку діабету у дитини
https://racurs.ua/ua/n47089-vik-materi-na-moment-pologiv-vplyvaie-na-ryzyk-rozvytku-diabetu-u-dytyny.htmlРакурсВід віку матері на момент пологів залежить вага новонародженого (хлопчика), а також його метаболізм глюкози в дорослому віці, з’ясували дослідники Гентської університетської лікарні. Зокрема, виявилося, що чим старше мати на момент пологів, тим більше вага дитини і тим вище у неї ризик цукрового діабету 2-го типу, пише MEDdaily з посиланням на Deccan Chronicle. Крім того, до групи ризику належать і діти, народжені матерями у віці до 25 років.
.
У ході дослідження були проаналізовані дані здорових чоловіків у віці від 25 до 45 років. Зокрема, було виміряно рівень у сироватці крові загального холестерину, глюкози та інсуліну натще; оцінено ступінь стійкості до інсуліну. Дослідження проводилося з урахуванням віку і Індексу маси тіла (ІМТ, або BMI) учасників. З’ясувалося, що до найменшого ризику розвитку діабету схильні діти, вік матерів яких під час пологів становив від від 30 до 34 років.
Так, у синів жінок, які народили у віці від 30 до 34 років, рівень інсуліну натще і ступінь стійкості до інсуліну були набагато нижчі, ніж в інших учасників. У дітей, народжених жінками молодше 25 років, рівень глюкози в крові натще був істотно вище в порівнянні з тими, кого народили жінки старше 30 років. При цьому результати не залежали від віку учасника, його ІМТ і ваги при народженні. Вік матері не впливав на склад тіла, кров’яний тиск і рівень холестерину в крові.
Читайте також: В Україні діти до 6 років все більше хворіють на діабет через шкідливі