Новини
Ракурс
Фото: Pexels / pixabay.com

Крадіжка електрики за допомогою «жучків» — програна справа

Різноманітні «жучки» на електролічильники або «лівий» провід стовпа з проводкою як спосіб крадіжки електрики в приватному житловому секторі були поширені ще задовго до впровадження непомірних комунальних тарифів. Майстрам-любителям світить кримінальна стаття 188-1 «Крадіжка води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання». Перша частина статті передбачає штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів, або виправні роботи до двох років, або обмеження волі до трьох років. Друга, більш сувора частина статті загрожує позбавленням волі до трьох років за дії, вчинені повторно, за змовою групою осіб або якщо вони заподіяли шкоду у великих розмірах. (В рамках цієї статті під «великими розмірами» мається на увазі сума у 250 мінімумів і більше. Зараз цей мінімум становить 888 грн 50 коп., тобто «великий розмір» — це 222 125 грн.)


.

Але буває, народним умільцям вдається викрутитися. У справі, про яку ми розповімо, схибили співробітники запорізького обленерго.

Два роки тому рейдова бригада проводила перевірку і склала акт щодо хитруна, який поставив на свій лічильник магнітний «жучок». Власник лічильника підписати акт відмовився. За розрахунками «Запоріжжяобленерго», за допомогою пристосування, що «гальмувало» лічильник, він привласнив електрики майже на 7000 грн. Обленерго подало в суд на боржника, але районна інстанція встала на бік боржника, оскільки позивач не замовив експертизу лічильника на предмет «модернізації». Тоді як саме висновки експертизи є підтвердженням того, що споживач крав електрику.

 

Обленерго звернулося до апеляційного суду, і той став на його бік, задовольнивши позов. Інженер-любитель подав касаційну скаргу до Верховного суду (це було рік тому, і скарга адресувалася ще до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ).

І ось місяць тому Верховний суд постановив, що хоча розрахунок кількості викрадених кіловатів і проводився за спеціальною методикою, затвердженою Нацкомісією регулювання енергетики, і є відповідний акт про наявність «жучка», без результатів експертизи всі ці документи нічого не варті.

Зі зрозумілих причин, масштаби подібної незаконної діяльності наших громадян можна уявити собі досить приблизно. Наприклад, півтора року тому «Херсонобленерго» провело велику перевірку лічильників в області і виявило розкрадань на 33 млн грн. До речі, одне з промислових підприємств обласного центру, що нахімічило з електроенергією на півмільйона гривень, навіть було виставлено на торги за завдані збитки.

А знаєте, яким є медійний результат цієї перевірки? «Херсонська область лідирує за кількістю крадіжок електроенергії»! Тобто виходить, що в одній окремо взятій області зробили спробу з'ясувати реальний стан справ і навести лад — і ось, будь ласка, отримайте сумнівне «лідерство» за крадіжками електрики.

Якщо в переважній більшості випадків у конфлікті «громадянин проти контори» (чи то установа, компанія або держава загалом) я переймаюся долею громадянина, то цього разу прикро за запорізьке обленерго, хоч вони й припустилися помилки, не провівши експертизу, і цілком законно і правильно за неї поплатилися.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter