Новини
Ракурс
Фото: Reuters

Фінал Ліги чемпіонів: провести і не осоромитися

Фінал Ліги чемпіонів у Києві — звучить епохально для новітньої історії України. Спортивна подія, яка схожа за масштабами на Євро-2012. Трансляцію вирішального матчу найпопулярнішого футбольного клубного турніру у світі побачать 226 країн.


.

Крім матчів Ліги чемпіонів між німецьким «Вольфсбургом» і французьким «Ліоном» та між іспанським «Реалом» і англійським «Ліверпулем», наприкінці травня у столиці України відбудеться й засідання виконавчого комітету УЄФА, який призначить господарів фіналів європейських клубних турнірів у 2020 році, а також затвердить розклад матчів фінальної стадії Євро-2020.

Події, на які очікує Київ, стосуються не лише сфери спорту. Підготувати і належно провести фінали ЛЧ — значить підтримати реноме країни, а також конкретних керівників.

 

Головні діючі особи підготовки до фіналів ЛЧ: футболістка Ія Андрущак, президент ФФУ Андрій Павелко, мер Києва Віталій Кличко, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс і головний тренер збірної України Андрій Шевченко. Фото: Facebook ФФУ

Що саме побачить Київ

Поєдинки за головні трофеї клубного європейського футболу — це не тільки 90 хвилин обох матчів, але й популяризація спорту. УЄФА зазвичай готує для цього так званий Фестиваль чемпіонів.

Так, з 24 травня відкриють фан-зону на Хрещатику. Вона схожа на ту, що була у 2012 році, але не передбачає встановлення великих екранів для спільного перегляду матчів. Її вже споруджують у середмісті Києва. Розважатимуть гостей фан-зони один з українських гуртів і провідний діджей Європи, але хто саме, наразі не оголошується. Та без перегляду фінального матчу на великому екрані і просто неба кияни не залишаться. Владі міста вдалося домовитися з УЄФА про облаштування невеликої фан-зони на 15 тис. глядачів на Контрактовій площі.

Також у рамках Фестивалю чемпіонів на Хрещатику буде встановлено намети спонсорів і партнерів УЄФА, в яких відбуватимуться автограф- і фотосесії та зустрічі з футболістами.

Але родзинкою фан-зони буде майданчик для міні-футболу. Зірковість учасників матчів, які відбудуться на ньому, зашкалює. 25 травня на Хрещатику гратимуть чотири команди — «Легенди Ліверпуля», «Легенди Реалу», «Легенди Ліги чемпіонів» та «Друзі Шевченка». Серед топ-зірок турнірів — Роберто Карлос, Луїш Фігу, Еміліо Бутрагеньо, Стів Макманаман, Іан Раш, Олександр Шовковський, Кларенс Зеєдорф, Сергій Ребров, Андрій Шевченко, Віталій та Володимир Клички, Марко Матерацці та Руд Гулліт.

Кому «зайвий квиточок»?

Окрема увага — розіграшу квитків на чоловічий фінал ЛЧ. Під час Фестивалю чемпіонів кияни зможуть виграти 50 перепусток на матч «Реалу» та «Ліверпуля». А глядачі жіночого фіналу, що відбудеться у четвер, 24 травня, зможуть виграти один із 20 квитків на чоловічий фінал. До речі, ціна перепусток на матч між «Вольфсбургом» і «Ліоном» на стадіоні «Динамо» є вельми демократичною — від 70 до 100 грн.

Ймовірно, розіграші квитків викличуть ажіотаж, адже кількість українців, які потраплять увечері 26 травня на НСК «Олімпійський», буде незначною — до 5 тис. осіб. Придбати квитки було дуже складно. А все через незначну квоту для країни, що приймає головний матч ЛЧ: загалом у продаж для Європи надійшло 7 тис. квитків, решта розподілилася між командами-фіналістами, а також спонсорами та партнерами УЄФА.

НСК «Олімпійський» упродовж місяця до фінального матчу перебуває під юрисдикцією УЄФА. В цей час тут не відбуваються жодні спортивні події, оскільки арену готують до 26 травня: модернізовано мережі, встановлено нове програмне забезпечення, перевірено системи відеоспостереження. Саме за допомогою великої кількості відеокамер у Європі борються з футбольними хуліганами. Так само і в Києві за стадіоном та підходами до нього наглядатимуть через 500 камер спостереження, якість яких дозволяє розрізняти й обличчя людей, і номерні знаки автомобілів.

На НСК «Олімпійський» відбудеться один із найважливіших в його історії матчів. Фото: Reuters

Логістика ЛЧ та слизьке квартирне питання

Аеропорт «Бориспіль» затамував подих перед ажіотажем, який очікує на нього наприкінці травня. В головному аеропорті країни готуються прийняти близько 100 чартерних рейсів і 60 невеликих приватних літаків.

Логістика фіналу розписана до дрібниць, відомий кожен крок учасників та вболівальників. Увага правоохоронців зосереджена на безпеці команд і забезпеченні мінімального доступу до них. Наприклад, у «Борисполі» вболівальників і команди обслуговуватимуть за спрощеною системою. Фанатів — за попередніми списками, як це було у 2012 році під час чемпіонату Європи, а членів команд із трапу літака одразу доправлять до автобусів і відвезуть у готель.

Вболівальників «Реалу» та «Ліверпуля» доправлятимуть до Києва за допомогою 250 автобусів. Зони гостинності для них обладнають біля палацу «Україна» та в парку Шевченка, щоб вони легко могли дістатися до НСК «Олімпійський», на якому відбудеться фінальний матч.

Найбільший клопіт організатори та міська влада мали з готелями. Якщо у 2012 році чемпіонат Європи приймали чотири міста, то цьогоріч усі події і вболівальники сконцентрувалися в столиці. Звідси й дефіцит помешкань та бажання власників житла збагатитися на футболі. Готелі в Києві на дати проведення фіналів було заброньовано ще у квітні, причому клієнтів не відлякували божевільні ціни на подобову оренду — від 10 до 100 тис. грн за номер чи однокімнатну квартиру. Ріелтори не на камеру зізнавалися, що завищували ціни для вболівальників у 4‒5 разів.

Житлові спекуляції привернули увагу до проблеми і вболівальників «Ліверпуля», і президента Петра Порошенка, і простих киян. Перші вимагали від УЄФА провести розслідування, адже навіть жителям Великої Британії київські ціни здалися непідйомними. Президент пропіарився на тому, що у зв’язку з браком місць у готелях прийме футбольних гостей у своєму маєтку, а прості громадяни закликали жителів Києва селити іноземців у своїх помешканнях безкоштовно, щоб не ганьбити імідж України.

Виклик для Павелка

Якісно та без збоїв провести фінал Ліги чемпіонів — особливо важливе завдання для керівника Федерації футболу України Андрія Павелка, над яким навесні 2018 року скупчилися настільки похмурі хмари, що от-от може вдарити грім. І річ не стільки у звичних вболівальникам суто футбольних проблемах: до падіння рівня найпопулярнішого виду спорту в країні та постійних скандалів і суперечок в організації чемпіонатів люди вже потроху звикають, але навесні 2018 року президент ФФУ, який також є головою бюджетного комітету Верховної Ради, став фігурантом корупційних та етичних скандалів.

У березні Павелко подав неоднозначну декларацію про доходи, якою зацікавилося Нацагентство із запобігання корупції: чиновник не задекларував жодного об'єкту нерухомості, не згадав про членів родини та їхні доходи, але вказав 12 коштовних годинників і запонки. Виходячи із задекларованих ним даних про майновий стан, Павелко просто не має де жити: якщо торік уродженець Дніпра принаймні обмовився про оренду готельного номера в Києві, то у 2018 році не вказав і цього.

Крім того, у квітні-травні ЗМІ рясніли матеріалами про монополізацію керівником ФФУ ринку виробництва штучних футбольних полів та нав'язування їх органам місцевого самоврядування. Розслідування викрили механізм, який дозволив федерації заробляти на бюджетних замовленнях: на сайті Мінрегіонбуду було розміщено типовий проект із будівництва майданчиків для міні-футболу, в якому містилася вимога використовувати покриття виробництва «ФФУ Продакшн» — підприємства, заснованого громадською організацією «Федерація футболу України». Після сюжету журналістів Мінрегіонбуд прибрав дискримінаційну умову зі свого проекту. Схема ідеальна: голова бюджетного комітету сприяє фінансуванню зі скарбниці будівництва майданчиків і водночас протегує тому, щоб штучна трава на них використовувалася виключно з підприємства, заснованого очолюваною ним ФФУ.

На тлі цих розслідувань кубки Ліги чемпіонів прибули до України й голова ФФУ з пафосом відправив їх у турне Україною. Вони побували у найбільших містах країни, здійнявши небачений ажіотаж: уболівальники вистоювали довжелезні черги, щоби сфотографуватись із мрією мільйонів фанатів.

Кубок Ліги чемпіонів проїхався Україною разом із президентом ФФУ Андрієм Павелком. Фото: Facebook ФФУ

Водночас у мережі з’явилися фото кубка в, м'яко кажучи, нетипових місцях. Найбільше обурення викликала світлина, на якій Павелко зі своїм родичем позує з кубком ЛЧ на тлі церковного вівтаря. Після публікації цих фото з УЄФА навіть надіслали попередження ФФУ про необхідність етичнішого використання найповажнішого в світі трофею клубного футболу. Але це не зупинило Павелка, адже у травні в Інстаграмі прийомної доньки президента ФФУ з’явилося фото, на якому вона позувала з цим кубком у салоні розкішного авто...

Скандальна фотографія доньки цивільної дружини Андрія Павелка з трофеєм ЛЧ. Фото: Спортарена

Під час інспекційного візиту чиновника УЄФА Мартіна Каллена до Києва Павелко заявив, що в разі безпроблемного проведення фінальних поєдинків Ліги чемпіонів у майбутньому Україна претендуватиме на право приймати й інші спортивні змагання світового масштабу. Наприклад, на матч за Суперкубок УЄФА, в якому у серпні зустрінуться переможці торішніх Ліги чемпіонів та Ліги Європи, а також на фінал Ліги Європи. Тому тепер треба тримати марку...

А ще в навколофутбольному середовищі давно подейкують про амбітні плани Павелка стати членом виконкому УЄФА. Відтак, забезпечити оптимальну картинку з лігочемпіонського Києва — це ще один важіль для подолання чергової сходинки у стрімкій футбольній кар’єрі.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter