Новини
Ракурс

«Київгаз»: перевірка лічильника порушень закону

16 березня 2016 року Київський апеляційний господарський суд ухвалив постанову стосовно Публічного акціонерного товариства «Київгаз», яка частково підтвердила звинувачення критиків у тому, що керівництво цієїї корумпованої структури отримує величезні надприбутки, але при цьому не виплачує київській міській громаді десятки мільйонів гривень дивідендів і не платить жодної копійки за користування газотранспортною системою міста.


.

Як відомо, до 2003 року «Київгаз» був державним комунальним підприємством газового господарства Київської міської державної адміністрації, аж поки його не було реорганізовано у відкрите акціонерне товариство. При цьому КМДА наразі прямо чи опосередковано контролює 88% його акцій. Частина газотранспортних потужностей колишнього ДКП була передана до статутного фонду новоствореного ВАТ (з 2010 року — ПАТ), а частина залишилася у власності міської громади і була передана йому ж, але вже у платне володіння і користування. Договір про це між Головним управлінням комунальної власності КМДА і «Київгазом» було укладено 21 квітня 2006 року, а через два роки, 25 грудня 2008 року, рішенням Київміськради була встановлена річна такса за користування цим майном: 10% від чистого прибутку товариства, але не менше за 200 тис. грн.

За 2008–2009 роки «Київгаз», хоча й по мінімальній ставці, та все ж заплатив місту 400 тис. грн, але потім він остаточно втратив совість і до самого 2014 року не перерахував громаді ні копійки. У зв’язку з цим заступник прокурора Києва в інтересах КМДА подав до місцевого господарського суду позовну заяву, у якій просив стягнути з ПАТ «Київгаз» 19,7 млн грн за користування газотранспортними потужностями протягом чотирьох років — з 2010-го по 2013 рік включно.

27 лютого 2015 року Господарський суд Києва постановив ухвалу про порушення провадження у справі, під час якого з’ясував, що позовні вимоги підлягають лише частковому задоволенню. Мовляв, надто позивач ловив гав, аж поки сподобився зняти бучу, а тому й безповоротно втратив свою долю за 2010 рік.

Але про все по порядку. Згідно з інформацією Міжрегіонального Головного управління колишнього Міністерства доходів і зборів України, інакше кажучи, Центрального офісу з обслуговування великих платників податків, чистий прибуток ПАТ «Київгаз» у 2010 році становив 39 млн грн; у 2011 році — 123 млн грн; у 2012-му — 28 млн грн; у 2013-му — 7 млн грн. Разом вийде сума у 197 млн грн, з якої десята частина мала бути виплачена КМДА за користування її майном. Тобто 19,7 млн грн, які й стали предметом позовних вимог столичної прокуратури до «Київгазу».

Суд погодився з тим, що все пораховано правильно, але виявив одну заковику: що стосується плати за 2010 рік у сумі 3,9 млн грн, то в цій частині сплив строк позовної давності. Прокурор намагався заперечити, посилаючись на те, що йому стало відомо про це неподобство лише у жовтні 2014-го, але суд у відповідь нагадав йому про положення ст. 261 Цивільного кодексу України, відповідно до якої строк позовної давності, зокрема початок його перебігу, стосується позивача, а не прокурора, який лише діє від імені та в інтересах позивача. А позивачем у даному випадку є Київміськдержадміністрація і її структурний підрозділ під назвою Департамент комунальної власності. Тож термін витоку відраховується з того моменту, коли чиновникам саме цих органів стало відомо, що «Київгаз» не заплатив місту гроші.

А чиновники, мовляв, не могли не знати, що в міську казну по цій статті доходу не перераховано жодної копійки. Це якщо говорити про мінімальну ставку у 200 тис. грн, які «Київгаз» повинен був сплатити навіть у тій ситуації, коли б не отримав за той чи інший рік ніяких прибутків. Але він прибутки отримував, причому інформація про це не була таємницею за сімома замками, оскільки вона оприлюднюється в офіційному порядку.

Мало того: судді проявили прискіпливість і звернули увагу на ще одну обставину, про яку зазначили в тексті рішення. Виявляється, Департамент комунальної власності є одним з акціонерів ПАТ «Київгаз», а його представники є членами Наглядової ради цього товариства і приймають участь в управлінні його діяльністю. Тож немає чого тепер прикидатися дурниками і робити вигляд, ніби нічого не знали.

Таким чином, Господарський суд Києва, дослідивши ці та інші обставини, 26 листопада 2015 року ухвалив рішення стягнути з «Київгазу» на користь КМДА 15,8 млн грн. Апеляційний господарський суд своєю постановою залишив це рішення без змін. Отже, справедливість начебто перемогла, але все ж таки цікаво, як могло статися, що плутяги з «Київгазу» стільки років шили в дурні тримільйонний Київ? Не інакше — мали спільників серед корумпованих чиновників міської влади. Але це питання вже не до господарських судів, а скоріше до органів прокуратури.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter