Новини
Ракурс

Зозуля для судів з боєм

12 січня 2018 року відбулося засідання Ради суддів з розгляду шкурних питань. Звичайно ж, було б коректніше сказати, що відбулося обговорення ходу судової реформи та перспективи «оптимізації» судів шляхом створення концентраційних... вибачте, сконцентрованих окружних судів.


.

Однак судді — дивовижний народ. Я не пригадую, щоб за останні 10–12 років хтось із носіїв мантії стукнув кулаком по столу, нагадав присутнім про безправ'я простого народу, про недоступність суду пересічним громадянам, про законотворче свавілля «реформаторів»...

Ті кілька разів, коли суди повставали проти можновладців, стосувалися здебільшого питань грошового утримання та пенсійного забезпечення самих суддів. Хоч би раз судді були такі принципові щодо пенсійних прав доярок, трактористів, слюсарів...

Ось і тепер, коли впору розганяти всі суди за відомими новорічними указами президента, ніхто ж не замислився: як там народ з його пересічними справами? Що буде із законністю і правопорядком в умовах безперервного революційно-реформаторського балагана, що ж буде з Батьківщиною і всіма нами?

Після прочитання стенографічного опису цього збіговиська суддів приходить розуміння — звучало в різних варіантах одне-єдине запитання: чорт з ними з усіма, але з нами, суддями, що буде?

Питання це має глибоко шкурне підґрунтя, як і сама реформа. Мета — познущатися з суддів, з учасників процесу, з тих, хто вже став адвокатом, і з тих, хто ще не встиг... Ну, і з інших мільйонів простих громадян, які до недавніх пір зважували для себе перспективу звернення до суду. Однак після ухвалення шизофренічних процесуальних кодексів, адвокатської монополії, космічних ставок судового збору, вважаю, що для багатьох буде простіше малозначні суперечки забути й пробачити, а значущі вирішувати за допомогою самосуду, бандитів, корумпованих поліцейських і прокурорів тощо — так дешевше!

Неронівський розмах «реформ», започаткованих президентом під Новий рік з метою повного знищення чинних судів лише для того, щоби потім заснувати приблизно те ж саме під іншою назвою, неабияк налякав суддів по всій країні.

Не будемо лукавити й прикидатися: кожен суддя злякався за себе, адже згідно зі ст. 117 закону «Про судоустрій і статус суддів», однією з підстав для звільнення судді стала відмова їхати в інший суд після переведення. Тобто якщо раніше для звільнення неугодного судді потрібно було хоча б формально довести протиправність чи аморальність його вчинків, то тепер вистачить і відмови від запропонованого нового місця роботи. Ця норма має явно неконституційний, феодальний характер, де суддю продають, як кріпаків — куди пошлють...

І всі ми розуміємо, навіщо це робиться. Є на всю країну десь зо 30 престижних судів, де всі хочуть працювати. Але ось біда — всі вакансії зайняті! Що в такому випадку робить Банкова? Суди формально, суто на папері ліквідовуються, звільненим суддям пропонують завідомо неприйнятні варіанти в глухій провінції. Хто не згоден — з речами на вихід...

Або потрібно буде взяти участь в аукціоні — вибачте — оцінюванні суддів. Якому такому оцінюванні, запитаєте ви? Ніхто не знає. Навіть сам Олексій Філатов, який кількома днями раніше майстерно «підігрів» біржу суддівських крісел у своєму інтерв'ю УП:

Запитання: «Наприклад, маємо ситуацію, коли Печерський суд об'єднується з Голосіївським, це буде Центральний суд. Маємо суддів з двох судів. Їх навряд чи переводитимуть до суду Донецької області. Це буде в рамках Голосіївського та Печерського районів?»

Відповідь: «Скоріш за все. Я не можу давати гарантій за Вищу кваліфікаційну комісію суддів, але, скоріш за все, — приблизно така процедура. Ця процедура, ймовірно, також буде пов'язана з оцінюванням суддів Голосіївського, Печерського судів і підтвердженням або не підтвердженням їхньої відповідності тим критеріям, які встановлюють Перехідні положення Конституції».

«Скоріш за все», «ймовірно», «я думаю»... — весь цей дитячий лепет видає заступник глави Адміністрації президента вже після того, як було видано укази й після закінчення президентських повноважень щодо заснування та ліквідації судів.

Природно, що після того, як Філатов не зміг «дати гарантії» суддям Печерського та інших судів, люди в мантіях одразу ж прибігли до головного судового завгоспа Зеновія Холоднюка з життєво важливим питанням. Як було влучно написано в іншого Філатова — Леоніда, — виникло резонне запитання: «Это как же, вашу мать, извиняюсь, понимать?»

Зеновій Холоднюк як міг заспокоював і вмовляв суддів, що не все так сумно. По-перше, «...суди буде ліквідовано після того, як у всіх резонансних справах буде ухвалено відповідні рішення», — сказав він, відповідаючи на запитання журналістів. Зокрема, це стосується Оболонського райсуду Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича в державній зраді, і Святошинського райсуду Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-співробітників спецпідрозділу «Беркут» у вбивстві активістів Майдану. «Поки справи не буде розглянуто, вирок не буде винесено, ніхто ліквідувати ці суди не буде», — підкреслив глава ДСА.

По-друге, Зеновій Холоднюк повідомив, що запуск процесу укрупнення судів почнеться з судів міста Чернівці та судів Черкаської області. Надалі процес створення нових судів проходитиме на базі місцевих загальних судів, насамперед трьохскладних судів. А щодо апеляційних судів і судів інших юрисдикцій, то найближчим часом питання про їх укрупнення не розглядатиметься, зазначив він. Тим самим пан Холоднюк однією фразою «обнулив» майже половину всіх передноворічних напрацювань Банкової...

І по-третє, пан Холоднюк всіх запевнив у повному спокої та контролі над ситуацією: «Всі суди, які зараз є в Україні, працюють у штатному режимі: приймають, реєструють, розподіляють і слухають всі справи без винятку. Це триватиме доти, доки не буде створено нові окружні суди й судді не будуть або переведені, або призначені в нові суди шляхом відкритого конкурсу».

«Зараз деякі гарячі голови, особливо адвокати, звертаються до судів з тим, що нібито ці суди — вже ніхто, вони ліквідовані й не мають права розглядати справи. Це не відповідає дійсності», — заявив глава ДСА.

Зеновій Васильович дещо злукавив, бо тут справа ось якого роду. Згідно з п. 6 п. 16-1 Перехідних положень Конституції, «...до впровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції України щодо децентралізації влади, але не довше ніж до 31 грудня 2017 року, утворення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює президент України на підставі та у порядку, що визначені законом».

Тому Зеновію Холоднюкові треба було би домовитися з Олексієм Філатовим і президентом, що саме віщати на людях: що суди вже створено (реорганізовано, ліквідовано), чи ще ні. Тому що якщо вже «так» — то адвокат, якого згадував Холоднюк, проголошував суддям правду: вас більше немає! Якщо ж іще «ні» — то вже й не буде, адже повноваження президента минули з боєм новорічних курантів, а його укази перетворилися на гарбуз. Хто тут щур, теж більш-менш зрозуміло...


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter