Новини
Ракурс

Випробування блокадою: причини та наслідки

16 бер 2017, 08:03

Олександр Кірш, член депутатської фракції політичної партії «Народний фронт»:


.

— На жаль, причини відрізняються від наслідків. Передовсім неприпустимо торгувати з ворогом, оскільки за ці гроші він може купувати кулі, якими вбиває наших громадян. Але рішення Ради національної безпеки і обороно (РНБО) щодо припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення необхідно виконувати незалежно від того, подобається воно комусь чи ні. Інакше може початись громадянська війна.

Олександр КіршЩодо наслідків, то не треба розхитувати ситуацію. А Володимира Парасюка слід позбавити депутатського мандата за напад на працівника Національної поліції. Принаймні потрібно це питання поставити на голосування у парламенті, тоді буде видно, які фракції голосують за, а які проти. Уявіть, що було б в країні, якби поліцейські піддались на цю провокацію?

На моє глибоке переконання, потрібно сідати за стіл переговорів і мирно та спокійно шукати шляхи виходу із ситуації, що склалася. Адже метод Парасюка — це метод розпалювання громадянської війни в Україні.

Сергій Каплін, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка»:

Сергій Каплін— Причини блокади економічні. Наразі в нас просто немає суверенної, автономної, самостійної економіки. Ми щось десь «щіпаємо»: наприклад, у Міжнародного валютного фонду тощо.

Щодо розгону блокади та його наслідків, то як такого масштабного розгону не було. Ще є багато інших редутів.

Загалом я противник будь-яких розгонів. Але те, що сталось, на моє переконання, — це перемога фракції «Самопоміч». Поки що розгін не має масштабних наслідків, але депутат Семен Семенченко, вибудовуючи публічний діалог із президентом та прем’єром, використовував таку лексику й риторику, яка зрештою призвела до унеможливлення будь-якого компромісу та діалогу. Він буквально провокував дати наказ про розгін блокади. Ще одна їхня провокація — наявність у блокадників зброї. В принципі, вони розраховували на фатальний сценарій і повторення подій з розгоном студентів на Майдані. Багато експертів казали: щойно в когось не витримають нерви, хто може дати відповідний наказ про розгін, одразу будуть жертви. Можливо, навіть спровоковані зсередини, і це матиме катастрофічні наслідки для держави. Адже ви розумієте, які саме сили прийшли б до влади внаслідок цих подій.

Поки що наслідків ніяких не буде. Якщо триватимуть кроки в напряму ескалації ситуації, тоді це матиме серйозні негативні наслідки. Найстрашніше те, що в нашої країни дуже маленькі шанси на перезавантаження.

Юрій Павленко, член депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок»:

Юрій Павленко— На мій погляд, блокада спрямована на дестабілізацію в країні. Таким чином деякі політичні сили намагаються відновити свій рейтинг, адже певна частина українців підтримує блокаду. Насамперед це стосується фракції «Самопоміч», яка в такий спосіб намагається відвернути увагу від проблем Львова, зокрема, сміття.

Водночас у ситуації з блокадою є як зовнішні, так і внутрішньополітичні аспекти. З одного боку об’єднались люди, які діють за вказівкою Кремля і працюють на дестабілізацію ситуації в країні, з іншого — українські політики переслідують свої цілі. Всі вони разом почали розхитувати ситуацію.

Для України наслідки дуже погані. Ми вже втрачаємо свій економічний потенціал. З іншого боку, все це використовується пропагандистською машиною Кремля, щоб показати, як Україна не любить свій Донбас і людей, які там живуть. В результаті такі дії не просто віддаляють мир, а й ускладнюють реінтеграцію неконтрольованої частини Донбасу.

Переконаний, що вчинки блокадників вже давно мали б оцінити в СБУ. На мою думку, в їхніх діях є пряма загроза територіальній цілісності. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Дії влади — це чергове підтвердження її слабкості й непрофесійності. Замість чітких правових кроків влада створює конфлікт і протистояння. 15 березня це вилилось у зрив засідання парламенту й безпрецедентний випадок, коли в зал зайшли правоохоронці. Це грубе порушення законодавства. Водночас варто сказати, що саме цього дня, вперше за багато місяців, порядок денний було сформовано із законопроектів, які стосуються переселенців. Фактично було зірвано рішення про безоплатне харчування дітей переселенців, компенсацію людям, які отримали поранення, питання щодо діяльності органів місцевого самоврядування на цих територіях. Це дуже поганий сигнал як для тих жителів Донбасу, які переїхали на контрольовану українською владою територію, так для і тих, хто залишився там. Хотілося б вірити, що це лише випадковий збіг обставин, але…

Олег Ляшко, голова депутатської фракції Радикальної партії:

Олег Ляшко— В такий спосіб блокадники демонструють свій протест проти бездіяльності влади, яка три роки нічого не робила. Тобто не проводилась диверсифікація джерел енергопостачання, модернізація нашої паливно-енергетичної системи. Вони просто сіли на корупційні потоки, звісили ноги й нормально себе почувають.

Я проти силового розгону блокадників. Вважаю, коли брат іде на брата — це неприйнятно. Особливо сьогодні, в умовах відбиття російської агресії. Потрібно шукати компроміси. Українці програють тоді, коли чубляться між собою. Водночас я проти того, щоби блокували доставку нашого вугілля з Донбасу. От скажіть, чому ми маємо купувати російське вугілля, а донбаське ні? Ми ж знаємо, що російське вугілля мільйонами тонн іде в Україну, хоч РФ і є країною-агресором. Виявляється, минулого року можна було купити 12 млн тонн російського вугілля, а наше донбаське не можна. Внаслідок таких дій наші металурги в Запоріжжі, Маріуполі, Кривому Розі залишились без роботи. Питається, де результат від блокади, якщо українці залишаються без роботи та зарплати? Будь-яка блокада має переслідувати одну мету — це перемога у війні. А якщо від блокування українцям стає лише гірше, то для чого все це потрібно?

Водночас владі не слід силовими способами розганяти ці блокади. Треба йти до людей та переконувати їх, шукати компроміси. Серед блокадників багато розумних людей. Ну і, звісно, необхідно в парламенті ухвалювати відповідні закони (про окуповані території, про переміщення товарів через лінію зіткнення та інші), які б врегулювали ці питання.

Андрій Іллєнко, голова міжфракційного депутатського об’єднання «Свобода»:

Андрій Іллєнко— Силовий розгін блокади неприпустимий. Це може мати не просто жахливі, а катастрофічні наслідки для України. Те, що влада на це пішла, свідчить, що вони втратили не лише здоровий глузд, а й почуття самозбереження. Адже йдеться не про студентів, яких брутально розігнав «Беркут» на Майдані. Це озброєні люди, які пройшли війну. І на що влада наражає країну, коли починає застосовувати силу, — не знаю. Мені здається, коли люди в Києві, Чернівцях, Вінниці та на Волині вночі, після розгону блокади, прийшли до міських рад чи облдержадміністрацій з вимогами до влади визначитись, з ким вони, то це свідчить лише про одне — ситуація вибухонебезпечна.

Щоб ця ситуація не мала катастрофічних наслідків, потрібно розглянути наш законопроект «Про заборону торгівлі з тимчасово окупованими територіями». Це має бути зроблено негайно, щоб негайно на законодавчому рівні припинити вакханалію на крові, яка наразі відбувається, — фінансування тероризму з українського бюджету. Звісно, є постанова уряду, ухвалена два тижні тому, в якій визначено перелік товарів, якими можна торгувати. Але ця постанова нічого не змінює. Вона фактично легалізує наявну ганебну ситуацію.

Андрій Білецький, позафракційний депутат:

Андрій Білецький— Насамперед блокада висвітлила величезні корупційні діри у діях влади в плані економічної безпеки України. Справжня причина блокади криється у патологічному крадійстві представників влади. Адже саме вони три роки заробляють на завищених цінах під час закупівлі вугілля з так званих ДНР та ЛНР, за яке платить абсолютно все населення України. Ми ж розуміємо, що всі ці «лякали» щодо віялових відключень — механізм медійної боротьби. Влада неадекватна і в прямому сенсі зрадницька, оскільки підживлює грошима нашого прямого ворога.

Те, що блокадою користуються кілька «збитих» льотчиків, наприклад, Семен Семенченко, — це вже інша справа. Але це не скасовує того, що провина за ці дії лежить на владі.

Ну а те, що блокадників у такий спосіб розігнали — це ненормальна ситуація. Дуже хотілось би заслухати у парламенті щодо цього силовиків.

Особисто я жодного разу не бачив аж такого розмаху міліцейської операції в зоні АТО. Адже до розгону було залучено спецпідрозділ «Альфа», бронетехніка тощо. Постає питання: невже за три роки проведення АТО це найбільша небезпека, яку побачили для себе Служба безпеки України та МВС? Слід пам’ятати: Україна в стані війни, і силовики не мають морального права так ставитись до людей.

Щоби ця ситуація не мала подальшого негативного розвитку, влада має сказати, що їй потрібно, приміром, п’ять місяців для повного імпортозаміщення коксу, антрациту тощо. Блокадники, звісно, якщо буде названо розумний термін, мають дати час, щоб економіка країни увійшла в це русло. Проте, це має бути адекватний термін — тривалістю кілька місяців, а не років. Наразі влада нічого подібного не робить. Уряд ухвалив постанову, в якій прописав смішний перелік заборонених до ввезення товарів. Але, вибачте, туди навіть деревина не потрапила. Про що можна далі говорити?

Я не думаю, що влада здатна організувати серйозне силове протистояння. Адже блокаду підтримує щонайменше 40–50% українського суспільства. Я би застеріг владу від подібних дій. Ми — країна, яка пережила авторитарний режим Януковича, революцію і війну, тому таких дій не потрібно робити.

Дмитро Добродомов, позафракційний депутат:

Дмитро Добродомов— Те, що відбувається, я розцінюю як випробування реакції суспільства. Таким чином влада хоче подивитися, як ми зреагуємо, якщо під дивним приводом на кшталт виявлення зброї розженуть блокадників. Насправді, за моєю інформацією, на частину зброї, виявленої у блокадників, все ж є дозволи. І коли в МВС кажуть, мовляв, ми заборонили ввезення зброї в зону АТО, навіть якщо на неї є дозвіл, то я хочу нагадати: розпорядження Міністерства внутрішніх справ не може бути вищим за закон, який це дозволяє.

Думаю, спроба розгону — це був дуже непродуманий вчинок. Все це спрямовано на відновлення корупційних потоків. Вважаю, що влада бавиться з вогнем. Саме влада йшла на ескалацію конфлікту й тепер звинувачує всіх і вся в розхитуванні ситуації.

Так, ця блокада певною мірою політизована, і це мені не подобається, адже певен, що політики мають вирішувати ці питання у парламенті, ухвалюючи необхідні закони. Але якщо добровольці, які пройшли війну, в такий спосіб виказують свою громадську позицію, то я їх підтримую.

Щодо наслідків розгону, то я б не хотів навіть думати про це. Сподіваюсь, що у представників влади вистачить розуму ухвалити певні кадрові рішення: хтось має понести відповідальність. Скажу, що це має бути міністр внутрішніх справ Арсен Аваков чи хоча б голова поліції Донецької області В’ячеслав Аброськін.

Сергій Лещенко, позафракційний депутат:

Сергій Лещенко— Розгін блокадників — це прояв слабкості влади, яка не здатна йти на діалог і навести аргументи на свою користь. Вони намагаються в силовий спосіб вирішити проблеми. Знаєте, це як позбутись головного болю, відрізавши голову. Так само і тут. Ну добре, ви розблокували, але такі ж блокування виникатимуть далі. Будуть не блокади, так інші спротиви. Оскільки неможливо одночасно займатись корупцією і розповідати казки про те, що ми будуємо європейську державу та інтегруємось на Захід. Так само, як неможливо перебувати у стані війни й торгувати з країною-агресором.

Треба бути чесними передовсім із власними громадянами. Якщо ви кажете, що ми в стані війни, тоді вводьте відповідні санкції, обмежте відносини з цією державою. Переконуєте, що війни у нас немає і ви хочете заробляти на відносинах з цією державою, — тоді треба так само чесно про це казати людям. А не коли вам вигідно, діставати козир і заявляти, мовляв, через війну в нас немає реформ і повністю зруйновано інвестиційний клімат, а коли треба, то нормально спілкуватись з агресором. Ліпецька фабрика як працювала, так і працює. В такий спосіб робиться те, що вигідно для власного збагачення.

Влада не може дати відповідь на виклики, з якими щодня стикаються українські громадяни. Замість того щоб працювати з реальними проблемами, вони час від часу вигадують штучні теми, якими намагаються перекрити реальність.

Думаю, що надалі відбуватиметься розкол українського суспільства. Потрібно пам’ятати, що в Україні за допомогою сили нічого не вдасться досягти.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter