Новини
Ракурс

Обшук на підприємстві. Рекомендації адвоката

Обшук є слідчою дією, якою працівники силових відомств часто зловживають з метою здійснення тиску на підприємства. Приміром, дуже поширеними є випадки, коли посадові особи підприємства дізнаються про відкрите стосовно них кримінальне провадження, зокрема, щодо умисного ухилення від сплати податків (ст. 212 КК України), не із запиту або на допиті, а вже під час проведення обшуку. Тому керівникові та працівникам підприємства важливо знати, як саме слід спілкуватися з представниками правоохоронних органів під час проведення обшуків, щоб мінімізувати негативні наслідки цієї слідчої дії.


.

Саме для цього ми розробили алгоритм дій працівників суб’єкту господарювання під час проведення обшуку та відповідні рекомендації.

I. Дії, що передують обшуку.

У підприємства та його посадових осіб мають бути в наявності договори про надання правової допомоги з адвокатом, оскільки його відсутність у будь-якому разі дає підстави слідчому не допустити адвоката на місце обшуку.

Адвокат Микола КоржКерівнику підприємства бажано завчасно, безвідносно до появи ризиків проведення обшуку, організувати зустріч адвоката з працівниками підприємства з метою детального інформування. Щойно стане відомо про можливе проведення на підприємстві обшуку — негайно повідомте про це вашого адвоката.

Перед початком обшуку слідчий зобов’язаний пред’явити ухвалу про обшук та надати її копію представникові підприємства. На копії ухвали про обшук, яка залишається у слідчого, слід зафіксувати, що у підприємства або посадової особи є адвокат, який здійснює правову допомогу.

Необхідно ретельно вивчити ухвалу про проведення обшуку і звернути увагу на таке:

— кому конкретно судом дозволено проводити обшук (слідчому, оперативному співробітникові тощо) і чи саме ця особа прибула для проведення обшуку;

— за якою адресою суд дозволив проведення обшуку;

— що саме дозволяється вилучати під час обшуку;

— строк дії ухвали про проведення обшуку.

Посадові особи підприємства повинні знати, що вони мають право перед початком обшуку заявити клопотання про фіксування проведення обшуку технічними засобами. Таке клопотання треба обов’язково заявляти для фіксації можливих незаконних дій з боку представників правоохоронних органів (бажано зробити таке клопотання на копії ухвали про обшук).

II. Дії під час обшуку.

Під час обшуку необхідно ретельно стежити за діями слідчого та інших працівників, які проводять обшук, оскільки не виключено, що під час обшуку можуть бути підкинуті чужі речі та предмети, зокрема бланки, печатки, наркотики, зброя тощо (всі учасники цієї слідчої дії повинні разом переходити з однієї кімнати до іншої).

Якщо підприємство вважає за можливе добровільно надати слідчому предмети, які зазначені в ухвалі слідчого судді, обшук на цьому може бути завершено оформленням вилучення таких предметів (наприклад, документів).

Посадові особи підприємства часто дізнаються про відкрите стосовно них кримінальне провадження, зокрема, щодо умисного ухилення від сплати податків, тільки під час обшуку

Слід пам’ятати, що слідчий за законом має право заборонити будь-якій особі вчиняти дії, що заважають проведенню обшуку (наприклад, спілкування телефоном, залишення місця обшуку тощо).

Якщо під час обшуку виявлено сторонні предмети, в жодному разі не можна брати їх в руки, оскільки надалі з цих предметів можуть зняти відбитки та використати їх проти керівника.

Під час обшуку слідчий може ставити працівникам підприємства різні запитання (наприклад, хто саме працює за робочим місцем і комп’ютером, кому належать грошові кошти та інші предмети тощо). Важливо пам’ятати, що керівник та інші співробітники не зобов’язані відповідати на запитання слідчого.

Якщо слідчий бажає когось допитати під час проведення обшуку або одразу після його проведення, слід знати, що існує порядок виклику для допиту, і слідчий повинен виписати повістку не пізніше як за три дні до дня, коли особа зобов’язана прибути на допит.

За рішенням слідчого може бути проведено обшук осіб, які перебувають в приміщенні. Такий обшук може бути здійснений тільки за наявності достатніх підстав вважати, що особа приховує при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Бажано наполягати, щоб таке рішення слідчий зафіксував письмово.

III. Дії після закінчення обшуку.

У протоколі про проведення обшуку мають бути вказані всі працівники правоохоронних органів, які були присутні під час його проведення (це необхідно для того, щоб у випадку, коли хтось із них зловживатиме своїми обов’язками, або в приміщенні щось зникне, можна було скаржитися на такі дії та встановлювати осіб, причетних до зникнення).

У протоколі також мають бути вказані дані понятих (їхні прізвища, імена, по батькові, дати народження та місце проживання). Це важливо відслідковувати, оскільки надалі понятих можна буде викликати в суд для допиту.

Необхідно наполягати на ідентифікації вилучених предметів та речей (комп’ютерів, телефонів, флеш-накопичувачів, грошових коштів тощо), щоби потім була можливість їх повернути.

У протоколі обов’язково треба вказувати всі зауваження, які були під час обшуку (недопущення адвоката, грубість з боку працівників правоохоронних органів, нефіксування обшуку технічними засобами за наявності такого клопотання, нескладення детального опису вилучених грошових коштів та інших цінностей тощо).

Листи із зауваженнями мають бути включені у протокол обшуку (інформацію про їх наявність треба занести у графу «Примітки»).

Важливо знати, що речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого надано дозвіл в ухвалі, та не відносяться до заборонених, вважаються тимчасово вилученим майном, яке вказується в опису, що додається до протоколу обшуку. Слідчий зобов’язаний протягом 48 годин після вилучення подати клопотання про арешт такого майна, інакше воно має бути негайно повернуто.

Слід пам’ятати, що після закінчення обшуку слідчий зобов’язаний вручити особі, у якої проведено обшук, другий примірник протоколу обшуку, а не його копію, і що на примірнику, який залишається у представника підприємства, також мають бути оригінали підписів всіх учасників цієї слідчої дії.

Важливо! Керівникові бажано організувати зустріч адвоката з іншими працівниками підприємства, не чекаючи на відкриття кримінального провадження, щоби бути завчасно підготовленими до можливого обшуку.

Бажано, щоби в офісі не зберігались оригінали первинних документів, великі суми коштів, печатки інших підприємств та стороння інформація на комп’ютерах.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter