Новини
Ракурс

На порозі епідемії грипу: вакцини є, вакцинуватися — не можна

Згідно з висновком ВООЗ, в Україні очікується циркуляція трьох штамів грипу — «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган». Штам «Мічиган» медики називають найнебезпечнішим, це підвид «свинячого» грипу, що відрізняється важким перебігом з високою ймовірністю виникнення ускладнень.


.

Багаторічні спостереження за грипом, а також низький відсоток охоплення вакцинацією населення на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дають всі підстави медикам прогнозувати зростання кількості хворих цього року на 14%.

Людство ще не придумало більш ефективного засобу захисту від грипу за вакцинацію. Для того щоб імунітет встиг сформуватися, щепитися слід до початку епідсезону. Найоптимальнішим періодом вважаються вересень і жовтень. Однак в Україні навіть за великого бажання поки що вакцинуватися нічим. Єдина вакцина «ДжиСі Флю» (виробник Корея), яка на сьогодні отримала дозвіл для використання, налічує дуже обмежену кількість доз. Як кажуть медики, її вистачить хіба що для вакцинації маленького містечка.

На жаль, у нас вже стало традицією: в перегонах «вакцини проти грипу» грип приходить першим. Наприклад, минулого року ситуація була катастрофічною: вакцини від цього небезпечного захворювання з'явилися тільки в грудні.

За перереєстрацію вакцин від грипу з оновленим штамовим складом і внесення змін до держреєстру лікарських засобів в Україні відповідають МОЗ і Державний експертний центр (ДЕЦ). Державна служба з лікарських засобів проводить контроль якості вакцин і дає висновок про відповідність вимогам державним та міжнародним стандартам.

Побоюючись, що торішня плачевна ситуація з вакцинами від грипу може повторитися, Громадська рада при МОЗ зробила офіційні запити до Міністерства охорони здоров'я, ДЕЦ, Центру громадського здоров'я та Держлікслужби про стан забезпечення вакцинами від грипу. Згідно з відповідями, чотири вакцини було перереєстровано ще влітку і на початку вересня. Однак ці препарати досі не отримали висновків з контролю якості від Держлікслужби. Ба більше, судячи з дат, дві з чотирьох вакцин було відправлено на контроль якості тільки після листа від Громадської ради. Зауважу, вакцини у своїй більшості не нові для України, і перереєстрація проводиться тільки з урахуванням висновків ВООЗ щодо штамів грипу на новий сезон.

Людство ще не придумало більш ефективного засобу захисту від грипу за вакцинацію

Отже, перереєстрацію в Україні на епідсезон 2017/18 пройшли чотири вакцини: французького виробництва «Ваксігрип» («Санофі Пастер С. А.»), голландського — «Інфлувак» («Ебботт Біолоджикалз Б. В.»), корейського — «ДжиСі Флю» («Грін Крос Корпорейшн»), а також китайська «Інфлуенза ваксін» («Хуалан Біолоджикал Бактерин Ко. Лтд.»).

«Тільки після отримання висновку Держлікслужби вакцина має офіційний дозвіл на використання. Її можна реалізувати: відпускати в аптечній мережі, продавати на тендерах, продавати у приватній медичній мережі», — пояснює дитячий імунолог, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Шупика Федір Лапій.

Постає логічне запитання: чому вакцини, які пройшли перереєстрацію ще два-три місяці тому, Держлікслужба відправила на контроль якості тільки днями?

«Я припускаю, що це робиться не просто так, — каже Тимофій Бадіков, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію». — Або Держлікслужба зацікавлена, щоб українці хворіли на грип і хтось заробляв на цьому великі гроші, або там підіграють одному з виробників».

7 жовтня на сайті Держлікслужби з'явилася інформація про проходження державного контролю вакцин для профілактики грипу. На жаль, відповіді на головне запитання — коли ж вакцини можна буде використовувати за призначенням — ви не отримаєте. Пробираючись крізь нетрі тексту, переповненого цифрами й термінами, дізнаєтеся про встановлений факт «порушення умов зберігання під час транспортування» деяких серій вакцини «Ваксігрип». Держлікслужбою було вирішено ці вакцини передати в Лабораторію з контролю якості ДЕЦ для проведення аналізу по всіх «показниках аналітично-нормативної документації». Цікаво, що та ж гірка історія сталася і з китайською вакциною «Інфлуенза ваксін». Про здійснення держконтролю голландської «Інфлувак» взагалі не повідомляється.

Пощастило поки що лише корейській, якою чиновники й радять робити цю процедуру. Однак є свої нюанси. По-перше, як зазначалося вище, її дуже мало. По-друге, є інформація, що корейська вакцина прийшла зі штамом H1N1/«Сінгапур» (а не прогнозований «Мічиган»).

На жаль, ще одне соціально важливе питання наша країна не може вирішити який рік. На сьогодні без імунного щита залишаються ті, кого потрібно прищеплювати в першу чергу — медичний персонал. Якщо лікарі почнуть хворіти, хто рятуватиме нас під час епідемії?


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter