Новини
Ракурс

Що не так з програмою «Доступні ліки»

Ви приходите в аптеку-учасницю програми «Доступні ліки» (про що свідчить позначка) зі спеціальним рецептом від лікаря й отримуєте безкоштовно або з невеликою доплатою лікарські препарати від серцево-судинних захворювань, діабету II типу або бронхіальної астми (загалом у списку на сьогодні 157 препаратів). Потім держава компенсує (реімбурсує) аптекам всі їхні витрати. Саме так має працювати програма «Доступні ліки», яка стартувала цього квітня. Однак на ділі цей нескладний алгоритм часто дає збій, програма повноцінно працює не завжди й не скрізь. Серед головних проблем — дефіцит ліків (українці розкуповують їх дуже швидко), довгі черги та невелика мережа аптек-учасниць програми.


.

Хто не встиг — той запізнився

Однією з причин дефіциту ліків зі списку реімбурсації експерти називають брак коштів, виділених на цю програму.

«Це гарна річ. Але треба було виділити 5–10 млрд грн (спочатку бюджет програми становив 500 млн грн, на днях на програму «Доступні ліки» уряд вирішив додатково виділити 250 млн грн. — Ред.). Адже сьогодні аптеки змушені фактично кредитувати державну програму», — вважає Сергій Сошинський, голова Міжнародного благодійного фонду «Здоров'я українського народу».

Історія повторюється? Адже в Україні кілька років тому вже була подібна програма для лікування гіпертоніків. Однак досі держава повернула борг не всім аптечним мережам.

«Ми відпускаємо ліки, а держава не платить, тому що гроші вже закінчилися. Це помилка. Тому комерційні аптеки не поспішають підключатися до цієї програми», — пояснює ситуацію генеральний директор комунального підприємства «Фармація» Руслан Світлий.

Причину дефіциту «доступних ліків» у Міністерстві охорони здоров'я бачать по-своєму: «Ми можемо констатувати, що споживання ліків, які є в проекті, збільшилося майже в 2,5 разу. І це пов'язано з тим, що окремі фармвиробники не розрахували свої потужності, вони вже сьогодні не можуть забезпечити мінімум по 12 позиціях, обсяги тих лікарських засобів, які є безпосередньо в проекті», — заявляє заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає дефіцит ліків за програмою реімбурсації проблемою не профільного міністерства, а місцевих громад: «На сьогодні проблема нерівномірної вибірки ліків та їх дефіциту — це проблема не міністерства, це проблема регіонів. Звертатися до аптек з тим, щоб вони брали участь у програмі, вчасно перераховувати аптекам кошти, стимулюючи їх таким чином розширювати доступність ліків для громадян,— це відповідальність місцевих влад... Зі свого боку ми ведемо переговори з виробниками, дистриб'юторами про те, щоб вони збільшували поставки, адже часті випадки, коли ліки закінчуються за кілька днів».

Уляна Супрун агітує за здоровий спосіб життя біля Маріїнського парку в Києві

Чи буде робота над помилками?

Столична комунальна мережа аптек «Фармація» — перша і поки що єдина в Києві, що долучитися до проекту. Комерційні аптеки вичікують, поки інші наб'ють шишки. Що робити тим регіонам, в яких немає комунальних аптек, — поки не зовсім ясно.

17 травня КП «Фармація» опублікувало перші підсумки своєї роботи за програмою «Доступні ліки», констатуючи, що в столиці урядова ініціатива має значний попит. У «Доступних ліках» беруть участь 57 аптек і 1 аптечний пункт, щоб жителі всіх районів Києва могли отримати свої медпрепарати поблизу лікувального закладу або неподалік від дому.

За місяць роботи за цією програмою столичні комунальні аптеки відпустили ліків за 70 тис. 512 рецептами. Для порівняння: всього у Вінницькій області ця цифра становить 40 тис. рецептів, у Запорізькій — 47 тис., Полтавській — 45 тис.

Загалом аптеки мережі «Фармація» за місяць роботи проекту відпустили «доступних ліків» більш як на 3 млн грн (з виділених для столиці 37 млн ​​грн). З огляду на те, що уряд збільшує бюджет цієї програми, у «Фармації» сподіваються, що коштів має вистачити до кінця року.

Причину економічної непривабливості проекту «Доступні ліки» для аптек в комунальному підприємстві бачать так:

Звичайно, що загальна сума, на яку відпущено ліки за урядовою програмою, включає витрати комунального підприємства на закупівлю лікарських засобів. Якщо ж подивитися на цю суму під призмою економічної привабливості для аптек, то програма поки що нерентабельна: з одного рецепта аптеки отримують 5,59 грн без урахування витрат на податки, логістику, оренду приміщень і зарплату працівникам. З іншого боку, через великі черги вагомо знизилися надходження від роздрібної торгівлі, оскільки пацієнти, які прийшли купити ліки, просто йдуть до іншої аптеки. Враховуючи вартість витраченого часу на кваліфіковане обслуговування кожного пацієнта, велику кількість бажаючих отримати недорогі ліки, великі черги в аптеках та втрату надходжень від роздрібної торгівлі, поки що можна зауважити, що програма «Доступні ліки» потребує доопрацювання.

Крім цього, препарати, що увійшли до програми, викликали чимало зауважень у медичної спільноти, а також розчарування у пацієнтів, що не знайшли в списку своїх звичних ліків. Лікарі зауважують, що, наприклад, гіпертонічну хворобу у світі вже давно лікують комбінованими препаратами, а не жменями моноліків, а в одній з основних груп препаратів для лікування гіпертонії — інгібіторів АПФ, крім еналаприлу, що увійшов до списку, є золотий стандарт — каптоприл і безліч інших, більш сучасних препаратів.

У МОЗ відповідають, що розглядають можливості для включення комбінованих препаратів у програму. «На сьогодні у програмі не беруть участь комбіновані лікарські засоби. Зараз пацієнт повинен брати окремі лікарські засоби замість одного комбінованого препарату. Ми розглядаємо можливість включення у програму комбінованих лікарських засобів. У червні виробники подаватимуть нам заявки і ми проаналізуємо, за рахунок яких препаратів зможемо розширити список ліків. З 2018 року плануємо розширення нозології —хвороб, лікарські засоби проти яких будуть закуповуватися в рамках програми «Доступні ліки», — зауважує У. Супрун.

У МОЗ також закликають допомогти поліпшити програму «Доступні ліки», відповівши на запитання анкети.

На сьогодні, за словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, у програмі «Доступні ліки» беруть участь близько 5 тис. аптек, тобто кожна четверта аптека. Близько 700 тис. наших співгромадян вже звернулися по «доступні ліки». Проект, безумовно, має позитивний ефект не тільки в соціальному плані. Як зазначають медики, це не просто роздача безкоштовних ліків, це інструмент для лікаря, який зможе реально лікувати пацієнта, покращувати якість і тривалість його життя. Однак для того щоби програма повноцінно запрацювала, слід обов'язково врахувати помилки першого млинця, який найчастіше перетворюється на ком.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter