Новини
Ракурс

Українців попереджають про загрозу ботулізму: у Києві зареєстровано летальний випадок

30 тра 2017, 14:01

Як повідомляє прес-служба управління Держпродспоживслужби, у Києві зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, у тому числі один летальний.


.

Ці інциденти пов’язані з вживанням в’яленої риби різних видів, придбаної в супермаркетах столиці. Летальний випадок захворювання та ще один випадок зареєстровані у киян, які придбали в’ялену рибу в гіпермаркеті «Караван» та супермаркеті «Мегамаркет». Відомо, що 41-річний чоловік вживав в їжу в’яленого ляща. Симптоми захворювання з’явились на другий день, а ще за два дні потерпілий помер.

Завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця, доктор медичних наук Ольга Голубовська на сторінці у Facebook наголошує, що риба, придбана у магазинах, — це надзвичайна ситуація для будь-якої країни.

«Протиботуліничної сироватки немає. Будьте обережні, уникайте також своїх і чужих домашніх консервацій, піддавайте консервовані продукти тепловій обробці, якщо це можливо», — написала Голубовська.

Окрім цього, враховуючи вкрай обмежений доступ до протиботуліничної сироватки в лікувальних закладах, Голубовська нагадала, що збудники ботулізму (Cl. botulinum) широко поширені в природі, їх особливі форми (спори) можуть тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі.

«Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксин, якій виділяє збудник. Найчастіше це продукти домашнього виготовлення − в’ялена, копчена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Захворювання супроводжується розвитком м’язової слабкості у вигляді парезів, у тому числі дихальної мускулатури, розладами зору, порушенням ковтання, зменшенням моторики кишечнику», — зауважує доктор медичних наук.

З її слів, перенесене захворювання не супроводжується виробленням імунітету, можливі повторні захворювання.

«Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб. Якщо продукт викликає сумнів у якості, слід його прокип’ятити − кип’ятіння протягом 10 хв руйнує ботулотоксин», — додає Голубовська.

В разі виникнення погіршення самопочуття у перші години або дні після їх вживання, необхідно терміново звернутися до лікаря.

Джерело: Ракурс


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter






Загрузка...