Новини
Ракурс

Чому малюки народжуються в Інституті кардіохірургії

22 гру 2015, 09:20

Щороку в Україні понад 5 тисяч дітей народжуються з різними вадами серця. Якщо цим немовлятам не буде вчасно надана медична допомога, частина з них залишиться інвалідами, а дехто не доживе навіть до школи.


.

За статистикою, 35–40% вроджених вад серця — критичні. Дітки з таким діагнозом потребують хірургічної операції на першому році життя, а деяким із них доля відвела на порятунок лише два-три дні після народження. Що робити майбутній мамі, коли під час обстеження в жіночій консультації їй повідомляють таку новину?

«Мені лікар порадив повторно пройти обстеження, УЗД, — розповідає Марія Т. з Тернопільщини. — Якщо підтвердиться підозра про те, що в моєї дитинки буде вроджена тяжка вада серця, то, доки не пізно, потрібно зробити аборт. Бо з таким здоров’ям діти не виживають. Мій чоловік із перших днів воював у зоні АТО, додому приїхав зі шпиталю, де довго лікувався після поранення, він дуже важко переживав смерть своїх побратимів. Новина про те, що в нас буде дитина, тримала його на світі. Як я могла йому сказати, що візьму направлення на аборт?..»

Сьогодні Марія, як і вся її родина, не натішиться малим Васильком. А найщасливішим почувається батько хлопчика.

Коли минуло півроку після операції на серці малюка, мама привезла його на консультацію до Інституту кардіохірургії імені Амосова Академії медичних наук України. Стан хлопчика, зі слів лікарів, хороший, він рухливий, швидко набирає вагу і вже наздогнав своїх ровесників.

Цій родині надзвичайно пощастило вчасно звернутися до Інституту кардіохірургії. До інститутської клініки зазвичай привозять дорослих пацієнтів, а про те, що тут надають висококваліфіковану допомогу ще й дітям, мало хто знає. Хоча її фахівці вже багато років займаються порятунком маленьких пацієнтів. Для цього кращі хірурги інституту пройшли навчання у провідних клініках не лише Європи та США, а навіть Японії, де «чужому» потрапити в операційну дуже складно. Господарі туди запрошують лише тих фахівців, яких вважають рівними собі.

В Інституті Амосова вперше в Україні почали робити операції на серці малюкам віком дві-три доби, хоча вважалося, що до 5–6 місяців хірургічне втручання надто ризиковане або й узагалі неможливе.

«Ми зайнялися дітьми, бо усвідомлювали, що без операцій немовлята із вродженими вадами серця приречені, — пояснює Василь Лазоришинець, дитячий кардіохірург, професор, в. о. директора Інституту кардіохірургії. — Від 40% до 70% хворих із критичними вадами не доживають до одного року. Це велика трагедія для кожної сім’ї.

У нашому інституті накопичено великий досвід лікування таких малюків. На сьогодні існує понад 160 видів вроджених вад серця і понад 210 типів їх оперативного лікування. Висока кваліфікація наших фахівців і сучасне медичне обладнання дають змогу провести успішну корекцію при найважчих вроджених вадах.

Ще одна складова ефективного лікування — своєчасна і точна діагностика. Майбутні батьки повинні знати все про стан здоров’я дитини ще задовго до її народження. І якщо проблеми виявили, то вони повинні шукати, хто і де може врятувати їхнього малюка. На жаль, в Україні дуже гостро стоїть питання підготовки кваліфікованих фахівців. Нерідко під час обстеження вагітної, коли у малюка діагностують вади серця, лікар бачить єдиний вихід — зробити аборт. Такі рекомендації — злочин проти людяності, адже сучасні технології дають можливість подарувати дитині повноцінне життя.

До нашого відділення вроджених вад серця у новонароджених та дітей молодшого віку нерідко звертаються жінки, яким було запропоновано переривання вагітності за так званими медичними показаннями. І все лише тому, що лікар жіночої консультації, зауважте, не кардіохірург, вирішив, що виявлені під час ультразвукового дослідження вади розвитку начебто несумісні з життям. Наш досвід свідчить про інше.

Кардіохірурги навчилися успішно лікувати навіть ті вади, які ще недавно вважалися несумісними з життям, в тому числі — гіпоплазію лівих відділів серця. Це вкрай складна вроджена патологія серця і магістральних судин. Жодна дитина з такою вадою не проживе більше тижня, якщо їй вчасно не нададуть спеціалізовану кардіохірургічну допомогу. Це саме той діагноз, який вважали вироком».

Тетянка з Житомирщини була однією з перших, кому зробили таку операцію на сьомий день після народження. На щастя, батьки не повірили місцевим лікарям, що їхня донька приречена, і повезли її до Києва. Їх не лякало те, що з таким тяжким діагнозом дитині доведеться перенести не одну операцію. Всі болі й страхи — минуться та забудуться, головне, що вона житиме. Через рік дівчинці зробили ще одну операцію — це був другий етап корекції. Зараз Тетянка набирається сил, вона дуже жвава і життєрадісна. Коли трохи підросте, їй зроблять третій етап корекції, адже ця вада серця вимагає багатоетапного лікування.

В інституті успішно провели десятки таких операцій. Кардіохірурги наголошують, що діагноз синдрому гіпоплазії лівих відділів серця, так само як і інші вади серця, може бути встановлений ще задовго до народження. У жіночій консультації, пологовому будинку, перинатальному центрі, куди звертаються вагітні жінки, фахівці зобов’язані провести всі обстеження, щоб зібрати якомога більше інформації про стан здоров’я майбутньої мами та її дитини. Ультразвукове дослідження серця плода дає змогу виявити вади вже на 18–20 тижні вагітності. У таких випадках потрібні не лише підготовка до операції, але й готовність батьків пройти з малюком нелегкий шлях лікування, який може розтягтися на кілька років.

Як потрапити з хворим малюком до столичного інституту, коли родина живе десь далеко? Бригади фахівців Інституту імені Амосова постійно виїжджають на консультації в усі області, ведуть прийом у лікарнях та перинатальних центрах. Протягом кількох останніх років з бюджету Академії медичних наук виділяється 30% коштів на лікування виключно тих пацієнтів, які, оформивши відповідне направлення в обласній лікарні, приїжджають з усіх куточків України. Це значна підтримка для сімей, які звертаються до академічних клінік, щоб отримати високоспеціалізовану медичну допомогу.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter