Новини
Ракурс

Красуня і чудовисько: як не стати жертвою раку

Онкологія — проблема всього світу. Незважаючи на величезні зусилля, поки що панацею знайти не вдалося. Рак — це понад 200 різних злоякісних пухлин, кожна з яких характеризується своєю особливістю зростання, симптомами, здатністю давати метастази. Через це знайти універсальні ліки від усіх видів новоутворень навряд чи вдасться. Підступність раку в тому, що хвороба часто триває роками, організм бореться, пручається, і до появи клінічних симптомів людина може жити звичайним життям і ні про що не здогадуватися.


.

Незважаючи на невдалі спроби знайти панацею, вчені дійшли висновку, що боротьба з онкологічними захворюваннями може дати позитивний результат за трьох умов: по-перше, виявлення захворювання на ранніх стадіях; по-друге — комплексне лікування, по-третє, високий професіоналізм лікарів.

Багато країн підійшли до цього питання з усією серйозністю — там просто вміють рахувати гроші. Роботодавці несуть величезні втрати, взявши на роботу онкохворого. Чимало страхових компаній свого часу прогоріли, виплачуючи сім'ї застрахованого величезні суми після смерті від онкології. Державні програми з моніторингу та виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях вигідні всьому суспільству: і громадянам, і роботодавцям, і страховим компаніям, і, звичайно ж, державі.

Наприклад, японцям вдалося досягти вражаючих успіхів в лікуванні раку шлунка (в цій країні вказане захворювання зустрічається досить часто). Рецепт виявився досить простий: все доросле населення регулярно проходить гастроскопію, завдяки чому вдається виявити патології навіть на стадії маленької плямочки на слизовій. Проведення операції в 96% випадків дає позитивний ефект, і люди живуть собі далі, благополучно долаючи бар'єр десятирічної виживаності.

Кожна восьма жінка в світі хворіє на рак грудей. За даними Інституту раку США, 98% представниць прекрасної статі одужують при виявленні раку молочних залоз на ранній стадії. В Ізраїлі, завдяки державній програмі з раннього виявлення онкозахворювань, рак грудей не вирок. 90% жінок з цією хворобою благополучно видужують. Для порівняння: на базі лікарні ізраїльської онкології Lisod створений єдиний в Україні (!) мамологічний центр з міжнародною сертифікацією. Тільки в Тель-Авіві подібних центрів близько 12.

В Україні ситуація зовсім інша: понад половина хворих потрапляє на операційний стіл з метастазами. Причин тому кілька. Наші співгромадяни не відрізняються дбайливим ставленням до свого здоров'я. Держава, зруйнувавши все старе, наприклад, профілактичні огляди, поки нічого не запропонувала взамін. Українські лікарі в загальній масі не володіють онкологічною настороженістю, тобто знаннями з галузі онкології, симптоматики ранніх стадій раку різних локалізацій.

Рак молочної залози — проблема №1 для українських жінок. Щорічно такий діагноз ставлять близько 16,5 тис. українок, приблизно 7,5 тис. з них помирають. Майже половина хворих — жінки дітородного і працездатного віку. Ця проблема для нашої країни є не лише медичною, а й соціальною, оскільки безпосередньо впливає на демографію в Україні.

Поки наші співгромадяни не отримують смс з нагадуванням про те, що настав час сходити на обстеження в клініку, відповідальність за своє здоров'я лежить на свідомості кожного з нас. Лікарі з гіркотою констатують, що пацієнти часто приходять занадто пізно. В Україні спостерігається тенденція половина на половину. Є надмірно пильні громадяни, так звані канцерофоби, які бачать рак по всіх усюдах, інші ж, навпаки, не хочуть помічати очевидного, звертаються до шарлатанів і запускають хворобу.

Живучи в божевільному ритмі, ми забуваємо, що головний пріоритет — це наше здоров'я, найважливіший актив, куди варто інвестувати час і гроші. Ми ігноруємо симптоми, відкладаємо всі питання, пов'язані зі здоров'ям. Як маленькі діти, вважаємо, що якщо не думати про проблему, відсунути її подалі, вона піде сама собою. Перенести на ногах застуду? Запросто! Робота, здача проекту, сесія — важливіше. Ми ігноруємо біль, втому і нездужання, зношуючи свій організм і вганяючи себе в стрес. А іноді ми самі ставимо собі діагнози, почерпнувши інформацію з інтернету, потім займаємося самолікуванням. Ігноруємо своє тіло, його сигнали, поки гострий нестерпний біль все ж не змусить звернутися до лікарів.

Є ще один важливий момент. Жінки бояться втратити свою привабливість, жіночність. Лікування раку молочної залози у багатьох асоціюється з мастектомією (видаленням молочної залози), що для представниць прекрасної статі автоматично означає перестати бути жінкою, втратити цінність в очах чоловіка. Лікарі-онкологи зауважують, що останнім часом в лікуванні раку застосовуються органозберігаючі операції (наскільки це можливо). Виявивши рак молочної залози на ранній стадії, жінка не тільки одужує, але й не втрачає своєї жіночої привабливості.

«Піймати» рак в зародку

Виявити ракові захворювання на ранніх стадіях допомагає скринінг. Скринінг — це обстеження населення, яке вважає себе здоровим, з метою виявлення захворювань на ранніх стадіях. Тобто це перелік досліджень, які при регулярному проведенні (зазвичай раз на рік) дозволяють виявити рак якомога раніше. За допомогою скринінгу раку молочної залози визначаються всі новоутворення (рак 0-ї та 1-ї стадії), які жінка не зможе помітити самостійно. Саме на цих стадіях рак піддається лікуванню без подальших наслідків для здоров'я.

Скринінг раку молочної залози включає в себе наступні обстеження: УЗД молочних залоз (якщо вам від 18 до 40 років); мамографія (для жінок 40+, і від 30 років — для груп підвищеного ризику при наявності близьких родичів з раком молочної залози). Скринінг слід проводити щорічно. Однак якщо жінка виявила збільшення лімфатичних вузлів, ущільнення в грудях, зміни на шкірі або виділення з соска, незалежно від віку і давності обстеження їй необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і повторити скринінг.

Фото: Ракова клітина

«Діагностика раку молочної залози при пальпації (самообстеженні) — вкрай низька, це, скоріше, висловлення настороженості до свого здоров'я, — вважає завідуюча відділенням променевої діагностики Lisod Дар'я Вінницька. — Найбільш ефективні інструментальні методи: мамографія, МРТ, УЗД. Мамографію слід проходити щорічно жінкам після 40, адже за статистикою пік захворюваності жінок на рак припадає на вік 37–55 років. Існує хибна думка, що пацієнт отримує опромінення. Мамографія — це рентгенологічне дослідження, процедура повністю безпечна. Спеціаліст бачить навіть наймікроскопічніші зміни у тканинах. На відміну від Америки і Європи, в Україні немає національних скринінгових програм. Турботу про своє здоров'я потрібно брати в свої руки! Не варто боятися проявляти пильність і звертатися до лікаря-онколога. Настороженість жінки і регулярність спеціальних обстежень може врятувати життя. Рак молочних залоз при своєчасному зверненні до фахівця повністю виліковний».

Говорячи про групи ризику щодо раку молочної залози, лікарі відзначають, що чим старше жінка, тим більша ймовірність захворіти. Порушення гормонального фону, наприклад, тривалий прийом оральних контрацептивів (понад три роки), проблеми в гінекологічній сфері також можуть вплинути на виникнення хвороби. До групи ризику обов'язково відносять і сімейну історію: рак молочної залози у прямих родичів по жіночій лінії.

Генетичний ризик захворіти на рак грудей складається з сімейної історії онкологічних захворювань. Якщо ваша мама, бабуся чи тітка в молодому віці перенесли так званий передменопаузальний рак (тобто рак молочної залози або яєчників, їх часто об'єднують в один синдром), ви потрапляєте до групи ризику — шанс захворіти на рак зростає. У цьому випадку лікарі радять зробити генетичний тест для визначення мутацій в генах — BRCA1 і BRCA2. Наприклад, у носіїв мутації першого типу ризик захворіти на рак грудей в тому чи іншому віці становить 85%.

Пам'ятаєте історію Анджеліни Джолі, у якої була виявлена висока генетична схильність до раку? Слідом за подвійною мастектомією, тобто видаленням обох молочних залоз, актриса зробила операцію з видалення яєчників і маткових труб. Фахівці радять ні в якому разі не приміряти цю ситуацію на себе. Жінці з аналогічною мутацією не варто одразу бігти й видаляти свої репродуктивні органи. Кожен випадок індивідуальний, а ризики складаються не тільки з генетичних схильностей, а й з біохімічних змін, онкомаркерів і багато чого іншого.

Не трактуйте самостійно результати тестів. Виявлені ризики розрізняються. Існують мутації, які трохи підвищують ймовірність розвитку хвороби — вони-то і зустрічаються найчастіше. У цьому випадку немає необхідності робити операцію, слід уважніше стежити за своїм здоров'ям. А ось якщо доведено, що певна мутація підвищує ризик виникнення раку до 87% (як було у Джолі), потрібно приймати оперативні рішення.

Не слід також без особливих показань проходити генетичні тести. Так ви тільки підвищите свою тривожність. Якщо ж у батьків виявлена мутація, лікарі-онкологи рекомендують їм не тестувати дітей раніше 20–25 років, адже ризики онкологічних захворювань починають рости в 30–35 років.

Якось я зазначила на прийомі у лікаря-гінеколога, що убезпечити себе від всіх хвороб на 100% не можна. І почула у відповідь дуже правильні, як на мене, слова: «Стиль життя «все, що на долі написано, все одно станеться», на мій погляд, прискорює прихід «долі». Баланс — ось основа життя. Не притягувати погане, але й не відштовхувати симптоми, які наштовхують на думку про погане. Так, від долі не втечеш, але якщо від неї намагатися піти, то вона може шукати дорогу до тебе набагато довше».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter