Новини
Ракурс

Генетично модифіковані продукти: ГМО — їжа майбутнього чи «харчі Франкенштейна»

11 січ 2014, 10:30

Італія жодного разу не закуповувала генетично модифіковане насіння і взагалі закрила свої кордони для генетично модифікованої продукції

Суперечки про безпеку та потенційну загрозу генетично модифікованих організмів (ГМО) для людства ведуться постійно. Вчені, розділившись на два табори, за роки існування трансгенних рослин* так і не змогли довести або спростувати ні першого, ні другого. Що і не дивно, адже з упевненістю сказати, яким чином вплине цей продукт генної інженерії в довгостроковій перспективі на здоров'я наступних поколінь, сьогодні не ризикне ніхто. Годі й говорити про звичайних споживачів, далеких від біотехнологій, тобто про нас із вами. Але незалежно від того, до якого табору ви себе віднесете, — «за» чи «проти» ГМО, купуючи продукти для сім'ї (особливо для дітей), хотілося б робити це усвідомлено, а найголовніше — мати право вибору. Своїми спостереженнями і думкою про вплив генетично модифікованих продуктів на здоров'я людини і про те, які продукти найчастіше містять ГМО, ділиться лікар-дієтолог, кандидат медичних наук, кардіолог Олександра КИРИЛЕНКО.

Згідно ВООЗ, формула здоров'я має приблизно такий вигляд: генетика «відповідає» за 20%, екологічні чинники — 15%, медицина — 10% і решта 55% — харчування і спосіб життя. Ще Гіппократ 400 років до н.е. сказав: «Дозволь їжі бути твоїми ліками». Всі знають, що харчування має бути здоровим і повноцінним, але чи багато хто дотримується цього принципу? Я часто кажу своїм пацієнтам, що найлегше призначити таблетки, складніше змінювати себе, свій раціон, адже люди за своєю природою дуже консервативні. Але саме від цього багато в чому залежить наше здоров'я. Одне з головних питань сьогодення: що ми їмо, наскільки натуральні продукти на нашому столі?

Сьогодні сидром хронічної втоми знайомий багатьом не з чуток. Коли ні відпочинок, ні повноцінний сон не допомагають, людина вичавлена, мов лимон. Причина багатьох хвороб сягає своїм корінням у неякісне харчування. Я вважаю, що, наприклад, аутизм також тісно пов'язаний з уживаними продуктами. Про це можу судити за результатами роботи зі «Школою життя» (спеціалізованою школою для дітей, що хворіють на аутизм. — Ракурс.). Якщо дитину з перших днів життя у великих кількостях годують легкими простими вуглеводами, тобто якщо малюк «живе» на баночках із харчуванням, однозначно може бути схильність до аутизму. Коли ми вилучаємо ці вуглеводи, діти починають прогресувати, емоційно покращуватися. Також доведено, що напади епілепсії провокують солодкі води, кавові напої, цикорій і соя.

Бомба ГМО

З 80-х років ХХ століття стартував глобальний експеримент: почали культивувати нові рослини — генетично модифіковані. Трансгенні культури дістали нові властивості, наприклад, стійкість до різних вірусів, бактерій, шкідників. Головною метою цієї розробки називали можливість прогодувати стрімко зростаюче населення нашої планети високоврожайними генетично модифікованими (ГМ) культурами. Я вважаю, що саме тоді було закладено генно-інженерну бомбу. Ми всі заручники цього експерименту. Наразі немає достовірних даних, як впливають ГМ-продукти на людину, навіть вчені розділилися на два табори: «за» і «проти». І якщо сьогоднішні 3040-річні українці зросли ще на натуральних продуктах, то їхні діти, на жаль, — це вже експериментальне покоління. Малюки із самого раннього віку отримують свою порцію «їжі Франкенштейна», як охрестили ГМ-продукти «зелені», починаючи з каш із соєю, яка практично вся генетично модифікована.

Зростання ГМ-продукції у світі катастрофічне. За 16 років (у період із 1996 по 2012 роки) у світі кількість площ, відведених під ГМО, зросла у 100 разів! Це найшвидше впроваджувана технологія в сучасній історії. І слід бути дуже наївним, щоб вірити маркуванню «Без ГМО». Багато продуктів на прилавках наших магазинів містять ГМО, проте це не відображається на упаковці. Співпрацюючи з телепередачею, я їздила в Інститут метрології та стандартизації, щоб подивитися на апарат, що визначає наявність ГМО в продуктах харчування. Він був для нас як диво, один на всю Україну. Про яку перевірку може йти мова? До того ж кожен аналіз коштує недешево.

Маркування «містить ГМО» зараз з'явитися не може в принципі, тому що в Україні офіційно поки що не зареєстровано жодного ГМО! Етикетка «Без ГМО» стала новим маркетинговим ходом, адже її ставили навіть на тих продуктах, у складі яких трансгенних рослин теоретично бути не може — вода, сіль, оцет. Інші підприємливі виробники, взявши на озброєння цей прийом, користуються ним досі. Наприклад, часто можна зустріти на соняшниковій олії напис «без холестерину», де його в принципі бути не може, або на дитячому яблучному соку — «без глютену» (цей білок міститься в злаках) і т. п.

Як лікар-дієтолог я бачу прояви вживання нездорових продуктів у своїх пацієнтів практично щодня. ГМ-продукти в Україну стали завозити з 2004 року. ГМО є непоганим досягненням для економіки — полегшення культивування, підвищення стійкості рослин до збудників хвороб, висока врожайність і т. п. Але в людини такі продукти викликають різні порушення, зачіпаючи всі галузі медицини: алергологію (якщо є алергія або схильність до алергії на якийсь білок одного організму, то в людини, природно, буде алергічна реакція і на ГМ-продукт, де цей білок присутній. Наприклад, люди з алергією на бразильський горіх реагували і на трансгенну сою, куди було перенесено ген цього білка); педіатрію, гастроентерологію, психіатрію, дерматологію, генетику, ендокринологію, онкологію, кардіологію... Список можна продовжувати практично нескінченно.

Де є ГМ-продукти?

На полицях наших супермаркетів. До трійки «лідерів» ГМО-вмісних продуктів входять хліб і кондитерські вироби, консерви і дитяче харчування, м'ясні продукти (ковбаса, пельмені, м'ясні напівфабрикати, адже туди часто додається соєвий білок, а 70% сої у світі — генетично модифіковано). Багато хто не підозрює, що дріжджі (сухі) — це також продукт генетики. Швидше за все, ви знайдете ГМО в будь-яких виробах зі злаків швидкого приготування (не з цільного зерна). Пальма першості також у кукурудзи і гороху. ГМО можна виявити там, де в складі присутні емульгатори, барвники, консерванти. Красиві, немов пластмасові, помідори, що не гниють; картопля, блискучі баклажани.

До відома: 16% усього шоколаду й цукерок на полицях наших магазинів має в своєму складі соєвий білок. Йогурти, молочна продукція, морозиво — теж 16%. Деякі недобросовісні виробники виробляють «хімічне» молоко за формулою: молоко + емульгатор + соєве молоко + модифікований крохмаль. До речі, останній — це загущувач, він входить до складу багатьох продуктів, надаючи їм потрібної консистенції. Якщо ви бачите в складі модифікований крохмаль, знайте, що це речовина, яку вироблено шляхом хімічної обробки звичайного крохмалю, часто виділеного з ГМ-картоплі. Це довголанцюгові вуглеводи, які не засвоюються нашим організмом, а відкладається в клітинах печінки, змінюючи їхню структуру в бік жирової інфільтрації — передцироз. Ось тому сьогодні у людей в 3540 років печінка нерідко має такий вигляд, як у 7080-річних. Часто мої пацієнти нарікають: «Ну як же так? Я їм знежирені кисломолочні продукти, але не можу скинути вагу!». Я відповідаю: «А ви дивилися, що на цьому сирку написано? Там є модифікований крохмаль: справді, жирів — 0% , але вуглеводів може бути 50%. На таких продуктах ви не схуднете!». Адже справжній кефір нульової жирності має литися як вода і бути синюватого кольору. Якщо ви хочете перевірити, чи є в купленому молочному продукті крохмаль, додайте краплю йоду — якщо посиніло, крохмаль є.

Найпопулярніші рослини для генної інженеріїсоя, картопля, кукурудза, цукровий буряк, рис, томати, ріпак, пшениця, диня, папайя, кабачки, льон, бавовна. Практично у всіх пасльонових (картопля, томати, баклажани) присутній ген стійкості до фітофтори.

На Гаваях у 1994 р. завдяки генній інженерії здійснилося «диво»: всю плантацію папайї, яка була на межі зникнення, вдалося врятувати. Тобто в наш час не існує звичайної папайї, саме тому я б не рекомендувала захоплюватися цими сушеними ласощами, що часто зустрічаються на наших прилавках.

Під час посту багато хто замінює м'ясо соєю і грибами. Слід сто разів подумати, чи варто переходити на сою. ГМО набагато рідше зустрічається на ринках, якщо ви знайдете «городину», вирощену бабусею... За умови, що вона не використовувала імпортне насіння. Тобто якщо картоплю їсть колорадський жук, її можна вживати в їжу. Звертайте увагу на продукти, які продаються найчастіше на ринку — не дуже красиві овочі і фрукти швидше за все ГМО не містять.

Маркери харчових агентів

До мене часто звертаються пацієнти з гастроентерологічними проблемами, шкірними проявами, змінами обміну речовин. Людина виключає з харчування смажене, жирне, солоне, копчене, солодке, починає харчуватися продуктами, купленими на ринку. Їсть тільки тушковану або приготовану на пару їжу. Але хвороба не йде. Я стала думати, які ще методи можна підключити, щоб розібратися в цій проблемі. Як знайти те, на що реагує наш організм? Таким маркером виявилися лейкоцити. В Одесі я знайшла дуже цікаву методику — цитотоксичний тест або реакція лейкоцитів на продукти харчування. Результати дослідження мене вразили. Тест заснований на тому, що in vitro в цільну кров додається харчової агент, таким чином перевіряється 300 продуктів і 30 різних добавок, емульгаторів, барвників. Лейкоцити змінюють свої морфологічні характеристики під дією харчових агентів.

Такий тест ми вирішили поставити в Києві, у Центрі серця. У нашій експериментальній групі було 10 осіб із шкірними проявами. Лейкоцити проходять кілька стадій руйнування в реакції на харчовий агент. Перша — набухання, друга і третя — лопається мембрана, остання, четверта — вміст лейкоцитів, що лопнули, або «каша», що циркулює в нашій крові. Цитотоксик-тест став для мене маркером ГМ-продуктів і їхньої дії на організм людини. Показово, що в кожного з експериментальної групи була присутня цитотоксична реакція третьої-четвертої стадії (тобто руйнування лейкоцитів) на овес і кукурудзу, дріжджі й сою. А ми з вами говорили, що більшість цих рослин генетично модифіковані.

Лейкоцити — це імунні клітини, які покликані захищати нас від вірусів, бактерій, ракових клітин. А вони руйнуються під дією харчових агентів. У цьому випадку потрібна елімінаційна дієта — тобто повне виключення шкідливих продуктів, наприклад, сої. Але як це зробити в нашій дійсності? У масштабах країни поки це практично неможливо.

Показовий випадок одного мого пацієнта. Це молода людина, що веде, здавалося б, здоровий спосіб життя — спортсмен, вегетаріанець, що не приймає ніяких анаболічних речовин. Він прийшов до мене з проблемою: був покритий висипаннями з голови до ніг. При цьому всі аналізи були в нормі. Цитотоксичний тест показав, що соя, тверда і м'яка пшениця, казеїн молока руйнують його лейкоцити, перетворюючи їх просто-напросто на бульйон... Практично не змінюючи стиль харчування і залишаючись вірним вегетаріанству, він припинив прийом цих продуктів, і все пройшло.

Якщо у дитини є висип і мама годує її грудьми, в цьому випадку береться її кров, перевіряється реакція на харчові агенти. Дуже часто мами сідають на дієту, вживаючи каші швидкого приготування з соєвим білком і він дає подібні реакції малюкові. Жінки дивуються: уже виключили все, практично на голодному пайку, одна картопля й каші, а дитину обсипає.

Після проведення цитотоксичного тесту багато пацієнтів скидають вагу — поступово, без ривків. Вони просто починають харчуватися тими продуктами, за якими стоїть «1» (перша стадія), а те, що вище, ми прибираємо. Можна таку табличку повісити на холодильник, червоним кольором виділивши те, що вам не можна — адже ваша імунна система падає до нуля, жовтий — можна дозволити собі раз на тиждень, зелений — можна харчуватися щодня. Індивідуальна реакція непереносимості може бути на будь-який продукт. Наприклад, на яловичину, а ви її любите і вживаєте часто. Але це м'ясо не засвоюється вашим організмом, білки і жири відкладаються на стінках судин, у клітинах печінки, змінюючи їхню структуру.

Хотіла б зазначити, що такий тест робиться раз у житті. Наприклад, у мене «4» на свіжий ананас. До речі, ананас — екзотичний фрукт, який далеко не такий корисний, як багато хто вважає.

Українська земля — це наше багатство, чорнозем, на якому в умілих руках практично всі культури ростуть прекрасно. І варто було б задуматися, чому більшість європейських країн відмовилися від вирощування трансгенних рослин. Чому Італія жодного разу не закуповувала генетично модифіковане насіння і взагалі закрила свої кордони для ГМ-продукції, ретельно оберігаючи будь-які втручання у свою популярну в усьому світі кухню і продукцію. Теоретично в національних інтересах України вирощувати саме органічні рослини, які користуються у світі найбільшим попитом. Але фактично необмежені можливості з лобіювання, а також відсутність належного держконтролю відкривають, на жаль, зовсім не примарні перспективи для України стати в найближчі роки ключовим виробником ГМО в Європі.

Хотіла б дати кілька рекомендацій. Читайте етикетки, думайте! Якщо у вас є діти, орієнтуйтеся на них, адже вони — це наш лакмусовий папірець. Шкіра дитини на нездорову їжу часто відповідає висипаннями, діатезами, дерматитами. Адже ворсинки тонкого кишечника дуже чутливі і легко проникні, швидко реагують на чужорідний білок (а ГМ-продукти — це чужорідний білок), і шкірна реакція не змушує чекати на себе. На столі не повинні стояти солодощі, віддайте перевагу сухофруктам. Добре, якщо в холодильнику у вас заготовлені заморожені сезонні фрукти і овочі. З круп не забувайте про гречку. Цей корисний і гіпоалергенний продукт ще й знижує вагу. Якщо українці — «гречкоїди», то американці гречку не їдять, тому до цієї крупи ще не добралася генна інженерія. І обов'язково пийте 1,5—2 літра води в день. Я раджу своїм пацієнтам, особливо якщо є якісь токсичні або запальні захворювання, поставити в телефон нагадування, щоб кожні півгодини випивати склянку води.

* Трансгенною (або генетично модифікованою) називається рослина, в геном якої методами генетичної інженерії перенесено гени (їх називають «трансгенами») з інших організмів. Основними перевагами такої технології порівняно з традиційною селекцією є: можливість перенесення всього одного гена, що практично не зачіпає вихідний генотип; можливість додавання ознак, які не можна перенести шляхом схрещування з близькородинними видами; значне прискорення процесу отримання нових генотипів.

 

Підготувала Оксана Шклярська


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter