З’ясувалося, чому кішки такі вибагливі до їжі
https://racurs.ua/ua/n51609-z-yasuvalosya-chomu-kishky-taki-vybaglyvi-do-yiji.htmlРакурсЯк виявилося, кішки не відчувають смаку багатьох страв і така їжа їм, відповідно, не подобається, пише «Кореспондент» з посиланням на BMC Neuroscience.
Фахівцям в ході експерименту вдалося встановити, що рецептори Tas2r38 і Tas2r43, які відповідають за гіркий смак, у кішок функціонують не так, як у людини. На прикладі фенілтіокарбаміду (PTC) і пропілтіоурацилу (PROP), молекулярна структура яких схожа з брокколі і брюссельською капустою, вчені з’ясували, що рецептори кішок або слабо чутливі, або взагалі не реагують на них.
При цьому Tas2r43 все ж слабо реагував на алоїн, але демонстрував підвищену чутливість до найбільш гіркої речовини — денатонію.
Вчені вважають, що дані рецептори, як і рецептори, що сприймають солодке, атрофувалися у кішок в процесі еволюції. Для природжених хижаків немає особливої необхідності розрізняти цю палітру смаків, на відміну від, наприклад, травоїдних.